Печінкові котлети

f50e0fc13c898d60411c761a557f6418 Печінкові котлети

Котлети з печінки дуже корисні – з цим не посперечаєшся. Навіть обсмажування в маслі не здатне зменшити корисність цього продукту. До того ж з печінки виходять по-справжньому відмінні котлети. Як їх готувати? Вибирайте один з варіантів і пробуйте.

Печінкові котлети з картоплею

Печінкові котлетки зазвичай подобаються не всім. Але якщо приготувати їх з додаванням картоплі, виходить дуже цікаве блюдо, яке цілком може сподобатися всій родині.

Інгредієнти:

  • Печінка яловича – 0,5 кг.
  • Картопля – 5 шт.
  • Яйця – 2 шт.
  • Майонез – 100 р.
  • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
  • Картопляний крохмаль – 2 ст. л.
  • Мускатний горіх мелений – за смаком
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Рослинне масло – для смаження

Спосіб приготування:

Картопля ретельно промийте, покладіть в каструлю з холодною водою (вода повинна покрити бульби) і поставте на вогонь. Доведіть до кипіння і варіть на середньому вогні приблизно 20-30 хвилин. Готовність перевіряйте вістрям ножа: якщо ніж входить м’яко, значить, картопля в мундирі готовий.

Поки картопля вариться, займіться підготовкою печінки. Промийте її гарненько, виріжте жилки, а потім печінка наріжте шматочками. Перекрутіть шматочки в м’ясорубці.

Цибулину очистіть, розріжте навпіл і теж перекурите в м’ясорубці. З’єднайте печінку і цибулю, ретельно вимісіть.

Готовий картопля очистіть від шкірки і натріть на крупній тертці. Додайте терту картоплю до печінки, перемішайте.

Далі в отриману масу вибити яйця, вилийте майонез, додати картопляний крохмаль, сіль, перець і трохи мускатного горіха. Добре вимісіть масу, залиште її настоюватися на 30 хвилин.

Сковороду з рослинним маслом розігрійте, а потім ложкою викладайте на неї печінкову масу. Смажте котлети спочатку з одного боку, потім акуратно переверніть на іншу.

Дивіться також:  Різотто з грибами

Подавайте з салатом або будь-яким гарніром.

Печінкові котлетки з грибами і сиром

Хочете нових смакових відчуттів – спробуйте приготувати котлети з курячої печінки з печерицями та сиром. Виходить дуже смачно і ситно.

Інгредієнти:

  • Куряча печінка – 1 кг
  • Шампіньйони – 0,5 кг
  • Яйця – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1-2 шт.
  • Твердий сир – 70 р.
  • Сметана – 1 ст. л.
  • Борошно – 2-3 ст. л.
  • Зелень – за смаком
  • Рослинне масло – для смаження
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком

Спосіб приготування:

Цибулю очистіть, поріжте досить дрібно. Викладіть в гарячу сковороду з рослинним маслом і смажте на маленькому вогні приблизно 5 хвилин до прозорості.

Гриби промийте, наріжте маленькими шматочками (краще це зробити заздалегідь). По закінченні часу додайте їх до цибулі, перемішайте і смажте разом, перемішуючи, приблизно 10 хвилин, поки рідина не випарується.

Курячу печінку залийте гарячою водою, залиште на кілька хвилин. Воду злийте, звільніть печінку від плівок, а потім дрібно поріжте. У миску з печінкою вибити яйця, дрібно порубаєте трохи зелені, всипте борошно і влийте сметану. Все ретельно розмішайте.

Потім вмішайте в печінкову масу гриби з цибулею. Далі натріть у масу сир, посоліть і поперчіть. Знову перемішайте і відправте отриману суміш у холодильник на 30-40 хвилин.

Коли котлетна маса настоїться, можна приступати до обжарке. У сковороді розігрійте трохи рослинного масла, ложкою викладіть невеликі порції печінки з грибами. Коли нижня сторона обсмажиться, переверніть котлетки на іншу. Багато масла не наливайте, інакше котлетки вийдуть занадто жирними.

Печінкові котлети з рисом

Не тільки в звичайні котлети додають рис. Він також ідеально підходить для приготування котлеток з печінки. Блюдо виходить просто фантастичним і, як правило, дуже подобається чоловікам.

Дивіться також:  Курячі котлети з сиром

Інгредієнти:

  • Яловича печінка – 500 р.
  • Рис – 1 склянка
  • Цибуля ріпчаста – 1-2 шт.
  • Яйця – 2 шт.
  • Сіль – за смаком
  • Спеції – за смаком
  • Рослинне масло – для обсмажування

Спосіб приготування:

Печінка викладіть в миску, залийте окропом, залиште на 15 хвилин, а потім ретельно промийте під холодною водою. Також, щоб печінка стала ніжніше і не гірчила, її можна настояти в молоці.

Печінка очистіть від плівок і порізати шматочками. Перекрутіть на м’ясорубці.

Цибулю очистіть, дрібно поріжте і обсмажте до м’якості в сковороді з рослинним маслом. Додайте підсмажену цибулю до печінки, перемішайте.

Рис ретельно промийте під проточною водою. Викладіть в каструлю з холодною водою, доведіть на вогні до кипіння і варіть близько 10 хвилин. Готовий рис ще раз промийте, а потім додайте у фарш. Туди ж вибити яйця. Все перемішайте, посоліть, додайте спеції за смаком.

Отриману масу (вона має бути трохи густіше, ніж для оладок) викладайте мокрою ложкою на гарячу сковороду. Смажте спочатку без кришки, потім переверніть і дожаривайте котлетки під кришкою.

Печінкові котлети в сметанному соусі

Ніжні і дуже соковиті котлетки виходять, якщо спочатку обсмажити їх, а потім згасити в сметані з цибулею.

Інгредієнти:

  • Свиняча печінка – 700 г
  • Сало свіже – 200 р.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Сметана – 5-6 ст. л.
  • Часник – 1 головка
  • Сода – 1 ч. л.
  • Борошно – 2-3 ст. л.
  • Сіль – за смаком
  • Рослинне масло – для смаження

Спосіб приготування:

Печінка промийте (можете ненадовго замочити), очистіть від плівок і подрібніть за допомогою м’ясорубки.

Часник очистіть, видавіть з допомогою преса в печінку.

Сало також пропустіть через м’ясорубку, змішайте з печінкою.

Дивіться також:  Котлети з щуки

Туди ж висипте соду, сіль і борошно. Старанно вимішайте.

Тісто вийде у вас досить рідким, тому смажити котлетки слід як оладки, наливаючи ложкою або ополоником на розпечену сковороду з невеликою кількістю рослинної олії. Коли на котлетки з’явиться коричнева скориночка, переверніть їх і добре обсмажте з іншого боку.

Для того, щоб приступити до другого етапу, потрібно приготувати соус. Для цього очистіть цибулю, дрібно його поріжте і підсмажте до рум’яного кольору на рослинній олії.

Сметану вилийте в миску, вмішайте в неї підсмажену цибулю, трохи посоліть.

Викладіть В сотейник шар котлет, полийте їх соусом, накрийте котлетками і знову полийте соусом. Накрийте сковороду кришкою і тушкуйте на маленькому вогні 15 хвилин. Після цього ніжні котлетки будуть готові. Подавати їх потрібно, полив соусом з сотейника.