Пиріг з повидлом

96822eaa7ece116eb30b924ed24bb4fb Пиріг з повидлом

Поки ще придумано більш привабливою для шлунка картини, що стоїть на столі рум’яний пиріг, вихідний запашною парою. Недарма, вміння робити смачну випічку завжди вважалося одним з головних і необхідних навичок потенційної російської нареченої.

Ватрушки і паски, розтягаї і кулеб’яки, пиріжки та пироги – чого тільки не пекли в стародавні часи. І кожен такий рецепт мав свої власні секрети і хитрості, без яких не виходило хорошого тіста і начинки. Зараз все набагато простіше, щоб обзавестися запашною випічкою, досить прогулятися до найближчої кулінарії або хлібного магазину. Але коли хочеться чогось особливого і замучила ностальгія по бабусиних пиріжків з повидлом, то краще постаратися і спекти справжній домашній пиріг.

Пироги печуть з безліччю різних начинок, однак найбільш популярними й затребуваними є пироги з повидлом. Зазвичай для начинки використовують яблучне, трохи рідше – грушеве, сливове, абрикосове або мультифруктовое повидло. Тісто для випічки може бути здобним або дріжджовим, листковим або пісочним.

Такий виріб можуть зробити відкритим або закритим, а також прикрашеним сіткою, косичками, квітами та іншими декоративними елементами з тіста.

Пиріг з яблучним повидлом

Класичний рецепт багатьох поколінь. Приготування пирога починалося з цього священнодійства — підготовки опари і, згодом, замісу тіста. Процес цей довгий і кропіткий, з великою кількістю дрібних нюансів, тому в даному конкретному рецепті запропоновано блюдо на основі готового здобного дріжджового тіста. Його можна купити в будь кулінарії або звичайному магазині.

Інгредієнти:

  • Яблучне повидло – 300 р.
  • Крохмаль картопляний – 1 ст. л.
  • Здобне дріжджове тісто – 600 р.
  • Масло вершкове або рослинне – 50 г або 50 мл
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Цукор – 2 ст. л.

Приготування:

  • Заздалегідь розігріти духову шафу протягом 15-20 хвилин і дати підійти магазинного тесту протягом півгодини. Для цього достатньо відкрити целофановий пакет і залишити його в теплому місці без протягів або перекласти тісто в емальовану каструлю з кришкою.
  • Густе повидло в загущенні не потребує, якщо ж воно рідке, то його необхідно поступово змішати з ложкою картопляного або кукурудзяного крохмалю. Також дати трохи постояти.
  • Змастити руки, качалку і робочу поверхню невеликою кількістю олії і викласти на нього тісто. Розділити на дві нерівні частини у співвідношенні приблизно 1 до 3.
  • Великий шматок розкотити з запасом в пласт (завтовшки близько 1 див) по формі для випічки і викласти у змащену маслом посуд. Тісто має займати не більше половини від її висоти.
  • Менший шматок тонко розкачати і нарізати на довгі смужки
  • На тісто викласти шар повидла і вкрити його сіткою з підготовлених смужок. Краї пирога і смужок змастити холодною водою, щоб вони добре зчепилися і не розійшлися при запіканні.
  • За бажанням, з тіста можна виконати і інші декоративні елементи – троянди, ромашки, листя.
  • Зібраний пиріг залишити в теплому місці ще на 15 або 20 хвилин, щоб він піднявся, а потім поставити його в духовку на 40 хвилин при температурі від 180 до 190 градусів.
  • За 10 хвилин до готовності змастити поверхню виробу збитим яйцем для утворення золотистої глянцевою скоринки.
  • Дивіться також:  Варення з гарбуза з лимоном

    Пиріг з повидлом Лінивий

    Неймовірно вдалий рецепт для недосвідчених або зайнятих господинь. Для складання і випічки пирога потрібно не більше 30 хвилин, так як тут відсутня стадія замісу тіста.

    Готується і прикрашається аналогічно пісочному пирога. Зазвичай тестяную крихту для верхньої частини класичного пісочного пирога роблять за допомогою м’ясорубки або натирають підморожений шматок тіста на тертці. У даному рецепті все набагато простіше. Вона робиться вручну за пару хвилин. У тестяную крихту можна додавати різні наповнювачі – кондитерський мак, кунжутне насіння, рубаний родзинки, чорнослив або курагу і т. д.

    Для основи пирога підійдуть будь-які сухі вироби – бублики і здобне печиво (сорти кшталт «Марії» або «Крокету» краще не використовувати), пряники, підсушені бісквіти.

