Печінковий паштет

7d2b8cb5ac934d48b9390a9b028c06e9 Печінковий паштет

Натуральна печінка досить примхливий продукт. Багатьом вона не подобається із-за занадто «сухий» текстури, специфічного запаху і гіркуватого присмаку. Саме тому часом буває дуже важко умовити маленької дитини з’їсти печінка, незважаючи на всі розмови про її незамінності для дитячого здоров’я.

Печінковий паштет – це дуже ніжне блюдо, в якому збережені всі корисні речовини субпродукту і зведені до мінімуму природний аромат і гіркуватий смак. Його вживають як самостійну страву на сніданок і вечерю, як начинку для бутербродів, млинців і тарталеток.

Приготувати паштет можна з будь-якого виду печінки. Зазвичай її обсмажують або відварюють, після з’єднують з крахмалистыми продуктами, додають страві пластичну консистенцію. У цій ролі можуть виступати круглий рис, перлова, манна або кукурудзяна крупа, відварну картоплю. До закуски також додають моркву, гриби, цибулю, зелень і часник, яйця, м’ясо та субпродукти.

Як приготувати смачний печінковий паштет для дитини і всієї сім’ї можна дізнатися з розміщених нижче рецептів.

Печінковий паштет «Малюк»

Ніжний паштет з курячої печінки, відвареної моркви та картоплі. Якщо страва готується для зовсім маленької дитини (близько року), то до складу можна включити трохи сушеного кропу, так як це корисно для ШКТ.

Список інгредієнтів:

  • Картопля – 100 р.
  • Морква – 200 р.
  • Печінка куряча – 400-500 р.
  • Масло вершкове – 100 г.
  • Сіль.
  • Кріп сушений – за смаком.

Спосіб приготування:

  • Відварити картоплю і моркву. Окремо відварити курячу печінку, ретельно очищену від плівки і залишків кров’яних згустків. Печінку посолити.
  • В чаші блендера измельчить печінка, по частинах додаючи до неї картоплю і моркву.
  • В самому кінці додати вершкового масла, для додання більш м’якою і пухкої консистенції. Точного дозування немає, так як потрібно виходити з зовнішнього вигляду паштету. Як тільки він придбає легкий глянсовий блиск, масла достатньо.
  • Варто пам’ятати, що якщо страва призначене для дитячого харчування, то олію потрібно додавати по мінімуму.
  • Вживати готову закуску в натуральному вигляді або намазуючи на свіжий хліб або млинці.
  • Дивіться також:  Закуски з риби

    Печінковий паштет з куркою

    Страву можна готувати з будь печінки, але особливо ніжним воно виходить з курячих субпродуктів.

    Список інгредієнтів:

    • Печінка куряча (можна з серцем) – 500 р.
    • Цибуля – 150 р.
    • М’ясо з стегенець – 250 р.
    • Морква – 100 р.
    • Масло вершкове – 100 г.
    • Петрушка сушена – за смаком.
    • Перець. Сіль.

    Спосіб приготування:

  • Відварити куряче м’ясо зі спеціями.
  • Обсмажити у вершковому маслі курячу печінку і зняти шумівкою на тарілку.
  • У сковороду додати ще масла і обсмажити в ньому дрібно нарізані цибулю і моркву. Все посолити і приперчити.
  • Готові овочі і нарізану курятину скласти до печінки. Додати сушеної зелені і пюрировать блендером до потрібної консистенції (крупнозернистою або пастоподібної).
  • Паштет з яловичої печінки в тесті

    Запашний паштет з яловичої печінки, справжнє джерело заліза і вітаміну D. Готується на старовинний французький манер – запікається в листковому або звичайному прісному тісті.

    Список інгредієнтів:

    • Рис круглий – 50 р.
    • Печінка яловича – 600 р.
    • Зелень за бажанням.
    • Цибуля – 150 р.
    • Морква – 100 р.
    • Масло вершкове – 100 г.
    • Солодкий перець – 100 р.
    • Перець.
    • Яйце – 2 шт.
    • Тісто листкове – 1 уп.
    • Сіль.
    • Гвоздика або розмарин.
    • Молоко – 500 мл

    Спосіб приготування:

  • З рису зварити в’язку кашу.
  • Печінку нарізати на невеликі смужки і ретельно промити в проточній воді, поки вона не перестане забарвлюватися кров’ю. Після протягом години вимочити в холодному молоці.
  • Печінку обсмажити на вершковому маслі. Повної готовності можна не домагатися, так як ще належить запікання.
  • Відварити круто яйця.
  • Далі обсмажити ріпчасту цибулю, після крупно нарізану моркву і стручок солодкого перцю.
  • В чаші блендера измельчить смажену печінку, рисову кашу і пасеровану цибулю. Додати до паштету трохи вершкового масла.
  • Після отримання однорідної маси покласти в чашу моркву і перець. Змішувати в імпульсному режимі (періодичне включення), щоб перець і моркву залишилися в паштет великими шматочками.
  • Розкачати пласт листкового тіста в прямокутник товщиною трохи менше сантиметра. Прісне тісто розкочується набагато тонше.
  • На половину аркуша викласти частину паштету і два цілих яйця (або половинки). Зверху все також вкрити товстим шаром паштету. Якщо печінка була недосмажене, то масу потрібно накладати шар не більше 1,5-2 см. товщиною, як зверху, так і знизу.
  • Накрити паштет другою половиною тіста, спочатку підігнувши її краю. Повинен вийти плоский рулет.
  • Випікати паштет при температурі 180 градусів протягом 25-30 хвилин. Духовка повинна бути заздалегідь прогріта. Для отримання глянцевою скоринки змастити поверхню рулету жовтком.
  • Також паштет можна запекти не рулетом, а у вигляді пирога. Для цього тісто розкочується у велике коло і збожеволіє в підходящу за формою і розміром форму для випічки, попередньо обмащений маслом або жиром.
  • Краї тіста повинні рівномірно звисати по периметру форми.
  • Далі аналогічно першому способу. Спочатку викладається 2 див. шар паштету, потім курячі яйця і зверху решті паштет і вкривається краями тіста. При подачі паштет просто перевертається на плоску тарілку і виходить своєрідний пиріг з листкового тіста з м’ясною начинкою.