Пісні щі

fa3ff4fe88dfadd5f3d66a4e4da638bc Пісні щі

Не знайти людини, яка б не пробував чи не знав би примірного рецепту приготування щів. Адже щі – найбільш давнє і дотепер не втрачає своєї популярності блюдо слов’янської кухні.

Ті чи інші варіанти супу присутні в меню кожного російського народу і народності. Природно, що подорожуючи з одного місця в інше, рецепт щей багато разів видозмінювався, втрачаючи одні компоненти і купуючи інші.

Зараз під щами увазі заправний суп, який можуть подавати як холодним, так і гарячим. Його варять зі свіжою, маринованої або кислою капустою різних видів, з кропиви, шпинату або щавлю, з додаванням буряків або без неї.

Хороші щі увазі насичений м’ясо-кістковий бульйон з яловичини, свинини або курки. Але у дні постів, особливо у Великий піст, частіше готують пісні щі – без м’яса і бульйону, просто на воді.

Пісні щі з грибами

У цьому рецепті використовують лісові гриби, але в міських умовах цілком підійдуть і магазинні печериці, гливи і шиїтаке.

Інгредієнти на 1,5 л. супу:

  • Капуста свіжа – 300 р.
  • Картопля – 1 шт.
  • Гливи – 300 р.
  • Масло вершкове – 50 г.
  • Морква – 1 шт.
  • Стиглі томати – 2 шт.
  • Чорний і запашний перець в горошинах.
  • Паприка солодка – полстручка.
  • Лавровий лист.
  • Куркума або каррі.
  • Вода – 1 л.
  • Сіль та інші спеції за вибором.

Приготування:

  • Розібрати розетку глив. Великі екземпляри нарізати великою соломкою, дрібні грибочки залишити як є. Попереднє відварювання не потрібно.
  • Закип’ятити воду, покласти туди крупно нарізану картоплю і всі спеції – лавровий лист, карі або куркуму для додання бульйону золотистого кольору, чорний і духмяний перець в горошинах.
  • Бланшувати томати і видалити з них жорстку шкірку. Паприку також очистити від шкірки і насіння.
  • У сковороді розтопити вершкове масло і обсмажити в ньому цибулю з морквою, через пару хвилин додати паприку і томати. Сильно смажити не потрібно, достатньо лише злегка припустити. Додати овочі в суп разом з вешенками.
  • Коли картопля буде майже готовий, додати тонко нашатковану соломкою капусту.
  • Варити до готовності. Подавати зі сметаною і зеленню.
  • Дивіться також:  Суп з індички

    Борщ з щавлю холодні Сухарница

    Річний холодний суп з молодим щавлем і чорним хлібом. Класичне сільське блюдо.

    Важливо! Використовуючи свіжу зелень щавлю, не варто забувати про жорстких стеблинках. Для супу вони не потрібні, їх видаляють.

    Інгредієнти на 2 л. супу:

    • Зелень щавлю – 300 р.
    • Хліб чорний вчорашній – 400 р.
    • Редька чорна невелика – 1 шт.
    • Цибулю зелене перо – 100 р.
    • Корінь хрону – 2 див.
    • Масло рослинне – 3 ст. л.
    • Квас хлібний – 500 мл
    • Сіль і чорний перець за смаком.

    Приготування:

  • Зелень щавлю облити окропом і ретельно протерти через сито.
  • Корінь хрону і чорну редьку дрібно натерти. Зелену цибулю крупно порубати.
  • Черствий вчорашній хліб змішати з рослинним маслом, рубаною зеленню і цибулею, тертою редькою й хріном, щавлевим пюре.
  • Суміш посолити і приправити за смаком. Залити хлібним квасом. Дати настоятися близько 10 хвилин і подати до столу.
  • Щі забеленные з бадиллям

    Борщі, приготовані по-північному. В рецепті присутній грибний бульйон, однак самі гриби не використовуються.

    Інгредієнти на 3л. щів:

    • Капуста свіжа – 300 р.
    • Грибний бульйон – 1 л.
    • Буряк – 1 шт.
    • Бадилля бурякова – 50-100 р.
    • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
    • Журавлинний сік – 150 мл
    • Сметана – 200 р.
    • Борошно пшеничне – 2 ст. л.
    • Сіль, цукор і улюблені спеції за вибором.

    Приготування:

  • Капусту, буряк, бадилля і ріпчасту цибулю дрібно нашаткувати і добре розім’яти разом з сіллю.
  • Розтерті овочі з верхом залити холодною водою і тушкувати до повної готовності.
  • В грибному бульйоні розмішати сметану, журавлинний сік, пшеничне борошно і цукор. Залити сумішшю тушковані овочі, довести до кипіння на середньому вогні і поварити ще близько 2-3 хвилин.
  • Відразу подавати до столу.