Печиво «Горішки»

0ecdba79d81f3affcad55ae01b2a9beb Печиво «Горішки»

Печиво «Горішки» — казкове ласощі родом з далекого дитинства. Смачним десертом з солодким секретом мами балували по вихідним своїх малюків і школярів. Печений волоський горішок з молочною начинкою всередині знайомий кожному, хто приїжджав на літо до улюбленої бабусі.

Печиво «Горішки» роблять з тіста для пишних віденських вафель. Однак заміс роблять більш крутим, домагаючись консистенції тесту як для пісочних коржів. Щоб спекти мініатюрні шкарлупки знадобиться спеціальна двостороння форма-сковорідка (горішниця) з чавуну або электровафельница з відповідними вкладками. Звичайну начинку готують із вареної згущенки, іноді додаючи в неї арахіс, родзинки або волоські горіхи. У промисловому виробництві зустрічаються варіанти начинки з білковим і масляним кремом, помадною і шоколадною масою і т. д.

Щоб отримати повітряне і легко пропекающееся тісто, до його складу вводять розпушувач або соду. Пекарський порошок спочатку містить кислоту для реакції з содою. В процесі реакції з’являється вуглекислий газ, який, потрапляючи в тісто, надає йому легкість і пишність. Соду в тісто додають разом з будь-яким продуктом, що містить кислоту – кефіром, оцтом, нежирної сметаною, лимонним соком.

Безпосередньо в суміш для вафельних скорлупок вливають сметану, оцет або використовують готовий пекарський порошок. Заздалегідь соду не гасять, а безпосередньо всипають в кінці замісу, коли тісто вже доданий кислий продукт. Основу вафель потрібно добре перемішати, щоб забезпечити рівномірний розподіл бульбашок.

Технологія виготовлення фігурного печива проста, але вимагає уважності і акуратності. Ця копітка робота, але вона буде сповна винагороджена щирою радістю дітей і близьких.

Печиво «Горішки» зі згущеним молоком

Старовинний рецепт, не втрачає своєї популярності довгі десятиліття. Замість сметани і соди можна взяти 10 р. розпушувача (на 1 кг продукту).

Дивіться також:  Апельсиновий кекс

Список інгредієнтів:

  • Борошно пшеничне – 400 р.
  • Яйце куряче – 3 шт.
  • Цукор – 100-150 р.
  • Масло вершкове – 200 р.
  • Сметана – 150 р.
  • Сода – 1 ч. л. без гірки.
  • Ванільний ароматизатор за бажанням.
  • Варена згущене молоко.

Спосіб приготування:

  • Збити бісквітну основу з трьох яєць і 100-150 г цукру. Влити сметану і покласти м’яке вершкове масло. Розтопити в сотейнику до рідкого стану його не треба, так як це погіршує якість вафельного тіста.
  • Борошно всипати порціями і відстежувати консистенцію тесту. Разом з борошном і всипати соду.
  • Вимісити жирне глянсове тісто, легко відставати від стінок. Одне повинно бути щільним.
  • Орешницу заздалегідь змастити олією і прогріти (не розжарити!). Від блискучого кома відщипнути шматочки з голубине яйце розміром і заповнити виїмки форми.
  • Розім’яте тісто має заповнити їх наполовину. Якщо буде більше, то шкарлупки при випічці вийдуть за краї і деформуються, адже тісто сильно збільшується в об’ємі.
  • Спекти шкарлупки на плиті, перевертаючи орешницу кожні дві-три хвилини.
  • Готові шкарлупки вибити одним шаром і залишити до повного охолодження. Гарячі вафлі можна складати в гірку, інакше заготовки для горішків розм’якнуть від гарячої пари.
  • Варену згущенку дістати з банки і за смаком змішати з вершковим маслом, натуральними або рослинними вершками. Доповнити родзинками або волоським горіхом.
  • Половину скорлупок наповнити солодкої молочної сумішшю з розрахунку по одній чайній ложці на печиво. Накрити рештою вафельками.
  • Горішки з сирною начинкою

    Ніжне печиво зі зниженою калорійністю. Збагатити смак м’якого сиру можна мигдалем, конфітюром або сухофруктами.

    Список інгредієнтів:

    Тісто:

    • Молоко згущене невареное – 150 р.
    • Розпушувач – на 1 кг продукту.
    • Борошно пшеничне – 400 р.
    • Яйце куряче – 3 шт.
    • Ванільний ароматизатор в пудрі.
    • Масло вершкове або вершковий маргарин – 200 р.
    Дивіться також:  Печиво «Гусячі лапки»

    Начинка:

    • М’який сир (Маскарпоне, Рікотта) – 400 р.
    • Родзинки жовтий – за бажанням.
    • Подрібнений мигдаль – за бажанням.
    • Ванільний цукор – 10 р.
    • Цукор, мед – 50 р.

    Спосіб приготування:

  • Змішати бісквітну основу зі згущеного молока і яєць. Додати м’який маргарин або масло, розпушувач.
  • По порціях всипати борошно, контролюючи щільність тіста. Як тільки вийде крутий заміс з відстаючим від стінок грудкою – тісто готове.
  • Аналогічно першому рецептом злегка прогріти сковорідку – орешницу, змастити її осередки рослинним маслом і наполовину заповнити тестом. Спекти шкарлупки для печива.
  • Теплі шкарлупки бажано не складати один на одного. Щоб вони не розм’якли.
  • М’який сир для десертів збити з медом, ванільним цукром і смаковими наповнювачами (мигдаль, родзинки, шоколадні краплі тощо).
  • Заповнити сирною масою половину скорлупок і накрити рештою вафель.
  • Горішки з фруктово-горіховою начинкою

    Ситне печиво з начинкою з будь-якого фруктового повидла, змішаного з подрібненими горіхами до стану густої пасти.

    Список інгредієнтів:

    Тісто:

    • Яйця курячі – 5 шт.
    • Борошно пшеничне – 500 р.
    • Цукор – 100-150 р.
    • Сіль.
    • Ванільний цукор – 10 р.
    • Какао-порошок – 30 р.
    • Масло вершкове – 200 р.
    • Сода – 1 ч. л.
    • Яблучний оцет – 1 ст. л.

    Начинка:

    • Грушеве або яблучне повидло – 300 р.
    • Горіхи волоські (арахіс) – 50 р.

    Спосіб приготування:

  • Змішати бісквітну основу з м’якого масла або жиру (маргарину), яєць і цукру. По частинам підсипати борошно, оцінюючи густину маси. Як тільки з’явиться крутий глянцевий грудку – тісто готове.
  • Аналогічно попереднім рецептами змастити олією і прогріти форму – орешницу, наполовину заповнити тестом ніші для скорлупок.
  • Спекти горішки на плиті, через 1-2 повертаючи сковорідку на іншу сторону для рівномірного пропікання половинок.
  • Гарячі вафлі бажано не укладати в гірку, інакше вони можуть розм’якнути від гарячої пари.
  • Повидло змішати з товченими горіхами або сухофруктами, заповнити солодкою масою половину остуженных скорлупок.
  • На кожен горішок потрібно 1-2 ч. л. начинки.