Пшенична каша

05354af2d5361bd96d9a9258b415ca28 Пшенична каша

Пшениця – золота коса, мати і цариця полів. Якими тільки епітетами не нагороджували прозаїки і поети цю воістину золоту культуру. Таке трепетне до неї відношення не дивно, адже вона є основою харчування людини в більшості існуючих країн.

З пшеничного зерна роблять борошно і крупи, які використовуються в приготуванні безлічі не тільки смачні і апетитні, але і досить цінних з біологічної точки зору страв. Пшенична каша вважається одним з найбільш старовинних страв не тільки російської, але і слов’янської кухні взагалі. Кашу зазвичай парили у печі, присмачували маслом і салом і вживали як основне блюдо.

В даний час пшеничні каші не дуже поширені, на звичайному обідньому столі легше зустріти ячневое, гречана або рисова (що взагалі раніше вважалося делікатесом) страви. Між тим, пшенична каша просто криниця корисних речовин, адже в ній зберігаються практично всі корисні елементи, які закладаються в зерна для розвитку нової рослини.

З такою стравою не страшний зимовий авітаміноз і занепад сил. Тарілка гарячої каші наповнить силами надовго. Як можна приготувати пшеничну кашу можна дізнатися з наведених нижче рецептів.

Пареная пшенична каша з м’ясом

Ситна каша для щільного обіду. Найсмачніше виходить з нежирної свининою або яловичиною.

Інгредієнти:

  • Крупа пшенична – 2 ст.
  • Свинина нежирна, вирізка – 300 р.
  • Топлений жир – 2 ст. л.
  • Часник – 3 зубки.
  • Кріп сушений.
  • Бульйон або вода – 1,2 л.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Сіль.
  • Чорний перець.
  • Суміш спецій для свинини або яловичини.

Спосіб приготування:

  • Свинину промити і нарізати на великі шматки. Моркву і ріпчасту цибулю дрібно нашаткувати.
  • Щоб каша приготувалася швидше, пшеничну крупу можна заздалегідь промити і замочити в теплій воді на годину-півтора.
  • У казані або товстостінній чавунній каструлі розтопити жир і кинути в нього два або три зубчики розчавленого часнику і чайну ложку сушеного кропу.
  • Після появи запашного аромату покласти в гарячий жир свинину і швидко обсмажити до легкої скоринки. Потім додати цибулю та моркву.
  • Сильно пасерувати овочі не потрібно, достатньо щоб вони стали просто м’якими.
  • В самому кінці додати пшеничну крупу, віджату від зайвої рідини. Перемішати, дати їй побути в олії хвилин 5, після чого залити вміст каструлі пряним бульйоном або простою водою.
  • Посолити і приправити за смаком.
  • Накрити кришкою і тушкувати в духовій шафі на повільному вогні близько години.
  • Подавати до столу з бажанням, з чорним хлібом і легким овочевим салатом.
  • Дивіться також:  Млинцевий Торт з сьомгою

    Пшенична каша на сніданок

    Легке блюдо, яке залишить після себе тільки приємні враження.

    Інгредієнти:

    • Волоські горіхи – 50 або 100 р.
    • Пшенична крупа – 2 ст.
    • Молоко – 1,3 л.
    • Масло вершкове – 100 г.
    • Ванілін.
    • Варення за смаком.
    • Мед або цукор – 80 р.

    Спосіб приготування:

  • Взяти товстостінну чавунну сковороду добре розігріти на суху.
  • Пшеничну крупу перебрати і попередньо не промиваючи, підсушити на сковороді, постійно струшуючи її.
  • Крупа повинна трохи потемніти, але не пригоріти. Волоські горіхи потовкти і додати до крупі. Суміш потримати на сильному вогні 5 хвилин, також безперервно струшуючи посуд.
  • Підсмажене крупу разом з горіхами висипати в каструлю з високими стінками, залити молоком, в якому розведені ванілін і цукор.
  • Поставити на малий вогонь, не накриваючи кришкою.
  • Через 5 хвилин молоко почне пінитися і трохи підніматися. Пінки знімати не потрібно. Перші півгодини варити, часто помішуючи. При необхідності, долити трохи молока.
  • Коли вся рідина піде і зернятка стануть м’якими, зняти з плити і відразу заправити вершковим маслом.
  • Подавати до столу з пшеничними коржами або млинцями.
  • Пшенична каша Кутя п’яна

    Раніше святкову кашу або кутю готували лише на дуже великі свята або сімейні обряди – Різдво, Новий рік, поминки, проводи нареченої. Зараз це розкішне страву можна зробити в будь-який час, коли захочеться.

    Інгредієнти:

    • Пшенична крупа – 2 ст.
    • Мигдаль – 50 р.
    • Горіхи волоські – 50 р.
    • Мак кондитерський – 50 р.
    • Мед рідкий – 80 р.
    • Ізюм великий – 50 р.
    • Масло вершкове – 100 г.
    • Вода – 1 л.
    • Сіль.
    • Лікер – 50 – 80 мл

    Спосіб приготування:

  • Пшеничну крупу промити і перебрати, залити підсоленою водою і варити до повного приготування. Злити воду, якщо вона залишиться. Заправити невеликою кількістю вершкового масла.
  • Проварити мак в підсолодженій воді. Вимкнути вогонь і залишити його в каструлі ще на 10 хвилин. Процідити і потовкти.
  • Запарити в окропі великий родзинки і горіхи. Порубати.
  • На сковороді розтопити на малому вогні трохи вершкового масла, додати туди товчені горіхи і мак, родзинки. Влити лікер. Потомити на плиті близько 10 хвилин, щоб алкоголь випарувався і перекласти суміш в кашу. Заправити за смаком розведеним медом.
  • За бажанням, подати з пшеничними коржами.