Пшоняна каша в мультиварці

fa8907ec424e24c9bbcdd56611b4c6e8 Пшоняна каша в мультиварці

Пшоно являє собою дрібну крупу, що складається з сонячно-жовтих кульок. Це відшліфовані насіння проса, цінної сільськогосподарської культури. У продажу пшоно коштує дешевше інших круп і попит на нього значно нижче. В останні роки страви з крупи з проса повільно, але впевнено зникали з повсякденного меню шанувальників російської кухні, поступово поступаючись місцем гречки та рису.

Про пшоні стали забувати, причому абсолютно незаслужено. Крупа володіє власним багатим смаком, який відкриває при правильному приготуванні. У неї досить нейтральний смак, що дозволяє готувати не тільки каші і супи, але і рагу, складні гарніри з грибами та м’ясом.

Зерна проса багаті есенціальними речовинами. У них багато каротину, що додає крупинках життєрадісний колір, чимало вітамінів групи В, білків і мікроелементів. Пшоняну кашу рекомендують включати в меню при недокрів’ї, нерегулярному стільці і загального ослаблення організму.

Найповніше свій смак крупа розкриває при томлінні каші, тобто, під час приготування на повільному вогні. У стародавні часи кашу томили в печі, в сучасних умовах її легко замінює мультиварка, що забезпечує такий же температурний режим.

Як і з яких інгредієнтів можна приготувати пшоняну кашу з допомогою мультиварки, докладно розказано трохи нижче.

Класична молочна каша з пшона

Смачна каша за бабусиним рецептом.

Список інгредієнтів:

  • Пшоно – 200 р.
  • Молоко – 1 л.
  • Масло вершкове – 100 г.
  • Цукор – 50 р.
  • Сіль.

Спосіб приготування:

  • Встановити прилад в режим смаження і розтопити на дні шматок масла. Обсмажити в ньому промиту крупу.
  • Додати цукор і після його розчинення, залити молоком і всипати дрібку солі.
  • Закрити прилад, встановити налаштування «Каша» і залишити на 20 хвилин.
  • Якщо страва готується в мультиварці в перший раз, то потрібно контролювати рівень рідини, щоб крупа не підгоріла. При необхідності долити потрібну кількість молока.
  • Бортики чаші можна змастити маслом, щоб не «вартувати» примхливе молоко і не упустити момент його перекипання.
  • Готову кашу перемішати, вкинути ще 1 ст. л вершкового масла і залишити в мультиварці на 10 хвилин.
  • Дивіться також:  Фрикадельки з підливою

    Каша-запіканка з пшона

    Ще один бабусин рецепт для домашньої печі.

    Список інгредієнтів:

    • Курага – 100 р.
    • Пшоно – 200 р.
    • Молоко топлене – 1 л.
    • Масло вершкове – 50 г.
    • Згущене Молоко – 200 мл

    Спосіб приготування:

  • Зварити пшоняну кашу на топленому молоці при стандартних налаштуваннях мультиварки.
  • Заправити вершковим маслом, розрівняти і зверху тонкою цівкою рівномірно розлити банку вареного згущеного молока. Не перемішувати.
  • За бажанням, поверх згущеного молока можна насипати шар панірувальний сухарів.
  • Встановити режим запікання на 10-15 хвилин. У перший раз контролювати страву, щоб не допустити підгоряння.
  • В останні п’ять хвилин прибрати кришку, щоб пішла вся надлишкова волога, а на поверхні утворилася скоринка.
  • Кашу подавати зі сметаною, нарізавши на порційні шматочки.
  • Каша для гарніру

    Несолодке каша для гарніру до темного м’яса.

    Список інгредієнтів:

    • Пшоно – 200-250 р.
    • Морква – 100 р.
    • Білий корінь – 40 р.
    • Зелень сушена.
    • Спеції.
    • Цибуля – 100 р.
    • Часник — 1 шт.
    • Вода – 1-1,5 л.
    • Сіль.
    • Бульйонна приправа – 1 ч. л.
    • Лавровий лист.
    • Олія рослинна.

    Спосіб приготування:

  • Перемкнути мультиварку в режим смаження, налити на дно чаші масла і кинути лавровий лист.
  • При появі сильного аромату прибрати спецію і всипати кубики білого кореня (пастернак, петрушка) або кореневого селери.
  • Обсмажити до м’якості, додати терту моркву, товчений часник і рубаний лук.
  • Залити порошковим бульйоном і всипати промите пшоно.
  • Перемкнути у режим гасіння, закрити кришкою і залишити на 20 хвилин. Спусковий клапан встановити в середнє положення.
  • Готову кашу перемішати, при необхідності заправити шматочком масла.
  • Пшоно-рисова каша з грибами

    Готується як самостійне блюдо і як гарнір до м’яса. Так як рис вбирає води значно більше, ніж просо, то змішану крупу потрібно заливати великою кількістю рідини. Не один до двох, як у звичайних рецептах, а наполовину більше. Тобто, на 500 р. вихідних інгредієнтів потрібно додати 1,2 л. рідини.

    Дивіться також:  Котлети з курячої грудки

    Список інгредієнтів:

    • Пшоно -100 р.
    • Гриби будь – 200 р.
    • Рис пропарений – 100 р.
    • Солодкий перець.
    • Пекучий перець чилі (червоний).
    • Паприка мелена.
    • Бульйонна приправа – 1 ч. л.
    • Цибуля – 100 р.
    • Вода – 1,5 л.
    • Зелень сушена за смаком.
    • Сіль.

    Спосіб приготування:

  • Включити режим смаження і пасерувати в олії цибулю. Додати до нього тонко нарізані гриби і довести до золотистої скоринки.
  • Всипати солодку паприку, кубики болгарського перцю, сушену зелень і трохи гострого чилі.
  • Додати промиту крупу з пшона і рису, залити її водою з розведеною бульонной приправою. Всипати сіль і переключити в режим «каша» або «гасіння».
  • Щоб волога не йшла дуже інтенсивно, спусковий клапан встановити в середнє або нижнє положення.
  • Тушкувати 20 хвилин, перемішати, знову закрити кришку і дати розподілитися ароматам.
  • Пшоняна каша з курятиною

    Звичайний рецепт для любителів простій і ситною кухні. Під словом «куряче філе» в стравах зазвичай мається на увазі куряча грудка, проте у неї є серйозний недолік. Недосвідченому кулінару важко домогтися, щоб вона стала м’якою і соковитою. Щоб уникнути перших невдач, краще взяти м’ясо з стегон.

    Список інгредієнтів:

    • Курячий жир топлений – 40 р.
    • Філе курки (з стегон) – 300 р.
    • Морква – 100 р.
    • Цибуля – 100 р.
    • Часник – 1 шт.
    • Бульйон курячий – 1 л.
    • Крупа пшоняна – 200 р.
    • Зелень за смаком.
    • Лавровий лист.

    Спосіб приготування:

  • В режимі смаження, не накриваючи кришкою, обсмажити в курячому жиру овочі, а через п’ять хвилин і філе птиці, порізане кубиками і злегка обсушенное від м’ясного соку.
  • Після появи скоринки всипати пшоно і наситити його маслом, часто перемішуючи основу каші.
  • Залити всі інгредієнти бульйоном, додати солі, потрібних спецій і зелені.
  • Встановити налаштування для каші і залишити на 20 хвилин.
  • Аналогічно попереднім рецептами, перемішати блюдо і залишити для розподілу ароматів.