Плов з яловичини

2875eb7508f33c18b8b0d4ffa1357af5 Плов з яловичини

Плов – м’ясне блюдо з рисом, широко поширене в близькосхідній, середньоазіатської та східноєвропейської кухні. Спори про авторство цього смачного частування не вщухають досі. Геніальна думка поєднати в одному казані м’ясо, підручну крупу, овочі і спеції одночасно прийшла до багатьох давніх народів. Схожі страви описуються в китайських, перських, тюркських і навіть індійських джерелах.

Звичний для росіян рецепт плову з морквою і цибулею запозичений в Узбекистані, де його готували з баранини, рису, бобових, маїсового крупки, пшениці), сухофруктів, овочів і прянощів. Зазвичай у друге додають кислі ягоди сушені (барбарис, журавлину) або солодкі фрукти (курагу, яблука, айву).

Так як на приуральських і європейських територіях баранина була не в ходу, то запозичений рецепт внесли зміни. Специфічне м’ясо овець поміняли на знайому з дитинства яловичину, телятину і свинину. Взагалі зараз плов готується з будь-якими видами м’яса, грибами і навіть рибою, однак канонічним рецептом досі вважається варіант з рисом, яловичиною та овочами.

Успіх у приготуванні багато в чому залежить від правильного вибору продуктів. М’ясо повинно бути свіжим і яке визріло, без великих жив і жиру. Рис для плову береться довгозерний або пропарений, можна в суміші з бурим або диким сортом. Круглі сорти для другого категорично не підходять, так як виділяють при варінні крохмаль і зерна склеюються, створюючи кашу.

Як приготувати плов з яловичиною, розказано розміщених далі рецептах.

Класичний плов з яловичиною

Його готують в казані на відкритому вогні, в утятнице і в духовій шафі або просто на сковороді. У кожного кухаря своє співвідношення продуктів в цьому блюді, однак, краще дотримуватися пропорції 1 до 2 між м’ясом і овочами. Апетитний вигляд плову додають приправи з куркумою або шафраном. Вони забарвлюють білий рис в приємний золотистий колір.

Дивіться також:  Котлети з щуки

Список інгредієнтів:

  • Яловича вирізка – 700 р.
  • Спеції для плову з барбарисом і куркума – 1 ст. л.
  • Рис пропарений – 150 — 250 р.
  • Часник – головка.
  • Цибуля – 2 шт. (200 р.)
  • Бульйон будь – 1-1,5 л.
  • Морква – 3 шт. (200-250 р.).
  • Перець чорний.
  • Сіль.
  • Кріп сушений – за бажанням.
  • Лист лавровий.
  • Масло, топлений жир для смаження.

Спосіб приготування:

  • Розігріти масло і обсмажити в ньому крупно нарізану яловичину без кістки і жилок.
  • Додати нашатковану моркву і цибулю. Обсмажити до м’якості на середньому вогні, домагатися піджарки не потрібно.
  • Як тільки овочі стануть м’якими, всипати добре вимитий і відціджений від води рис.
  • Томити на вогні 5 хвилин, щоб зерно просякнув маслом. Всипати спеції. Посолити.
  • Залити бульйоном з верхом на 1,5 – 2 див. В центр плову помістити вимиту головку часнику.
  • Зверху кинути 2-3 лаврових листа.
  • Тушкувати на малому вогні до випаровування рідини, після постійно перемішувати до готовності продуктів. Якщо вода пішла, а рис залишився твердоватым, то додати ще бульйону і шматочок вершкового масла.
  • Наприкінці видалити головку часнику і лаврові листи.
  • Весняний плов з яловичиною та субпродуктами

    Ситний плов з салом, яловичим філе і печінкою. Його особливість в тому, що страва подають, змішавши з великою кількістю свіжої зелені. З-за цього, весь плов здається злегка зеленуватим.

    Список інгредієнтів:

    • Яловиче філе – 500 р.
    • Сало свіже – 150 р.
    • Печінка – 300 р.
    • Часник – 5 шт.
    • Цибуля – 2 шт.
    • Рис пропарений – 150 — 250 р.
    • Базилік – 20 р.
    • Петрушка – 20 р.
    • Кріп – 20 р.
    • Зелена цибуля – 20 р.
    • Перець.
    • Сіль.
    • Куркума.
    • Бульйон – 1 — 1,5 л.
    Дивіться також:  Морепродукти у вершковому соусі

    Спосіб приготування:

  • Ошпарити шматочки печінки, попередньо видаливши плівки. Нарізати сало і яловичу вирізку, обсмажити в рослинній олії. Трохи пізніше, коли сало стане прозорим, додати дрібно нарізану печінку і цибулю.
  • Розчавити кілька зубочки часнику. Посолити і приправити.
  • Порубати зелень і приблизно третина всипати до м’ясних продуктів. Перемішати і всипати пропарений рис.
  • Залишити на вогні пару хвилин. Залити бульйоном, заправити куркумою.
  • Не чіпати, поки не випарується більша частина рідини. Після ретельно перемішати.
  • Плов подати гарячим, притрусивши свіжою зеленню і пармезаном.
  • Плов з маринованої яловичини

    Мариноване м’ясо надає страві приємну кислинку, яка добре доповнюється солодкістю стиглих томатів.

    Список інгредієнтів:

    • Яловичина – 500 р.
    • Рис пропарений – 150 р.
    • Морква – 2 шт.
    • Стиглі томати – 4 шт.
    • Цибуля – 1 шт.
    • Часник – головка.
    • Спеції для плову з барбарисом.
    • Зіра – 1 ст. л.
    • Перець двох сортів.
    • Сіль.
    • Виноградний оцет – 2 ст. л.
    • Бульйон – 1 л.

    Спосіб приготування:

  • Яловиче філе нарізати на великі шматки і замаринувати в суміші винного оцту, зіри, чорного і червоного перцю, крупної солі. Достатньо 30 хвилин.
  • Запашне м’ясо швидко обсмажити в олії, шматочки повинні тільки схопитися.
  • Додати ріпчасту цибулю та моркву. Тушкувати на середньому вогні, поки коренеплоди не віддадуть маслу свій колір. Після цього покласти обкоровані помідори.
  • У масу всипати сухий рис, перемішати, потримати дві хвилини, залити бульйоном. У центр помістити головку часнику. Посолити, приправити.
  • Готувати на повільному вогні, поступово випарівая рідина. Після добре перемішати, видаливши часник. Спробувати і довести до смаку спеціями і сіллю.
  • Накрити кришкою на 10 хвилин для розподілу соків і аромату.