Пшоняна каша з м’ясом

c6e75036551e2a1f45191930ade06d1e Пшоняна каша з мясом

Пшоно являє собою крупу сонячно-жовтого світла, що складається з невеликих зерен округлої форми. З нього готують молочні каші, запіканки, прості і складні гарніри, другі страви і навіть десерти.

У пшона досить своєрідний смак, який не всім до вподоби, і за поширеністю продукт сильно програє тієї ж гречки або рису. В повсякденне меню страви з пшона включають все рідше і абсолютно даремно.

У пшоняної крупі міститься багато заліза і інших життєво важливих мікроелементів, амінокислот і вітамінів. Жовтий колір зернам забезпечує каротин, незамінний у справі підтримання гострого зору, захисту шкіри від ультрафіолетового випромінювання та підвищення імунітету.

Традиційно з пшона готують солодкі молочні каші або запіканку на вечерю або сніданок. Однак з нього можна зробити не менш смачне і корисне другу страву – кашу з додаванням м’яса, грибів і овочів.

Пшоно краще всього поєднується з темними сортами м’яса і субпродуктів. У кашу можна додавати готову тушонку, обсмажене або свіже м’ясо-бефстроганов, фарш. Доповнюють основні інгредієнти зеленню і овочами, грибами, різним набором спецій.

Як приготувати найсмачнішу пшеничну кашу з м’ясом, розказано далі.

Пшенична каша з яловичиною

Ситне і запашне страва, яку краще готувати в утятнице або маленькому казані (будь чавунному посуді з товстим дном).

Список інгредієнтів:

  • Яловичина – 300 р.
  • Томатна паста – 1 ст. л.
  • Пшоно – 200 р.
  • Часник – 1 дрібна головка.
  • Жир топлений – 4 ст. л.
  • Цибуля – 100 р.
  • Морква – 100 р.
  • Бульйон, вода – 1 л
  • Перець солодкий – 100 р.
  • Петрушка свіжа (сушена) – 30 р. або 1 ч. л.

Спосіб приготування:

  • На дні казана розпустити дві ложки топленого жиру. Покласти в киплячий жир смужки яловичини і обсмажити до готовності.
  • У м’ясо кинути подрібнений перець, цибулю і моркву. Коли жир знайде помаранчевий колір, а овочі стануть м’якими, покласти всередину дрібну головку часнику в лушпинні.
  • Її потрібно звільнити від верхніх лусочок, вичистити щіткою і добре промити, щоб видалити всі піщинки.
  • Протомитися головку часнику, всипати всі спеції і вкласти промите пшоно і рубану зелень.
  • Перемішати, наситити маслом (жиром) протягом 5 хвилин і залити бульйоном.
  • Накрити кришкою, прибрати вогонь до можливого мінімуму і залишити на 20 хвилин.
  • В кінці перемішати, за смаком додати топленого жиру (масла вершкового) і спецій з сіллю.
  • Дивіться також:  Горохова каша

    Пшоняна каша з гречкою і птицею

    Легка каша, зварена з проса та гречки. Готувати можна з будь-яким м’ясом, але краще всього вийде з курятиною на кістки.

    Список інгредієнтів:

    • Гречана крупа – 100 р.
    • Цибуля – 100 р.
    • Пшоно – 100 р.
    • Чверть курки – 500 р.
    • Морква – 100 р.
    • Кріп сушений – 10 р.
    • Сіль.
    • Лавровий лист.
    • Перець.
    • Спеції для птиці (з куркумою).

    Спосіб приготування:

  • Чверть курки розділити на дві-три великі частини. Залити літром води і зварити бульйон, вибираючи сіру піну.
  • Пасерувати овочі і перекласти їх у бульйон з куркою. Шматки м’яса дістати і розібрати на філе, повернути в бульйон.
  • Промити гречану і пшоняну крупу, вибрати нелущене зерна.
  • Всипати крупу в каструлю. Додати комбінованої приправи з куркумою, сушеного кропу, солі та інших спецій.
  • Тушкувати на маленькому вогні до готовності. Наприкінці заправити вершковим маслом.
  • Пшоняна каша з тушонкою і гарбузом

    Корисне і швидке в приготуванні блюдо.

    Список інгредієнтів:

    • Цибуля – 100 р.
    • Пшоно – 200 р.
    • Гарбуз – 100 р.
    • Солодкий перець – 100 р.
    • Селера кореневої – 100 р.
    • Тушкована свинина (яловичина) – 200 р.
    • Вода – 1 л.
    • Сіль.
    • Зелень.
    • Спеції.

    Спосіб приготування:

  • В одній ложці жиру (масла) пасерувати м’якоть гарбуза до розм’якшення. Овоч віддасть свій колір маслу, і воно набуде помаранчевий колір.
  • Туди ж вкласти нарізаний стручок перцю, попередньо очищений від жорсткої плівки, і жменя ріпчастої цибулі.
  • Готові овочі долити масла, всипати промите пшоно і покласти два-три брусочки кореневого селери, кілька листів лавра, банку тушкованого м’яса разом з желе і жиром.
  • Перемішати, залити водою, посолити і поставити на слабкий вогонь. Тушкувати 20 хвилин.
  • Дивіться також:  Шашлик в духовці

    Пшоно-рисова каша зі свининою

    Навариста каша для щільного обіду. Для повноти смаку в неї можна додати трохи копченої грудинки.

    Список інгредієнтів:

    • Пшоно – 100 р.
    • Свинина жирна (шийна частина) – 300 р.
    • Спеції для свинини.
    • Перець чорний.
    • Часник – 2 шт.
    • Коріандр мелений.
    • Куркума.
    • Петрушка сушена – 1 ч. л.
    • Рис круглий – 100 р.
    • Бульйон овочевий – 1 л.
    • Морква – 50 р.
    • Цибуля – 50 р.
    • Сіль.

    Спосіб приготування:

  • Промити рис з пшоном. Перебрати і підсушити.
  • Обсмажити смужки жирної свинини, покласти до них ріпчасту цибулю та моркву.
  • Довести до м’якості. Всипати куркуму, коріандр, чорний перець та інші спеції.
  • Приправи тушкувати в олії і залити бульйоном. Перекласти промиту крупу.
  • Тушкувати на слабкому вогні, періодично перевіряючи рівень рідини. Круглий рис швидко вбирає воду і розварюється, тому великий ризик пригоранню страви.
  • В кінці кашу перемішати. Досолити і приправити маслом, якщо потрібно.