Пиріг з варенням

8ba2a7ca3090be2ebacef09bfec6d7e6 Пиріг з варенням

Класика російської кухні. В далекі часи, коли про тістечок брауні, мафінах і печиво Савоярді знали лише найбільш прогресивні шеф-кухаря столичних ресторанів, пиріг з варенням був найпопулярнішим десертом.

Його пекли на сімейні свята і просто вечірні посиденьки з чаєм, носили в школу і садок на «солодкий стіл». Таким блюдом турботливі бабусі зустрічали приїжджають на літо онуків.

Поширеність рецептів пирогів з варенням легко з’ясовна їх доступністю і простотою. Баночка запашного варення знайдеться у будь-якої господині, а приготувати хоча б пісочне тісто зможе кожен новачок від кулінарії.

Пиріг з варенням – це поєднання різноманітного варення з різними видами тіста. Для нього підійде пісочне, листкове, листково-дріжджове і дріжджове тісто, просте, замішане на соді або кефірі. Для варення головним критерієм служить густота.

Пиріг вийде особливо вдалим, якщо дотримуватися кількох рекомендацій:

  • Використовувати спеції. Навіть виріб з самих звичайних продуктів миттєво перетвориться, якщо відтінити їх дрібкою кориці, лимонної цедрою, кардамоном або ваніллю.
  • Сода для тесту не гаситься оцтом, а кислою сметаною, лимонним соком або міцним кефіром. Робиться це в останню чергу, безпосередньо при замісі, після внесення всіх інших компонентів тіста.
  • Збирати пироги потрібно безпосередньо на деко або у форму для випічки. Для пісочного або просто жирного тесту посуд повинна бути кімнатної температури, для вироби з дріжджового тіста її можна трохи прогріти. Сформований пиріг з тіста на дріжджах або кефірі повинен постояти хвилин 10-20, щоб придбати остаточну форму.
  • Готовність закритого і відкритого пирога перевіряється зубочисткою. При проколюванні закритого пирога зубочистка повинна залишитися чистою, тобто не мати на собі грудочок непропеченого тесту. При проколюванні відкритого пісочного пирога зубочистка повинна легко проходити крізь нього. Якщо йде з трудом, значить, нижній шар ще не пропікся.
  • Пироги, в яких варення є складовою частиною тіста, стають відмінною основою для святкових тортів. Досить нарізати такий пиріг на кубики або коржі, щоб зробити аналог «Графські розвалини» або просто зліпити чарівний і ніжний тортик, переклавши його легким сметанним або заварним кремом.
  • Тертий пиріг зі сливовим варенням

    Найяскравіший представник пирогів з варенням. По суті, акуратний рум’яний «коровай» з тертим тестом зверху – це перша асоціація на тему подібних рецептів. На відміну від багатьох аналогів, ця випічка виходить не дуже солодкою, так як використовується мало цукру, так і варення саме по собі володіє вираженою кислинкою. Додавання кориці надає тісту певну пікантність.

    Кількість продуктів вказано орієнтовно на 6-8 порцій.

    Список інгредієнтів:

  • Борошно пшеничне – 600-800 р.
  • Яйце куряче – 3 шт.
  • Маргарин вершковий або масло – 250 р.
  • Цукор – 100 р.
  • Сода – 1 ч. л. без гірки.
  • Сіль.- щіпка.
  • Кориця – 0,5 ч. л.
  • Сметана або міцний кефір – 100 р.
  • Варення густе сливове – 500 р.
  • Крохмаль картопляний – 50 р.
  • Дивіться також:  Торт Тіраміссу

    Спосіб приготування:

    • Жовтки розтерти дочиста з цукром. Окремо збити добре охолоджені білки.
    • М’який маргарин змішати з просіяним борошном, розтертими дочиста жовтками і білковою піною, сметаною і содою.
    • Вимісити туге тісто, розділити його на дві нерівні частини (співвідношення два до одного). Менший шматочок покласти в морозильну камеру.
    • У змащеній формі для випікання або просто тонкої чавунній сковорідці розподілити більшу частину тіста, зробивши невеликі бортики.
    • Покласти всередину шар варення не товщі 1 див. Якщо воно занадто рідке, то змішати з невеликою кількістю крохмалю, дати постояти близько 10 хвилин і після цього начинити пиріг.
    • Підморожений шматочок тіста натерти на крупній тертці і розсипати по поверхні варення. Воно повинно трохи проглядатися через крихти.
    • Зверху пиріг трохи присипати цукром.
    • Випекти в прогрітому духовій шафі при температурі 170-180 градусів.

