Пшоняна каша на молоці

342389bbc88e3825e33f4c31b2aae9bd Пшоняна каша на молоці

Каша з пшона – простий у приготуванні, бюджетний і дуже корисний сніданок. Багато хто помилково вважають, що смачним він, при цьому, бути не може. Але так кажуть лише ті, хто їв не зовсім правильно приготовлену кашу, можливо, горчившую з-за того, що її погано промили. Отже, готуємо пшоняну кашу на молоці правильно:

Пшоняна каша на молоці

Пшоно вариться трохи довше, ніж звична нам манна крупа, тому виділіть для приготування цього сніданку більше часу.

Інгредієнти:

  • Крупа пшоняна – половина склянки
  • Молоко – 2 склянки
  • Вершкове масло – 50 р.
  • Цукор – 1-2 ст. л.
  • Сіль – половина чайної ложки

Спосіб приготування:

Головне правило смачною пшоняної каші – ретельно промита крупа. Отже, промийте під проточною водою пшоно, щоб вода стала прозорою.

У каструльку налийте молоко, поставте на вогонь. Можете зовсім трохи розбавити його водою, щоб не пригоріло. Коли молоко закипить, викладіть в нього частинами промиту крупу, швидко розмішуючи, щоб крупа не злиплася в один великий клубок.

Варіть, помішуючи, на мінімальному вогні 25 хвилин. Пшоно має стати м’яким.

Коли каша буде вже майже готова, всипте в неї цукор і сіль. Перемішайте і зніміть з вогню. Теоретично, кашу можна подавати і так, але набагато смачніше буде, якщо каструлю з кашею накрити кришкою, щільно укутати рушником, ковдрою або курткою і настояти протягом 15 хвилин.

Пропарену кашу розкладіть по тарілках. Зверху покладіть по шматочку вершкового масла. Можете також прикрасити джемом, ягодами, медом.

Пшоняна молочна каша з горіхами і родзинками в мультиварці

Завдяки режиму «Молочна каша» каші в мультиварці варяться взагалі без проблем. Що до її наповнення, то тут ваша фантазія може розгулятися, адже крім горіхів і родзинок цей корисний сніданок можна приготувати з чорносливом, курагою або маком.

Дивіться також:  Суп-пюре

Інгредієнти:

  • Пшоняна крупа – 1 склянка
  • Молоко – 3 склянки
  • Вода – 2 склянки
  • Родзинки – 2 ст. л.
  • Ядра волоських горіхів – 2 ст. л.
  • Вершкове масло – на смак
  • Цукор – 1 ст. л.
  • Сіль – за смаком

Спосіб приготування:

Якщо крупа брудна, трохи її переберіть, а потім залийте окропом – це зменшить гіркоту, властиву пшону. Через кілька хвилин ретельно крупу промийте в холодній воді. Коли вона стане чистою, викладіть пшоно в чашу мультиварки.

Туди ж вилийте молоко і воду. Поцукруйте і посоліть, а потім перемішайте.

Закрийте кришку мультиварки, виставте режим «Молочна каша» на 30 хвилин.

Поки каша готується, приготуйте для неї заправку. Родзинки распарьте (родзинки без кісточок викладіть в миску і залийте окропом до набухання), ядра волоських горіхів подрібніть кавомолкою або натріть на тертці.

Готову кашу розкладіть в тарілки. Зверху покладіть вершкове масло, трохи родзинок і горіхів. Розмішайте і спробуйте – вам обов’язково сподобається!

Пшоняна молочна каша з гарбузом в духовці

Секрет смаку цієї каші в тому, що її доводять до готовності в духовій шафі. В ідеалі кашу краще перекласти в керамічні горщики з кришечками. Але при відсутності таких, блюдо цілком відмінно приготується і в звичайній каструлі.

Інгредієнти:

  • Пшоняна крупа – 1 склянка
  • Молоко – 3 склянки
  • М’якоть гарбуза – 500 р.
  • Цукор – 1 ст. л. без гірки
  • Сіль – 0,5 ч. л.

Спосіб приготування:

Гарбуз очистіть, промийте і поріжте кубиками середнього розміру.

Молоко вилити в каструлю (краще відразу використовуйте таку, яку потім можна буде відправити в гарячу духовку), поставте на вогонь. Коли молоко підігріється, викладіть в нього шматочки гарбуза. Після закипання варіть на маленькому вогні приблизно 15 хвилин.

Дивіться також:  Бульйон курячий

За цей час ретельно промийте водою пшоняну крупу. По закінченні часу викладіть в кипляче молоко з гарбузом крупу. Не забувайте при цьому інтенсивно перемішувати.

Повторно доведіть до кипіння, варіть все разом ще 20 хвилин. Каша за цей час повинна загуснути. Перед тим, як зняти кашу з вогню, додайте в неї цукор і сіль. Перемішайте.

Духовку розігрійте до 140 градусів. Каструлю з кашею зніміть з плити, накрийте кришкою і відразу відправте в духовку. Тримайте там кашу від 20 до 30 хвилин – так вона гарненько пропарится і стане дуже смачною. Час регулюйте по своїй духовці, але стежте, щоб каша не пересохла.