Плов з креветками

70a2e7b859af3e50988bf472ca027a45 Плов з креветками

Плов являє собою ситне друге блюдо, основу якого становить білий довгозернистий рис. Історичну батьківщину страви встановити складно. Існують припущення, то його початковий рецепт сформувався одночасно на декількох територіях – півночі африканського континенту, Перській півострові, Індії та Китаї. Більшість істориків кулінарії вважають Індію країною походження плову, виходячи з простого припущення, що рис і специфічна спеція каррі почали свою подорож по світу саме звідти.

Той варіант страви, який у росіян асоціюється з традиційним пловом, з’явився в Середній Азії близько 200-250 років тому. У нього були включені рис, морква, сухофрукти, ціла головка часнику, багато темного м’яса, цибулі і спецій (зіри, каррі, кмину тощо). Готувався він у казані, де кожне зернятко рису щедро просотувалася овочевими та м’ясними соками, жиром і спеціями.

Поширюючись по країнах і континентах, рецепт плову поступово еволюціонував. З початкового вегетаріанського варіанти з’явився середньоазіатський з бараниною і яловичиною. Потім на зміну жирного темного м’яса прийшла дієтична птиця та риба. Вінцем еволюції страви став плов асорті з морепродуктів, який своєю появою склав сильну конкуренцію середземноморським різотто з аналогічними компонентами.

Дуже цікавим виходить плов з креветками. На відміну від в’язкого різотто плов з креветками має розсипчасту, іноді злегка суховатую структуру. Також як і в класичному блюді, в нього щедро додають східні спеції, що надають рісу красивий золотистий відтінок і незвичайний аромат всім його інгредієнтів. Крім солодкуватих креветок в нього можуть включити й інші морепродукти, зелені і білі коріння, кислі ягоди.

Змішування густих пряних запахів створить справді розкішне, одночасно східне і європейське страву, яке не доставить багато клопоту господині і допоможе здивувати гостей.

Плов з креветками на швидку руку

Досить простий у технологічному аспекті рецепт. Всі компоненти готуються в одній сковороді максимум протягом півгодини. Використовувати потрібно тільки довгозерний рис. При додаванні в плов круглого рису вийде густе, крохмалисте і разваристое різотто.

Список інгредієнтів:

  • Креветки варено-морожені – 300 р.
  • Каррі – 1 ч. л.
  • Часник – 4 зубчики.
  • Рис довгозерний – 250 р.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Овочевий бульйон – 1 л.
  • Морква – 1 шт.
  • Перець чорний.
  • Трави сушені – 1-2 ч. л.
  • Сіль.
  • Олія рослинна рафінована – 50 мл
  • Біле вино – 100 мл
Дивіться також:  М'ясо по-французьки з помідорами

Спосіб приготування:

  • Очищену моркву нашаткувати довгою соломкою, ріпчаста цибуля – великим кубиком.
  • Розігріти в толстодонной сковороді олію з розтертим часником.
  • Як тільки з’явиться часниковий аромат, відразу покласти цибулю і моркву. Чекати, поки часник придбає коричневий колір не потрібно, інакше у плову зіпсується смак.
  • Пасеровані овочі покласти сухий рис і почекати, коли він ґрунтовно просочиться маслом (2-3 хвилини).
  • Потім рис з овочами залити білим вином і випарувати його на невеликому вогні, злегка прикривши кришкою.
  • Після цього покласти в сковороду креветки, сушені трави, сіль і спеції. Залити овочевим бульйоном і, знявши кришку, тушкувати до готовності, періодично помішуючи.
  • В результаті повинен вийти розсипчастий золотистий рис з яскравими вкрапленнями моркви і апетитними завитками креветок.
  • Плов з креветками, куркою та овочами

    На відміну від першого рецепта, тут представлено трохи більше овочів. В принципі, в цьому блюді до рису можна додати будь-які доступні по сезону свіжі овочі. Головне, все щедро присмачити спеціями і не пошкодувати гострого соусу.

    Список інгредієнтів:

    • Рис довгозерний – 200 р.
    • Оливки без кісточки – 50 р.
    • Базилік – 50 р.
    • Зелена цибуля – 50 р.
    • Кисло-солодкий і гострий соус – 100 мл
    • Креветки варено-морожені – 300 р.
    • Овочевий бульйон — 0,5 л.
    • Сіль.
    • Томати свіжі або власному соку – 200 р.
    • Молодий кабачок – 150 р.
    • Курка (філе) – 100 р.
    • Сушений барбарис або журавлина – 1 ч. л. або 1 ст. л.
    • Зерна кукурудзи – 100 р.
    • Твердий сир – 50 р.
    • Масло рослинне – 50-80 мл
    • Чорний перець.
    • Каррі.
    • Зіра.
    • Масло вершкове – 70 — 100 р.
    • Часник – 2 зубки.

