Рагу з кролика

0d2a9b27bdd5f165f215710d557a8c1d Рагу з кролика

Коли виникає питання про дієтичному харчуванні (не тільки для схуднення), то в першу чергу згадують про курячому м’ясі, при цьому повністю забуваючи про такий незамінний продукт, як кролятина.

М’ясо кролика нічим не поступається курці, перепелові та інших видів птиці, а за багатьма показниками і перевершує їх. У ньому багато легко засвоюється білку, різних мікро — і макроелементів. У м’яса дуже ніжна і м’яка текстура, повністю відсутній будь-б то не було специфічний запах. Кролятину практично неможливо зіпсувати невмілим приготуванням.

Страви з кролика апетитні і смачні. Вони «безпечні» для талії. Від тарілки найсвіжішого рагу з кроликом і літніми овочами важко поправитися. Таку страву лише підзарядить енергією і відмінним настроєм.

Вершкове рагу з кролика

Класика жанру. Блюдо важко віднести до якоїсь з існуючих кулінарних шкіл. Так кролика готують і у Франції, і в Німеччині, і в США. Навіть у допетровській Росії схожим чином гасили зайцев, просто заливаючи їх жирним молоком і присмачуючи цибулею. М’ясо використовується без попереднього маринування.

Інгредієнти:

  • Кролик – 1 тушка.
  • Сир білий – 150 р.
  • Цибуля ріпчаста – 3 шт.
  • Часник – 5 зубчиків.
  • Топлений жир – 2 — 3 ст. л.
  • Вершки жирні – 200 мл
  • Чорний перець.
  • Сіль.
  • Спеції для білого м’яса.
  • Сушені трави – 1 ч. л.
  • Бульйон або вода – 1 склянка (250 мл)

Приготування:

  • Тушку кролика розрізати на невеликі шматки. Ріпчасту цибулю нашаткувати як можна дрібніше. Сир натерти на дрібній тертці.
  • У товстостінній сковороді добре розігріти жир і швидко обсмажити в ньому шматочки кролика, виклавши їх в один ряд. До готовності доводити не потрібно, достатньо, щоб вони «схопилися» зверху і знизу.
  • Всипати до м’яса цибулю, перемішати. Коли він стане прозорим, всипати сушені трави і спеціальний набір спецій, посолити, залити бульйоном і тушкувати до повної готовності кролика. Прикрити кришкою наполовину, даючи можливість випарується більшої частини рідини.
  • Потім зменшити вогонь і поступово влити жирні вершки. Через пару хвилин невеликими порціями додати тертий сир. Добре перемішати і відразу зняти з вогню.
  • Подавати з гарніром з відвареної картоплі або пастою.
  • Дивіться також:  Білковий омлет

    Літній рагу з кролика

    Яскраве і ефектне блюдо, що увібрало у себе всі барви літа. Певного «усталеного» рецепту у цього рагу немає, так як у страві використовуються будь-які доступні овочі по сезону.

    Рада! Томати для цієї страви краще відібрати міцніше, так як стиглі перетворяться на пюре в процесі гасіння.

    Інгредієнти:

    • Кролик – половина тушки.
    • Томати черрі – 10 шт.
    • Картопля молода – 8-10 шт.
    • Оцет винний – 15 — 20мл.
    • Морква – 1 шт.
    • Кукурудза або горошок – 100 р.
    • Білі коріння (пастернак або селера, петрушка) – 100 р.
    • Петрушка свіжа – 30 р.
    • Цибуля-порей – 1 стебло.
    • Квасоля стручкова – 100 р.
    • Гвоздика.
    • Імбир сушений.
    • Сіль.
    • Чорний перець.
    • Часник – 5 зубків.
    • Масло рослинне – 50 мл
    • Бульйон або вода – 150 мл
    • Паста томатна – 1 ст. л.

    Приготування:

  • Кролика порубати на маленькі шматки і замаринувати на 30 хвилин. Для цього в блендері змішати зубки часнику, свіжу зелень петрушки, чорний перець, винний оцет, сіль і 30 мл рослинного масла. Цією густою сумішшю обмазати кожен шматочок.
  • Лук-порей нашаткувати великими кільцями, селера – кубиком, моркву – брусочками. Молода картопля поскоблить і, залежно від розміру, розділити на половинки – четвертинки або залишити цілком. Томати черрі наколоти ножем.
  • У сковороді розігріти вершкове масло і пасерувати в ньому селеру, моркву і цибулю-порей.
  • Потім додати томатної пасти і покласти інші компоненти – шматочки кролика разом з маринадом, томати черрі, кукурудзу або горох, квасоля, картопля і прянощі.
  • Всі інгредієнти змішати з маслом, потримати на вогні пару хвилин і залити бульйоном. Зменшити вогонь і довести до готовності.
  • При подачі за бажанням прикрасити свіжою зеленню, оливками або лимоном.
  • Рагу з кролика з грибами

    Гриби для рецепта підійдуть будь-які, в даному випадку наведено варіант з молодими печерицями, стушенными цілком.

