Плов з куркою в мультиварці

00ff4ce0b269b8d60f1b708318d94ac1 Плов з куркою в мультиварці

Сучасні мультиварки здатні значно полегшити і прискорити процес приготування будь-якої страви. Завдяки замкнутому простору і «м’якому» нагріванню, у продуктах зберігаються всі корисні речовини, і формується особливо насичений букет смаку та аромату, немов страв з російської печі.

Особливо це стосується такого складного страви як плов. З допомогою мультиварки можна уникнути стандартних недоліків і помилок початківців кухарів – пригорання до дна посуду, надмірної або недостатньої кількості вологи в страві, погано протушенного рису, моркви. Герметичне простір приладу дозволяє повністю розпарити рис, овочі протушкувати і збалансувати кількість бульйону в плові. Для видалення парів у ньому є спеціальний клапан, яким набагато легше контролювати випаровування.

В мультиварці можна зробити плов по кожному рецептом, однак блюдо з додаванням курячого м’яса готується значно простіше і швидше. Незалежно від виду доданого м’яса, технологія створення страви залишається однаковою. Незначно змінюється лише перелік використовуваних продуктів. Наприклад, курятина непогано поєднується з горіхами, бобовими або сухофруктами, тому в плов з куркою нерідко можна зустріти родзинки, мигдаль, чорнослив, ліщину, барбарис, сушену брусницю або курагу.

Нижче наведено три різних варіанти приготування плову з куркою за допомогою звичайної мультиварки.

Класичний плов з куркою

Плов на кожен з мінімального набору продуктів.

Список інгредієнтів:

  • Курятина асорті (стегно, грудка) – 300 р.
  • Рис довгозерний – 150 р.
  • Бульйон на корінці або курячий – 1 л.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Олія рослинна.
  • Лавровий лист.
  • Паста томатна без солі – 1-2 ч. л.
  • Барбарис або комплексна приправа з них – 1 ч. л.
  • Приправа для плову з каррі.
  • Сіль.
  • Перець.
  • Зелень сушена.

Спосіб приготування:

  • З пари стегенець, і полвины грудки зняти м’ясо. Шкірка не потрібно.
  • Прилад перевести в режим смаження і прогріти в чаші 40 мл рослинного масла. Обсмажити смужки курячого філе, після чого додати до нього тертої моркви і дрібно нарізаного лука.
  • Овочі потомилися на маленькому вогні до набуття маслом насиченого золотистого кольору. Покласти ложку несолоної томатної пасти.
  • Перемішати і через дві-три хвилини всипати промитий рис. Почекати, поки рис просочиться маслом і кілька разів перемішати.
  • Всипати всі спеції і більшу частину солі. Залити бульйоном, зробивши рівень рідини на 1-1,5 см. вище продуктів.
  • Накрити кришкою, переключитися в універсальний режим гасіння або включити спеціальний режим «Плов».
  • У перші 10-15 хвилин гасіння клапан мультиварки відкрити у мінімальному положенні. Після того як рис розвариться, відкрити ширше, щоб пішла зайва волога.
  • Після приготування, відкинути кришку, плов перемішати і, якщо потрібно, додати один-два шматочки вершкового масла.
  • Дивіться також:  Пшенична каша

    Плов з курки з чорносливом та горіхами

    Кисло-солодкий плов з великою кількістю овочів і спецій.

    Список інгредієнтів:

    • Рис довгозерний – 1,5 ст.
    • Чорнослив – 4-6 шт.
    • Куряче м’ясо (стегно) – 500 р.
    • Часник – 2 шт.
    • Коріандр.
    • Кріп сушений.
    • Горіх волоський або кунжут – 2 ст. л.
    • Стиглі томати – 2 шт.
    • Перець чорний.
    • Бульйон – 1-1,5 л.
    • Олія, жир свинячий — 70 мл або р.
    • Стручок жовтого перцю – 1 шт.
    • Паста томатна натуральна, без солі – 1 ч. л.
    • Каррі або куркума.
    • Сіль.
    • Соєвий соус або оцет «Бальзаміко» за смаком.

    Спосіб приготування.

  • Обпалити стручок перцю на вугіллі або наколоти і запекти в духовій шафі до згортання шкурки. Руками очистити від твердої шкірки, видалити серцевину з плодоніжкою.
  • Филетированную м’якоть перцю нарізати соломкою.
  • Томати наколоти, обшпарити окропом і кинути в крижану воду. Також зняти згорнувся в трубочки шкірку. Нарізати кубиком.
  • Мультиварку перевести в режим смаження, прогріти 50-70 р. свинячого жиру або звичайне масло. Обсмажити в ньому м’ясо з курячих стегенець (воно соковитіше), кинути пару придавлених зубків часнику без лушпиння.
  • Покласти томати з соком, що виділився, печений перець, розмочений і нашатковану соломкою чорнослив, ложку томатної пасти і подрібнені горіхи.
  • Тушкувати 2-3 хвилини і засипати півтори склянки рису. Не перемикаючи режим смаження, пасерувати масу при середній температурі.
  • Додати солі, всі спеції за списком і залити бульйоном на 2 см. вище рівня продуктів.
  • Включити універсальний режим гасіння або спеціальну програму «Плов». Залишити на відведений час, періодично контролюючи рівень рідини.
  • В самому кінці ретельно перемішати блюдо і, за бажанням, підкислити оцтом «Бальзаміко» або соєвим соусом.
  • Плов з куркою і ягодами

    Темне типу м’ясо свинини або яловичини непогано поєднується з журавлиною і барбарисом. Для світлого курячого м’яса найчастіше використовують брусницю, так як вона відрізняється більш м’яким смаком і надає плову пікантну ноту.

    Дивіться також:  М'ясне суфле для дітей

    Список інгредієнтів:

    • Петрушка сушена.
    • Рис довгозерний – 1,5 ст.
    • Морква молода – 4 шт.
    • Масло вершкове – 100 г.
    • Брусниця сушена – 1 ст. л.
    • Білий корінь сушений, свіжий – 30 р.
    • Стегна курячі без кістки – 500 р.
    • Бульйон – 1-1,5 л.
    • Коріандр мелений – за смаком.
    • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
    • Часник в часточках – 3-4 шт.

    Спосіб приготування:

  • Три – чотири ложки вершкового масла розтопити в чашу мультиварки. Філе з стегон нарізати кубиком і обсмажити в ньому, додавши білого кореня, коріандру, брусниці і сушеної зелені.
  • Тонку моркву нашаткувати пятачками, цибулину подрібнити кубиками. Всипати овочі до м’яса і додати ще масла.
  • Обсмажити до м’якості. Інгредієнти перемішати з сухим рисом і витримати відкритої чаші ще близько 3 хвилин, щоб зерна набралися масла і соків.
  • Залити бульйоном вище рівня продуктів, встановити рис кілька цілих зубчиків часнику.
  • Перейти на програму «Плов» і залишити на відведений час. Так як властивості у рису бувають різні, то і він вбирає вологу по-різному. За час приготування потрібно 1-2 рази проконтролювати вологість плову і при необхідності підлити бульйону.
  • По закінченню програми перемішати і на смак заправити олією.