Рагу з баранини

ae22f390b06cdc724c4b4967bcd1fb7a Рагу з баранини

Рагу – ситне друге блюдо зі смужок м’яса (птиці, риби, субпродуктів, грибів), обсмаженої і стушенного в невеликій кількості соусу з додаванням всіляких овочів і пряних трав.

До складу рагу можуть входити будь-які компоненти. Оскільки це блюдо, споріднене гуляшу і бефстроганову, є інтернаціональним, то його рецепти кардинально відрізняються в залежності від конкретного місця і країни.

Наприклад, на півночі та заході Європи рагу являє собою суміш з великого асортименту овочів і свіжої зелені, доповнену м’ясом птиці або філе жирної риби. Нерідко блюдо заливають жирними вершками або заправляють м’якими сирами.

В Росії та сусідніх країнах рагу складається з рівної кількості овочів і м’яса. Причому асортимент овочів сильно обмежений. В основному це коренеплоди, капуста, томати, цибулю, перець і часник. У місцевих рецептах важко знайти брюссельську капусту, стручкову квасолю, артишоки або спаржу, наприклад. З м’яса росіяни воліють свинину, телятину і яловичину.

На Сході бал править баранина. Жирне м’ясо з характерним ароматом дає густий і запашний навар, просто створений для не менш калорійних інгредієнтів – нуту, гороху та квасолі, смужок підсушеного тіста, різних круп, пряних трав.

Баранина вважається досить примхливим і «проблемним» продуктом з-за свого специфічного запаху. Він досить незвичний і мало хто знає, як від нього позбутися.

Уникнути неприємних сюрпризів легко. Досить заздалегідь розділити шматок вирізки на кілька частин (приблизно за 200 р.) і вимочити їх у 2 — 3 водах з розведеним оцтом, лимонною кислотою або цитрусовим соком. При приготуванні можна ще раз збризнути м’ясо оцтом або кислим соусом.

Приготувати рагу з баранини можна за багатьма рецептами, три з яких наведені далі.

Класичне рагу з баранини

Домашній рецепт, досить поширений в середній смузі Росії.

Дивіться також:  Каша в мультиварці

Список інгредієнтів:

  • Картопля – 300 р.
  • Баранина – 300 р.
  • Оцет – 10 мл
  • Часник – дрібна головка.
  • Паста томатна – 1 ст. л.
  • Суміш спецій для баранини.
  • Сушений кріп – 1 ч. л.
  • Морква – 100 р.
  • Стиглі томати – 200 р.
  • Кмин.
  • Цілі горошини чорного перцю.
  • Жир топлений – 50 р.

Спосіб приготування:

  • В топленому жирі обсмажити кубики вимоченої баранини. Всипати в каструлю всі спеції, сушені трави, томатну пасту і сіль.
  • Коли піде аромат, додати кубики цибулі, через пару хвилин – подрібнену картоплю і моркву.
  • Дрібну головку часнику звільнити від верхніх плівок і добре почистити щіткою під проточною водою, щоб виключити потрапляння в рагу піщинок.
  • Вимиту головку часнику встановити в центр майбутнього рагу. Залити водою, закрити кришкою і залишити тушкуватися на 30-40 хвилин.
  • Рагу з баранини по-європейськи

    Ніжне блюдо без звичного картоплі і з приємним різноманітністю дієтичних овочів.

    Список інгредієнтів:

    • Баранина – 300 р.
    • Сметана, вершки – 200 мл
    • Морква – 100 р.
    • Цвітна капуста – 200 р.
    • Часник — 3 часточки.
    • Мускатний горіх.
    • Квасоля біла – 100 р.
    • Борошно – 1 ст. л. без гірки.
    • Селера – 150 р.
    • Цибуля – 100 р.
    • Бульйон – 1 л.
    • Сіль.
    • Лавровий лист.
    • Спеції для баранини.
    • Жир, олія для смаження.

    Спосіб приготування:

  • Обсмажити баранин в жиру. Приправити мускатним горіхом. Покласти всередину лавровий лист, розтертий часник і інші спеції.
  • Через пару хвилин покласти нарізані рівними шматочками цибулю, цвітну капусту, моркву, корінь селери.
  • Обсмажити, влити банку білої квасолі прямо з маринадом, всипати стручкову квасолю («спаржу»).
  • Коли овочі стануть м’якше, залити рагу бульйоном і сметаною (вершками) з розведеною в ній ложкою борошна.
  • Тушкувати під прочиненими кришкою, щоб йшла волога. Орієнтовний час приготування – 20 хвилин.
  • Дивіться також:  Котлети без яєць

    Рагу з баранини

    Дуже смачне рагу з «осіннім» асорті, з соусом на основі томатного соку.

    Список інгредієнтів:

    • Морква – 100 р.
    • Баранина безкоста – 300 р.
    • Кабачок цукіні, жовтий – 200 р.
    • Капуста білокачанна – 150 р.
    • Томати у власному соку – 50 мл
    • Цибуля ріпчаста – 100 р.
    • Сік томатний – 0,5 л.
    • Цибуля перо – 30 р.
    • Сіль.
    • Набір спецій для баранини.
    • Овочевий бульйон – 500 мл
    • Олія нерафінована – 50 мл
    • Лавровий лист.
    • * Перець солодкий – 200 р.

    Спосіб приготування:

  • Аналогічно першому і другому рецепту, промити шматок баранини, дрібно нарізати і обсмажити на великому вогні.
  • У жир з м’ясними соками всипати солідну жменю ріпчастої цибулі, довести його до прозорості і після всипати кубики жовтого кабачка, солодкого перцю, моркви.
  • Тушкувати пару хвилин, всипати дрібно нашатковану капусту. Додати всі спеції за списком, банку розім’ятих томатів у власному соку.
  • Залити рагу суміш овочевого бульйону і томатного соку.
  • Тушкувати під наполовину прочиненими кришкою. Так швидше йде волога.
  • Коли м’ясо і овочі будуть майже готові, додати в блюдо рубаною зелені і товченого часнику. На цьому етапі обов’язково спробувати блюдо і довести до потрібного смаку спеціями і сіллю.
  • Тушкувати ще 5 хвилин, перемішати, зняти з вогню, повністю накрити кришкою і залишити на 20 хвилин настоюватися.