    Інгредієнти:

    • Печериці дрібні – 300 р.
    • Кролик – половина тушки.
    • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
    • Паприка солодка – 1 шт.
    • Кріп свіжий або зелень фенхеля – 30 р.
    • Масло вершкове – 100 г.
    • Кмин або фенхель в зернах – 0,5 ч. л.
    • Бульйон – 150 – 200 мл
    • Вершки – 100 мл
    • Сіль.
    Дивіться також:  Тефтелі в томатному соусі

    Приготування:

  • Кролика порубати на невеликі шматки. Печериці перебрати, промити і почистити, якщо потрібно. Ріпчасту цибулю нашаткувати півкільцями, а паприку нарізати на довгі смужки. Зелень порубати.
  • У сковороді розтопити вершкове масло, обсмажити в ньому розтертий кмин і маленькі печериці. Як тільки з’явиться запашний аромат, пасерувати в олії ріпчасту цибулю разом з смужками паприки.
  • Додати кролика, посолити і приправити, всипати зелень кропу, залити бульйоном і тушкувати на невеликому вогні. Коли випарується бульйон, залити вершками.
  • Витримати на вогні ще пару – трійку хвилин і вимкнути плиту.
  • До рагу подати відварну картоплю, рис або пасту.
  • Рагу – асорті з кролика і курячої печінки

    Легке рагу з субпродуктами і пастою. Можна використовувати не курячу, а крольчью печінку.

    Інгредієнти:

    • Кролик – половина тушки.
    • Печінка куряча з серцем – 5 – 10 шт.
    • Макарони різнокольорові (ріжки або бантики) – 200 р.
    • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
    • Паста томатна – 1 ст. л.
    • Паприка різнобарвна – 2 стручка.
    • Вино червоне сухе – 100 мл
    • Селера черешками – 1-2 шт.
    • Часник – 2 зубки.
    • Масло рослинне – 30 мл
    • Сіль.
    • Чорний перець.
    • Зелень сушена – 1 ч. л.
    • Розмарин – гілочка.
    • Бульйон – 200 мл
    • Спеції для білого м’яса.

    Приготування:

  • Розділити кролика на порційні шматки. Печінка очистити від плівок і жив, відокремити від серця.
  • Селера нарізати великими шматочками, цибулю і паприку нашаткувати кубиками.
  • У сковороді розігріти олію й обсмажити в ньому паприку і ріпчасту цибулю разом з розтертими зубками часнику.
  • Потім в сковороду з цибулею і перцем, злегка обсмажити шматочки кролика, печінки і серця.
  • Рагу залити вином, додати сіль, трави і спеції. Тушкувати, поки не випарується червоне вино.
  • Окремо в підсоленій воді відварити різнокольорові бантики до напівготовності. Макарони промити під проточною холодною водою.
  • До м’яса і печінки покласти макарони, залити бульйоном і варити поки паста не дійде до готовності.
  • При подачі прикрасити страву свіжими томатами.
  • Дивіться також:  Горохова каша

    Святкове рагу з кролика з ріпою

    У самому блюді немає нічого незвичайного, святковим його робить нарізка і укладання компонентів, скопійована з відомого французького рататуя. Для рагу бажано брати не цілу тушку кролика, а тільки його ніжки. Овочі потрібно підібрати приблизно однакові, щоб кружечки нарізки вийшли гарними.

    Інгредієнти:

    • Ніжки кролика – 3 шт.
    • Картопля великий молодий – 3 шт.
    • Ріпа – 1 шт.
    • Селера – 1 шт.
    • Паприка червона – 1 шт.
    • Орегано сушене.
    • Мускатний горіх.
    • Вино біле – 100 мл
    • Масло рослинне – 50 мл
    • Часник – 3 зубки.
    • Бульйон м’ясний – 200 мл
    • Оливки або маслини – 5 — 8шт.
    • Вершки -150мл.
    • Чорний перець.
    • Сир – 100 р.
    • Сіль.

    Приготування:

  • Картопля, ріпу і селеру очистити і нарізати на однакові за розміром і товщині кружечки. Чергуючи овочі, викласти їх спіраллю на дно змащеної жиром або олією форми.
  • У сковороді розігріти рослинне масло і додати в нього кріп, орегано і розтертий часник. Як тільки з’явиться аромат, обсмажити в олії стручок паприки, нарізаний на великі часточки.
  • Перець вибрати зі сковороди, а туди покласти шматочки кролика. Швидко обсмажити до скоринки. Влити вино, випарувати його трохи.
  • Обсмаженого кролика і перець викласти поверх шинкованных овочів. Залити бульйоном і маслом з м’ясним соком зі сковороди.
  • Присипати ще трохи сушеними травами і поставити в духову шафу.
  • Коли випарується весь бульйон, а картоплю та інші овочі стануть м’якими, влити у форму вершки, змішані з невеликою кількістю тертого сиру.
  • Зверху рагу приправити мускатним горіхом і чорним перцем.
  • Тушкувати до готовності, перед самим кінцем присипавши сиром і маслинами, оливками.