Перлова каша

4276a619fa582d0b69c3792caf1fd5cc Перлова каша

Перлову кашу варять з великих зерен перлової крупи (недробленого ячменю). Частування, приготоване з розмолотої крупи, називають по-іншому – ячмінною кашею. Незважаючи на не надто презентабельний вигляд, блюдо з перловки містить багато корисних речовин – лізину, заліза, цинку, фосфору, йоду і крохмалю.

Перлову кашу можна приготувати розсипчастою або в’язкою, на молоці або воді. В якості додаткових інгредієнтів при приготуванні використовуються сухофрукти і горіхи, м’ясо та м’ясні консерви, ковбаси, бекон, зелень і гриби з овочами. Подають страву на сніданки та полуденки як самостійніше блюдо, а в обід – найчастіше в якості гарніру.

Як урізноманітнити просту їжу і приготувати апетитну перлову кашу можна дізнатися нижче.

Солодка перлова каша на сніданок

Традиційна молочна каша з сухофруктами і горіхами для початку важкого робочого дня. Зазвичай вважається, що перловка не дуже підходить для солодких каш, однак тут вона набуває дуже м’який і ніжний смак.

Список інгредієнтів:

  • Перлова крупа – 1,5 ст.
  • Молоко – 700 мл
  • Горіхи – 50 р.
  • Суміш сухофруктів – 150 р. або
  • Фініки – 50 р.
  • Курага – 50 р.
  • Цукати або родзинки – 50 р.
  • Масло вершкове – 50 г.
  • Цукор.
  • Сіль.
  • Ванільний ароматизатор.
  • Масло вершкове – 100 г.

Спосіб приготування:

  • Прожарити перлову крупу на сухій сковороді.
  • Відварити до легкої пружності у воді, потім залити молоком і тушкувати на маленькому вогні, не накриваючи кришкою.
  • За 5-10 хвилин до готовності, всипати дрібно порубані сухофрукти. Їх потрібно попередньо промити і перебрати.
  • Всипати ванілін в цукрі, через пару митей зняти каструлю з плити.
  • Дати трохи охолонути і загуснути, заправити шматком вершкового масла приблизно у 80 р. Накрити кришкою і дати дійти протягом 10-15 хвилин.
  • Перед подачею кожну порцію прикрасити чайною ложкою підталого вершкового масла.
  • Подавати гарячим.
  • Дивіться також:  Стейк стріплойн

    Перлова каша з консервованої курятиною

    Ситна каша для щільного обіду або вечері.

    Список інгредієнтів:

    • Курча у власному соку – 330 р. або 1 банка.
    • Перлова крупа – 1,5 ст.
    • Морква – 1 шт.
    • Пшоно – 0,5 ст.
    • Паприка солодка – 1 шт.
    • Селера в черешках – 1шт.
    • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
    • Сіль.
    • Перець.
    • Зелень петрушки – 30 р.
    • Каррі – за смаком.
    • Вода, бульйон – за необхідності.

    Спосіб приготування:

  • Промити пшоно і перловку. Залити водою і варити до готовності.
  • У сковороді розтопити жир і пасерувати в ньому великі кубики моркви, солодкої паприки і ріпчастої цибулі.
  • Як тільки зазолотиться масло, всипати дрібно порубану зелень, селера і м’ясо курчати, розібране виделкою на окремі волокна. Додати спецій і каррі.
  • У готову піджарку додати зварену крупу. Добре перемішати, щоб кожне зернятко просякло маслом і овочевими соками.
  • Тушкувати страву під закритою кришкою протягом 10 хвилин.
  • Зняти з плити і подавати в гарячому вигляді.
  • Перлова каша зі свинячою грудинкою

    Важке «чоловіче» блюдо, яке відмінно підходить для «польовий» або дачної кухні.

    Список інгредієнтів:

    • Перлова крупа – 1,5 ст.
    • Грудинка варено-копчена – 150 р.
    • Часник – півголівки.
    • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
    • Зелень кропу – 20 р.
    • Парасольки кропу – 2 шт.
    • Сіль.
    • Спеції.
    • Бульйон або вода.
    • Масло або жир.

    Спосіб приготування:

  • Перлову крупу відварити в підсоленій воді з легкої пружності.
  • На сковороді розтопити жир або розігріти олію. Пасерувати в ньому грубо нашатковану ріпчасту цибулю і роздавлені ножем зубчики часнику.
  • Після появи густого аромату, додати до овочами кубики варено-копченої грудинки.
  • Довести м’ясо до золотистої скоринки, після його всипати зварену крупу, додати солі і спецій. Влити бульйон.
  • Накрити кришкою і тушкувати до повної готовності.
  • Подавати гарячим.