    Інгредієнти:

    • Здобне печиво – 500 р.
    • Готове сублимированное какао з молоком і цукром – 2 або 3 ст. л. з гіркою.
    • Цукор – 50 р.
    • Мак кондитерський – 50 р.
    • Повидло – 200 р.
    • Масло вершкове – 150 – 200 р.
    • Ванільний цукор – пакетик.

    Приготування:

  • За допомогою м’ясорубки або блендера печиво розмолоти в крихту і потім, поступово додаючи м’яке (не топлене!) вершкове масло і розчинного какао з молоком і цукром, вимісити туге тісто.
  • Отриманий ком розділити на дві частини. Другий шматочок повинен бути трохи менше. Його потрібно змішати з ванільним цукром і кондитерським маком. Потім розкачати в тонкий пласт і порубати ножем на дрібні шматочки.
  • Більшу частину тіста розподілити в попередньо прогрітій і змащеній маслом формі для випічки таким чином, щоб вийшли бортики. В отриману нішу тонким шаром викласти повидло.
  • Зверху на повидло рівномірно висипати тестяную крихту з маком і трохи цукру.
  • Випекти в прогрітій духовці при температурі 200 градусів протягом 20 хвилин.
  • Пиріг з грушевим повидлом і горіхами Святковий

    Святковий варіант дріжджової випічки. Так як рецепт призначений для особливих випадків, що доведеться приділити трохи більше часу декорації пирога і замісу тіста. До речі, тісто для нього готується з манкою, як для деяких великодніх пасок.

    У давнину, щоб здоба виходила пишною, м’якою і довго залишалася свіжою, до борошні підсипали грубу пшеничну крупу з розрахунку одна жменя на фунт тесту. Зараз це еквівалентно 80 р. манки на 400 р. або, для зручності рахунку — 100 р. на 500 р. тесту.

    Інгредієнти:

    • Борошно пшеничне – 3,5 ст.
    • Манка – 100 р.
    • Дріжджі свіжі – 30 р.
    • Яйце куряче – 3 шт.
    • Крохмаль картопляний – 1 ст. л.
    • Цукор – 0,5 ст.
    • Масло вершкове – 200 р.
    • Горіхи волоські – 100 р.
    • Курага – 100 р.
    • Ізюм великий жовтий – 30 р.
    • Ванільний цукор – 1 пакетик.
    • Сіль – на кінчику ложки.
    • Повидло грушеве – 350 р.
    • Молоко або вершки питні – 1,5 ст.
    Дивіться також:  Торт Баунті

    Приготування:

  • Заздалегідь окремо замочити в теплій воді курагу, манку і родзинки. Перебрати і промити сухофрукти.
  • Підігріти молоко до температури 30-40 градусів (щоб було ледь теплим). Ретельно розчинити в ньому цукор до повного розчинення всіх крупинок. Додати дріжджі і 2 або 3 ложки пшеничного борошна. У результаті повинна вийти рідка кашка. Залишити його в теплому місці на 20 хвилин.
  • Як тільки кашка почне пузиритися і збільшуватися в об’ємі, вбити в неї два яйця, поступово всипати просіяне пшеничне борошно, сіль і покласти розмочену манку і ванільний цукор. Заважати поки не утвориться ком.
  • Потім додати дрібно порзане вершкове масло. Спеціально топити його на вогні не потрібно, так як від цього сильно зіпсується якість тесту. З’єднати масло з заготівлею і коли тістовій ком перестане прилипати до стінок посуду, витягнути його і викласти на злегка присипану борошном робочу поверхню.
  • Ретельно вимісити тісто, максимально наситивши киснем. Повернути в каструлю, накрити рушником і поставити в тепле місце на 40 або 60 хвилин.
  • Приготувати начинку. Для цього волоські горіхи прожарити на сухій сковороді, розтовкти і змішати з грушевим повидлом. Якщо саме повидло рідкувате, то додатково всипати до нього ложку картопляного крохмалю.
  • Готове дріжджове тісто розділити на дві нерівні частини (один до трьох).
  • Більшу частину розкачати в пласт не товщі одного сантиметра за формою посуду для випічки. Другий шматок розділити ще раз в таких же пропорціях. Частину розкачати як можна тонше і нарізати на смужки товщиною в 0,5 див. Маленький шматочок залишити для декоративних елементів.
  • Пласт тіста викласти у попередньо прогріту і змащену маслом форму таким чином, щоб вийшли бортики. В отриману нішу викласти рівним шаром приготовлену начинку. Зверху в шаховому порядку сплести сітку з тонких смужок.
  • Краї пирога і сітки змочити холодною водою, щоб вони добре склеїлися між собою. Для прикраси краю сплести із смужок косичку і викласти її по колу. «Інкрустувати» розпареним жовтим родзинками.
  • З решти маленького шматочка тіста зробити ромашки. Розкачати його в тонкий пласт і нарізати спочатку на смуги шириною 3-5 див, а потім-на окремі шматки завдовжки 8-10 див.
  • Кожен такий шматочок насікти по ширині, не доходячи до краю близько 1 см. і згорнути його в ромашку цілої стороною в центр. В середину викласти половинку розпареного кураги. Ромашка готова.
  • Зібраному пирога дати підійти близько півгодини, після чого запекти його в духовій шафі протягом 30 або 45 хвилин при температурі 180-190 градусів.
  • За 10 хвилин до готовності поверхню пирога змастити збитим яйцем для утворення золотистої глянцевою скоринки.
  • Віденський пиріг з повидлом з листково-дріжджового тіста