    Спосіб приготування:

    Дивіться також:  Бефстроганов з курки
  • У невеликій кількості рослинної олії зі спеціями обсмажити великі кубики курячого філе, потім очищені креветки. Всі м’ясні компоненти відразу відкласти на паперові серветки.
  • Після курки і креветок, у сковороду покласти розтертий часник і кабачок, теж нарізаний великим кубиком. Посолити і приправити.
  • Смажити близько 3 хвилин, потім всипати сухий рис і журавлину або барбарис. Дати продуктів ввібрати масло, покласти каррі, зіру, чорний перець, зерна кукурудзи, сіль.
  • Залити водою або овочевим бульйоном. Тушкувати 5-10 хвилин. Коли рис розбухне, додати в блюдо томати.
  • Знову гасити, не накриваючи сковороду кришкою. Буквально за пару хвилин до готовності всипати до плову оливки, зелений лук, нарізаний великими шматками, і влити на смак кисло-солодкого соусу з чилі.
  • Ретельно перемішати, довести до потрібного смаку сіллю.
  • Перед самою подачею підмішати до плову кубики курки, хвостики креветок. Заправити вершковим маслом.
  • Плов з креветками в мультиварці

    Не у всіх господинь виходить з першого разу досягти розсипчастого, а не в’язкого і клейкого плову. На відміну від казана або чавунної сковороди, приготування плову в мультиварці не доставить абсолютно ніяких труднощів. За стандартною програмою для отримання ідеально розсипчастого страви потрібно всього 20 хвилин.

    Важливо! За 20 хвилин у мультиварці повністю звариться будь сорт рису, а ось овочі стати м’якими не встигнуть. Особливо, якщо вони крупно нашинкованы. Тому всі овочі потрібно натерти або дуже дрібно нарізати.

    Список інгредієнтів:

    • Креветки очищені – 200 р.
    • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
    • Кальмари в соломці – 200 р.
    • Бульйон або вода – 2 ст.
    • Рис довгозерний – 200 р.
    • Часник – 1 головка.
    • Каррі – 1 ч. л.
    • Приправа для плову з барбарисом – 2 ч. л.
    • Морква – 1 шт.
    • Томат щільний – 1 — 2 шт.
    • Чорний перець.
    • Петрушка або кінза сушена – 1 ч. л.
    • Масло вершкове – 100 г. або
    • Масло рослинне – 50 мл
    • Паста томатна несолона – 1-2 ч. л.
    • Сіль.
    Дивіться також:  Рагу з кролика

    Спосіб приготування:

  • Моркву і ріпчасту цибулю натерти на дрібній тертці. Щільний томат ошкуріть, видалити з нього насіння. Саму м’якоть нарізати невеликими кубиками.
  • На дно чаші мультиварки висипати промитий сухий рис. У центр встановити цілу головку часнику (прямо в лушпинні).
  • Далі шарами викласти цибулю, терту моркву, помідори, креветки з кальмарами, вершкове масло.
  • У двох склянках води розвести томатну пасту каррі і всі інші спеції.
  • Залити водою зі спеціями викладені пошарово компоненти. Рівень повинен бути приблизно на два пальці вище продуктів.
  • Включити програму «плов» або «крупи».
  • Після приготування страву перемішати. Якщо потрібно, то доповісти вершкового масла і подати до столу.
  • Плов з креветками і мідіями

    Незвичайний плов з морепродуктів, квасолею і коренеплодами.

    Список інгредієнтів:

    • Рис довгозерний – 200 р.
    • Квасоля стручкова – 100 р.
    • Ріпа молода – 1-2 шт.
    • Солодкий перець – 1-2 стручки.
    • Масло вершкове – 100 г.
    • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
    • Мідії великі – 150 р.
    • Свіжий коріандр (кінза) – 20 р.
    • Креветки великі – 150 р.
    • Петрушка свіжа – 20 р.
    • Масло рослинне – 80 мл
    • Чорний перець.
    • Бульйон овочевий – 600-700 мл
    • Селера або пастернак – 100 р.
    • Сіль.

    Спосіб приготування:

  • На окремій сковороді на вершковому маслі до повної готовності обсмажити стручкову квасолю. Її шматочки повинні добре підрум’янитися.
  • На основний сковороді розжарити рослинну олію і обсмажити у ньому цибулю зі стручком солодкого болгарського перцю. Сюди ж перекласти рум’яну квасоля, кубики ріпи, цибулі та селери. Підлити олії.
  • Смажити овочі, часто помішуючи. Потім покласти креветки, сухий рис і мідії.
  • Обсмажувати 5 хвилин, потім влити овочевий бульйон, покласти всі спеції і тушкувати до готовності, не накриваючи кришкою.
  • За хвилину-дві до закінчення всипати в плов крупно порубану зелень.
  • При подачі до столу кожну порцію за бажанням присипати сиром.