Печиво віденське

eded4767d976f1f20cd131f4e031e6b9 Печиво віденське

Багатьом з дитинства знайоме добротне бабусине печиво з листкового тіста і густого домашнього варення. Його готували на всі сімейні свята і на честь приходу гостей, відносили в школу на ранки. Рецепт став настільки звичним, що сприймається як невід’ємна частина російської та, зокрема, радянської кухні, в яку воно увійшло під народною назвою «Печиво на м’ясорубці», «Печиво на тертці» або «Трухлявий пень».

Насправді випічка має справжні європейські корені. Її рецепт вперше з’явився в австрійському Відні і був запозичений у початку 20 століття під назвою «Віденський печиво». З ходом часу первісна складна рецептура спрощувалася і підлаштовувалася спочатку під військові реалії, а потім і під ринкові, вимагали дешевизну і простоту.

Зараз канонічний рецепт печива містить всього шість основних компонентів – борошно, варення, розпушувач, масло, цукор і яйця. Рецепт тіста в багатьох варіантах залишається незмінним, додаються лише смакові інгредієнти – какао, ароматизатори, горіхи і шоколад. Начинка ж попадається найрізноманітніша – зі звичного чорничного або малинового варення, різного роду екзотичних конфітюрів і свіжих фруктів. Нерідко туди додаються горіхи, іноді – варена згущене молоко, десертний сир.

Як приготувати віденське печиво, докладно розказано нижче.

Класичне віденське печиво

Звичайне пісочне печиво з начинкою з улюбленого домашнього варення – смородинового, чорничного, малинового, вишневого. Підійде також грушеве і яблучне повидло.

Список інгредієнтів:

  • Масло вершкове – 200 р.
  • Сіль.
  • Яйце – 2 — 3 шт.
  • Мука – 300-400 р.
  • Варення – 250-300 р.
  • Цукор-пісок – 1-2 ст. л.
  • Ванілін в цукрі — 10 р.
  • Розпушувач – з розрахунку на 1-1,5 кг тіста.

Спосіб приготування:

  • За 2-3 години до приготування дістати з холодильника вершкове масло. Воно має бути дуже м’яким. Деякі кондитера радять його розтопити на водяній бані, але від топленого масла погіршується якість тесту.
  • М’яке масло збити з цукром і яйцями. Всі крупинки потрібно розчинити.
  • Просіяти в масляну масу розпушувач. Частинами всипати борошно. Вимісити повітряне і пластичне тісто з ледь блискучою поверхнею.
  • Розділити його на три рівні частини. Дві з них з’єднати в грудку знову. Отримані великий і малий кульки обернути плівкою або пергаментом і покласти в холодильник десь на годину-дві.
  • Форму вистилати пергаментом.
  • Великий куля розкачати в пласт за розміром форми (товщина 1 див.). Укласти на дно, зробивши невеликі бортики. Розподілити по ньому густе варення.
  • Малий кулька пропустити на м’ясорубці крізь велику насадку для фаршу. Отримані смужки розкришити на варення.
  • Обов’язково прогріти духовку до 200 градусів.
  • Поставити форму з печивом. Запікати при 200 градусах протягом 10 або 15 хвилин.
  • Ще гарячим нарізати на порційні шматки. Окремо остудити (не складати в гірку) і подати до столу.
  • Дивіться також:  Корзинки з кремом

    Віденське печиво з мигдалем і абрикосовим варенням

    Спекти його можна як з варенням, так і з конфітюром. і Мигдаль або додають в саму начинку, або змішують з тістовій крихтою. Також можна використовувати мигдальні пелюстки.

    Список інгредієнтів:

    • Олія – 200 р.
    • Мигдальна есенція – 0,5-1 ч. л.
    • Мука – 300-400 р.
    • Абрикосове варення – 300 р.
    • Яйце – 2 — 3 шт.
    • Подрібнений мигдаль – 70 р.
    • Сіль.
    • Мигдальні пелюстки – 50 р.
    • Сода або розпушувач – 10 р. (на 1 кг тіста).
    • Цукор — 50-70 р.

    Спосіб приготування:

  • М’яке масло збити міксером з яйцями, содою, есенцією і цукром. Частинами додати борошно і вимісити пластичне блискуче тісто.
  • Аналогічно першому рецептом розділити масу на дві частини і укутати ПЕТ плівкою. Помістити в холодильник.
  • Форму вистелити пергаментом. Більшу частину тіста розкачати в пласт і помістити у форму, зробивши невеликі бортики. В отриману нішу покласти абрикосове варення, змішаний з подрібненим мигдалем.
  • Маленький клубочок подрібнити в «фарш» на крупній насадці. Змішати з мигдалевими пелюстками і рівномірно розсипати по поверхні заготовки.
  • Віденське печиво з сиром і горіхами

    Незвичайний рецепт печива з начинкою з десертного сиру і горіхів (бажано кешью або волоські). За цим же рецептом можна приготувати начинку з сиром.

    Список інгредієнтів:

    • Олія – 200 р.
    • Сир «Маскарпоне», «Рікотта» і т. д. – 400 р.
    • Розпушувач – 1 уп.
    • Горіхи будь – 100 р.
    • Борошно – 400 р.
    • Сметана – 1 ст. л.
    • Яйце – 3 шт.
    • Цукор – 100 р.
    • Ароматизатор ванільний в цукрі – 1 уп.
    • Сіль.

    Спосіб приготування:

  • М’яке масло змішати з розпушувачем, яйцями, ароматизатором, сіллю і цукром. Всі крупинки мають розчинитися без сліду.
  • По частинам підсипати до масі борошно, вимішуючи щільне глянсове тісто.
  • Як в першому рецепті, розділити тісто на дві нерівні частини. Сильно охолодити.
  • Більшу частину розкачати і викласти на лист пергаменту. Найкраще це робити у формі, так як буде можливість зробити бортики, утримують начинку від стікання.
  • Меншу частину тіста пропустити через велику насадку м’ясорубки.
  • Прожарити і подрібнити горіхи. Відсудити і змішати з крошеным тестом і десертним сиром.
  • Розподілити грубозернисту начинку по поверхні пласта.
  • Добре прогріти духовку. Запікати в діапазоні 190-200 градусів протягом 20-30 хвилин.
  • Ще гарячим розрізати на шматочки довільної форми та розміру.
  • Окремо остудити. У гірку не складати, інакше печиво стане м’яким.