Плов з куркою

a4a2ad1666d0bb545e3f72e4fabc218b Плов з куркою

Традиційний плов – страва, звичайно, знатне. Але у багатьох господинь не завжди виходить приготувати його правильно, так і жирна баранина не всім припадає до смаку. Саме для таких випадків ідеальним виходом стане плов з куркою. У ньому поєднується корисний рис, який містить білки, вуглеводи, ряд мінеральних компонентів і навіть вітамін В2, а також поживне куряче м’ясо – джерело білка, необхідного для вашого організму. Щоб урізноманітнити це чудове блюдо, пропонуємо кілька варіантів його приготування.

Плов з куркою

Цей рецепт плову з курячим м’ясом хороший тим, що для нього не потрібні казани або особливі каструлі. Готується такий плов у звичайній чавунної або антипригарній сковороді, правда, дуже місткою.

Інгредієнти:

  • Рисова крупа – 250-300 р.
  • Куряча грудка – 300 р.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Часник – 3-4 зубчики
  • Рослинна олія – 0,5 склянки
  • Спеції для плову – 1,5-2 ч. л.
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Сіль – за смаком

Ріпчасту цибулю очистіть, наріжте тонкими півкільцями. Моркву очистіть і поріжте тонкою соломкою. У глибоку й містку сковороду налийте трохи олії, викладіть в нього цибулю з морквою і смажте на невеликому вогні 2-3 хвилини.

Курячу грудку промийте, наріжте не дуже великими кубиками. Додайте м’ясо в сковороду, перемішати з овочами і смажте разом приблизно 5 хвилин. Періодично помішуйте, щоб курка присмажився з усіх боків.

Рис дуже добре промийте, а потім викладіть в сковороду до м’яса. Не перемішуйте. Закрийте кришкою, зменшіть вогонь і залиште на 5-7 хвилин, щоб випарувалася зайва волога. Тим часом закип’ятіть окремо 1,5 склянки води. Коли час закінчиться, вилийте цю воду в плов (вона повинна покрити рис на 2 см). Також додайте сіль і спеції, перемішайте, при необхідності долийте ще трохи води.

Дивіться також:  Ліниві голубці

Знову накрийте сковороду кришкою і варіть на дуже маленькому вогні приблизно 20 хвилин. За цей час очистіть часник, кожен зубчик розріжте навпіл. Коли рис буде готовий, відкрийте кришку та вставте глибше в плов часточки часнику. Залиште страву на вогні ще на 3 хвилини, потім зніміть і залиште остигати під кришкою на 15 хвилин.

Готовий плов перемішайте і подавайте до столу.

Плов з куркою і грибами

Трохи печериць – і ваш курячий плов знайде чудовий грибний аромат і новий смак. Гриби також додадуть страві соковитості.

Інгредієнти:

  • Куряче філе — 500 р.
  • Рис — 200 г
  • Печериці – 300 р.
  • Ріпчаста цибуля — 1-2 шт
  • Морква – 1-2 шт.
  • Рослинне масло — 5 ст. л.
  • Томатна паста — 1-2 ст. л.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений — за смаком

Куряче філе ретельно промийте, а потім наріжте на досить великі шматочки. Викладіть їх на гарячу сковороду з рослинним маслом, обсмажте на великому вогні з усіх боків до утворення скоринки (приблизно 7-10 хвилин).

Цибулю очистіть від шкірки, наріжте його кільцями. Моркву очистіть і поріжте тонкими кружечками. Додайте овочі до м’яса, зменшіть вогонь до середнього і смажте разом ще 5 хвилин.

Тим часом гриби промийте, розріжте їх навпіл або на пластинки. Викладіть печериці до м’яса, перемішайте і тушкуйте приблизно 5 хвилин. Потім перекладіть весь вміст сковороди в каструлю з товстим дном, додайте зверху промитий рис, поставте на вогонь.

У склянці води розведіть томатну пасту, сіль і чорний мелений перець (можна додати інші спеції за смаком). Вилийте цю суміш у рис з м’ясом і овочами. Перемішайте, закрийте кришкою і тушкуйте приблизно 20-30 хвилин.