    Пиріг з варенням «Трухляве поліно»

    Надзвичайно простий пиріг в оригінальній подачі. Тут наводиться без всяких надмірностей начебто глазурі або крему. Але для святкового випадку таку випічку можна прикрасити не тільки кремом, але і горіхами, сухофруктами, шоколадом.

    Кількість продуктів вказано орієнтовно на 6-8 порцій.

    Список інгредієнтів:

  • Борошно пшеничне – 300 р.
  • Масло вершкове – 70 р.
  • Цукрова пудра, какао-порошок – за смаком.
  • Варення густе сливове – 300 р.
  • Сода – 1 ч. л.
  • Сіль.
  • Цукор – за бажанням.
  • Горіхи волоські – 80-100 р.
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Сметана – 150 р.
  • Спосіб приготування:

    • Горіхи залити крутим окропом і очистити від шкірки. Дрібно порубати або потовкти товкачем або в ступці.
    • З’єднати разом куряче яйце, малинове варення, просіяне борошно, сметану і соду, трохи м’якого вершкового масла.
    • Вимісити на олії щільне пластичне тісто і розкачати його в товстий, невеликий за розміром пласт. Присипати зверху подрібненим волоським горіхом і скрутити в рулет.
    • Викласти на злегка прогрітий і змащений вершковим маслом деко. Випікаємо при 200 градусах протягом півгодини.
    • За бажанням, при подачі посипати цукровою пудрою, какао-порошком, тертим шоколадом, рубаними сухофруктами на підкладці з густого сиропу.

    Пиріг з варенням з дріжджового тіста

    Старовинний рецепт здоби. Золотистий, з глянцевим блиском коровай завжди був окрасою російського святкового столу. Один лише густий аромат свіжої випічки одразу створював яскраве і радісне настрій, а вже у поєднанні з запашним варенням такий пиріг тим більше буде прийнятий усіма гостями і домашніми «на ура».

    Дивіться також:  Сирна запіканка

    Кількість продуктів вказано орієнтовно на 6-8 порцій.

    Список інгредієнтів:

  • Молоко жирне – 500 мл
  • Дріжджі свіжі пресовані – 50 р.
  • Борошно пшеничне – 700-900 р.
  • Яйця курячі – 5 шт.
  • Вершковий маргарин або масло – 250 р.
  • Цукор, ароматизований ваніллю – 1 уп.
  • Цукор пісок – 200 р.
  • Сіль — щіпка.
  • Варення з зеленого агрусу – 500 р.
  • Крохмаль – 20 р.
  • Горіхи волоські – 50 р.
  • Ізюм великий для прикраси.
  • Спосіб приготування:

    • Волоські горіхи обшпарити окропом, очистити від шкірки і порізати. Родзинки промити в гарячій воді і перебрати.
    • Розм’якшити вершковий маргарин або масло, але не розтоплювати.
    • Дріжджі змішати з половиною склянки теплого молока з чайною ложкою цукру.
    • Коли дріжджі почнуть пінитися, то влити до них інше, злегка підігріте (не гаряче!) молоко, просіяне борошно, м’яке вершкове масло або маргарин, курячі яйця, сіль і цукор. Гарячим молоком заливати не можна, так як тісто буде погано підніматися.
    • Ретельно вимісити тісто, кілька разів відбиваючи його об поверхню столу. Покласти отриманий рівний кому назад в трохи присипану борошном каструлю і накрити рушником. Залишити в теплому місці на годину, поки не підніметься.
    • Готове дріжджове тісто ще раз вимісити і розділити на три нерівні частини. Дві приблизно однакові, а третя поменше, для прикрас.
    • Великі шматки розкачати за розміром форми для випічки.
    • Нижню частину викласти в змащену маслом форму.
    • Крыжовниковое варення змішати з крохмалем, волоськими горіхами і дати постояти близько 10 хвилин, після чого розподілити по нижньому шару тесту.
    • Зверху покласти другий шар. З решти маленького шматочка сформувати прикраси (косички з вплетеними родзинками, трояндочки з сердцевинками з сушених виноградин).
    • Дати пирогу постояти близько 20 хвилин. Випікаємо в попередньо прогрітому духовій шафі при температурі близько 180 або 190 градусів.
    • За 5 хвилин до остаточного приготування, змастити поверхню пирога збитим жовтком для того, щоб утворилася апетитна глянсова поверхня.