    В оригіналі рецепт дуже складний, так як тісто для пирога готується самостійно протягом півтора годин. Не у всіх вийде правильно приготувати комбінований заміс з першого разу, тому тут запропоновано варіант з готовим купівельними тестом.

    Дивіться також:  Віденське печиво

    Пиріг виходить дуже красивим, у вигляді тугий кіски в зернятках маку і цукру, присипаній підсмаженими мигдалевими пелюстками. Існує й інший варіант подачі. Замість досить складного (для недосвідченого кулінара) плетіння, пласт з тонко і рівномірно розподіленої по поверхні начинкою скачують в тугий рулет і нарізати на товсті шматки, не доходячи до краю приблизно півтора сантиметра. Потім кожен другий такий шматочок, обережно, щоб не відірвати від рулету, провертають в протилежну сторону. Всі частини акуратно притискають один до одного і в такому вигляді випікають.

    Важливо! Листково-дріжджове тісто готується значно швидше дріжджового, тому не варто занадто довго випікати виріб. Воно вийти сухим і ламким. Зазвичай такі пироги випікають при температурі від 190 до 220 градусів. Також в листково-дріжджову випічку потрібно закладати менше начинки, щоб вона встигла приготуватися.

    Інгредієнти:

    • Будь-яке фруктове повидло – 300 р.
    • Упаковка листково-дріжджового тіста – 500 р.
    • Борошно пшеничне – 50 р.
    • Мигдальні пелюстки або кунжутне насіння – 30 р.
    • Яйце куряче -1 шт.
    • Масло рослинне або вершкове – 50 г.
    • Мак кондитерський – 50 р.
    • Цукор – 50 р.
    • Ванільний цукор – пакетик.

    Приготування:

  • Готове листково-дріжджове тісто розкачати (або нарізати, якщо воно вже раскатано) у два однакових прямокутних пласта. Один з пластів збризнути водою і рівномірно, не доходячи до країв, розподілити по ньому суміш з кондитерського маку, звичайного і ванільного цукру. Шар повинен бути дуже тонким, щоб верхній шар міг склеиться з нижнім.
  • Викласти на нижній пласт верхній і злегка притиснути, щоб вони з’єдналися між собою. Потім в центр отриманого прямокутника викласти повидло (1 – 1,5 див), не зачіпаючи краю зверху і знизу. З боків має залишитись достатньо місця, щоб можна було накрити начинку. Тобто, за розміром боки і площа, зайнята начинкою, повинні бути рівними, а зверху і знизу начинки повинно залишитися на пару сантиметрів вільного місця, щоб можна було красиво згорнути пиріг.
  • Краї тіста нарізати по діагоналі на смуги товщиною в 1,5 – 2 див. Загнути всередину верхню частину і сплести тугу косу, послідовно перехрещуючи протилежні смуги між собою. Щоб косичка не розійшлася при випіканні, нижню частину смужок бажано змочити холодною водою. Так вони надійніше склеятся один з одним.
  • В кінці плетіння обережно підігніть нижню частину, щоб закрити косичку і не дати витекти повидла.
  • Дати косичку підрости і запекти при температурі від 190 до 220 градусів протягом 20 або 30 хвилин. За 5-8 хвилин до повної готовності, змастити поверхню пирога збитим яйцем і злегка присипати цукром і мигдалевими пелюстками. Повернути в духовку.