Плов з куркою і ананасами

Зробити плов з куркою ще смачніше допоможе велика кількість овочів. А якщо додати в блюдо ще й соковиті ананаси, смак його стане абсолютно незрівнянним. Родзинка плову по цьому рецепту також у тому, що він запікається шарами в духовці.

Дивіться також:  Жульєн з кальмарів

Інгредієнти:

  • Куряче філе — 400 р.
  • Рис — 400 р.
  • Консервовані ананаси — 100 р.
  • Ріпчаста цибуля — 1 шт.
  • Морква — 1 шт.
  • Болгарський перець — 1 шт.
  • Кабачок — 1 шт.
  • Рослинна олія
  • Куркума мелена — 1/4 ч. л
  • Сіль – за смаком
  • Чорний мелений перець — за смаком

Рисову крупу для плову з ананасами потрібно приготувати окремо. Для цього промийте рис, викладіть її в каструлю з підсоленою водою і варіть на маленькому вогні 15 хвилин.

Тим часом очистіть цибулю, моркву і кабачок. Цибулю поріжте дрібними кубиками, кабачок – невеликими шматочками, а моркву натріть на середній терці. Викладіть овочі в сковороду з рослинним маслом, трохи підсмажте на середньому вогні. Додайте до них також очищений від насіння і нарізаний дрібними шматочками болгарський перець, а потім – порізані ананаси шматочками. Тушкуйте все разом приблизно 5-7 хвилин.

Куряче м’ясо порізати на шматочки, обваляйте в куркумі, посоліть, поперчіть і окремо обсмажте на сковороді з рослинним маслом.

Деко змастіть маслом. Викладіть на дно спочатку рівномірний шар рису, потім овочі з ананасами, а зверху м’ясо. Накрийте форму кришкою (або фольгою) і відправте в духовку, розігріту до 180 градусів. Запікайте приблизно 30 хвилин, потім залиште страву під кришкою «відпочити». Перед подачею добре перемішайте.

Плов з куркою і сухофруктами

Про користь сухофруктів чули всі. З них готують не тільки компоти, але і смачний кавказький плов. Зверніть увагу на цей рецепт – з його допомогою ви зможете здивувати ваших близьких новою варіацією цієї страви.

Інгредієнти:

  • Рис басматі — 500 р.
  • Куряче м’ясо – близько 1 кг
  • Ріпчаста цибуля – 4 шт
  • Вершкове масло — 150 р.
  • Шафран — щіпка
  • Родзинки — 1 стакан
  • Курага — 1 стакан
  • Куркума — 1/4 ч. л
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Сіль – за смаком
Дивіться також:  Запіканка з кабачків

Для плову з сухофруктами краще використовувати казанок або каструлю з товстим дном. Спочатку в окрему каструлю налийте води, викладіть в неї промитий рис, трохи підсолити і варити приблизно 10 хвилин до напівготовності. Потім рис промийте холодною водою і дайте їй стекти.

Розтопіть вершкове масло. Частина залийте на дно казана, а зверху викладіть напівготовий рис. Полийте рис вершковим маслом, а також заздалегідь приготованим настоєм з шафрану. Для того, щоб його приготувати, закип’ятіть 150 мл. води, залийте нею тичинки шафрану, накрийте ємність кришкою і залиште на 30 хвилин.

Каструлю з рисом щільно закрийте кришкою (можна під кришку підкласти невеликий рушник) і поставте на дуже маленький вогонь. Тушкуйте приблизно 40-50 хвилин, потім залиште під кришкою без вогню ще на 15 хвилин.

Тим часом куряче м’ясо поріжте на шматки, викладіть їх в сковороду з маслом і обсмажте з усіх боків.

Цибулю очистіть, наріжте тонкими півкільцями і додати до м’яса. Смажте разом 2 хвилини. Сухофрукти заздалегідь замочіть у воді, а потім додати в сковороду до м’яса. На цьому етапі страву слід посолити, поперчити і приправити куркумою. Далі накрийте сковороду кришкою і тушкуйте все разом 10-15 хвилин. Рис і м’ясо в цій страві не змішують. При подачі слід спочатку викласти на тарілку рис, а поверх нього – курку з сухофруктами.