    Пиріг з варенням по-єврейськи

    Національне єврейське блюдо, своєрідний лінивий варіант пирога з варенням. Випікається як кекс, у відповідній формі і при такій же температурі.

    Кількість продуктів вказано орієнтовно на 6 порцій.

    Список інгредієнтів:

  • Мед рідкий – 250 мл
  • Цукор – 100 р.
  • Вишневе або полуничне варення – 200 р.
  • Масло рослинне – 100 мл
  • Яйце куряче – 4 шт.
  • Пакетик розпушувача.
  • Борошно пшеничне – 300 р.
  • Цукор, ароматизований ваніллю – 1 уп.
  • Сік лимонний – 1 ст. л.
  • Цукрова пудра – за смаком.
  • Кориця – 1 ч. л.
  • Лікер або ром – 1 ст. л.
  • Дивіться також:  Яблучний мус

    Спосіб приготування:

    • Курячі яйця розтерти з ароматизованим і звичайним цукром дочиста. Підлити олію, рідкий мед, варення, лікер, корицю і ретельно перемішати.
    • Додати розпушувач, розчинений в лимонному соці. До одержаної маси поступово всипати всю пшеничне борошно і вимісити досить щільне тісто.
    • Форму для кексу з внутрішнім отвором обмазати маслом і присипати солодкими сухарями або пшеничним борошном.
    • Залити тісто. До краю форми воно не повинне доходити буквально на 2-3 див.
    • Випікаємо в попередньо прогрітій протягом 10 хвилин у духовці. Температура запікання невисока, приблизно 160-170 градусів. Час приготування варіюється в залежності від вологості отриманого тесту в межах 30-60 хвилин.
    • Дати охолонути і при подачі посипати цукровою пудрою.

    Млинцевий пиріг з варенням

    Смачний пиріг можна зробити не тільки з домашнього або купленого тесту, але і з млинців. Навіть тих, які залишилися від вчорашнього вечері.

    Кількість продуктів вказано орієнтовно на 6 порцій.

    Список інгредієнтів:

  • Борошно пшеничне – 400-500 р.
  • Молоко жирне – 300 мл
  • Яйце куряче – 2 шт.
  • Сіль.
  • Сметана – 100 р.
  • Цукор – 50 г (за бажанням).
  • Сода – 1 ч. л.
  • Масло рослинне – 100 мл (50 мл. для тіста і 50 мл. для смаження).
  • Повидло яблучне густе – 300 р.
  • Білі сухарі – 200 р.
  • Масло вершкове – 50 г.
  • Кориця.
  • Цукрова пудра.
  • Спосіб приготування:

    • Курячі яйця збити разом з цукром, 50 мл рослинного масла і корицею.
    • Сметану змішати з содою, з’єднати з яєчною сумішшю і молоком.
    • Поступово, частками всипати пшеничне борошно, стежачи за консистенцією тесту. Воно має бути густим, але добре литися.
    • Розжарити тонку чавунну сковорідку з ложкою рослинного масла. Влити ополоник тесту і розподілити його по поверхні. Обсмажити до золотистої скоринки. У результаті повинна вийти гірка з пишних рум’яних млинців.
    • Форму для запікання змастити вершковим маслом, обсипати солодкими білими сухарями і зібрати пиріг. На дно укласти один млинець, промазати його тонким шаром яблучного повидла. Викласти зверху другий і так повторювати до тих пір, поки не заповниться форма. До її краю бажано залишити пару сантиметрів.
    • Зверху пиріг змастити невеликою кількістю жирної сметани і присипати цукром.
    • Запекти при 160-170 градусах попередньо добре розігрітій духовці до утворення рум’яної поверхні.
    • При подачі за бажанням посипати цукровою пудрою.