Рибна запіканка

f77c4ad69e984aef8e2ad3875c898da2 Рибна запіканка

Рибна запіканка – друге блюдо, приготоване з рибного фаршу або відбитого філе риби, прослоенного різними інгредієнтами. В якості додаткових компонентів зазвичай виступають картопля, кабачки і томати, морква, перець, сир і гриби, тонкі листи тесту. Нерідко готують запіканки зі спаржею, цвітною капустою, шпинатом і брокколі, крупами.

Скріплюється блюдо густим соусом, тертим сиром або заливкою на його основі. Соуси роблять з вершків, сметани, майонезу, томатної пасти з додаванням пшеничного борошна, спецій і підкислювачів кшталт оцту або соку.

Для виготовлення запіканки підходить будь-яка риба – річкова і морська, пісна і жирна, з білою або червоною м’якоттю. Якщо використовується пісна риба, то у страву додають більше вершкового масла, сала або жиру, щоб запіканка вийшла ніжною і соковитою. Більшість інгредієнтів перед запіканням піддається первинній обробці. Вони пассеруются, тушкують або відварюють. Це допомагає скоротити час приготування і уникнути пересушування страви. Продукти викладають у форму для запікання шаром не більше 5-7 см, щоб забезпечити рівномірне пропікання.

З якої риби можна зробити апетитну запіканку для всієї родини, детально розказано в розташованих нижче рецептах.

Запіканка з скумбрії

Ситна запіканка з жирної скумбрії і томатів.

Список інгредієнтів:

  • Скумбрія жирна – 3 шт. (1 кг).
  • Помідори – 5 шт.
  • Картопля – 2 шт.
  • Сухарі мелені – 300 р.
  • Часник – 2 шт.
  • Бульйон – 200 мл
  • Сіль.
  • Мускатний горіх.
  • Петрушка свіжа – 20 р.
  • Оцет – 1 -2 ст. л.
  • Пшеничне борошно – 1 ст. л.
  • Чорний перець.
  • Вершки — 200 мл
  • Масло вершкове – 100 г.

Спосіб приготування:

  • Филетировать тушки скумбрії і акуратно зняти з них шкіру, вибрати залишилися кістки.
  • Розігріти сковороду з вершковим маслом і швидко обсмажити в ньому рибу. Тримати до готовності не потрібно, філе досить «запечатати».
  • Зняти філе і покласти в масло товсті кружечки твердих помідорів. Також швидко обсмажити, не доводячи до сильної м’якості.
  • Картоплю відварити в шкірці до готовності, тобто картопля має проколюватися виделкою, але при цьому залишатися досить твердим для нарізки і не кришитися під ножем. Злегка остудити і нарізати тонкими кружечками.
  • У форму для запікання, змащену маслом і обсипану товстим шаром сухарів, пошарово укласти філе риби, кружечки помідорів і картоплі.
  • У звільнену сковороду покласти ложку борошна і обсмажити. Розчавити два зубчики часнику і влити холодні вершки. Додати всі спеції і зелень. Довести до густоти і поступово розбавити бульйоном (не всі кількість, дивитися по консистенції).
  • Повинно вийти приблизно 400-500 мл густого білого соусу.
  • Залити соусом запіканку. Знову зробити товстий шар сухарів.
  • Запекти в протягом 30-40 хвилин при 180 градусах. В кінці можна її збільшити до 200 градусів, щоб отримати рум’яну скоринку.
  • Дивіться також:  Закуски з риби

    Запіканка з лосося

    Проста запіканка на швидку руку з консервованого лосося (підійде будь-яка червона риба в консервах). Рис у страву бажано класти круглозерний, так як він містить більше крохмалю і краще скріплює всі компоненти.

    Список інгредієнтів:

    • Рис круглозерний – 100-150 р.
    • Сир плавлений або звичайний – 100-200 р.
    • Яйце куряче – 2 шт.
    • Ріпчаста цибуля – 2 шт.
    • Вершки або сметана – 100-150 р.
    • Консервована червона риба – 1 банка (300 р.).
    • Масло вершкове – 100 г.
    • Сухарі панірувальні – 150 р.

    Спосіб приготування:

  • Рис відварити до одержання густої в’язкої каші. Воду підсолити.
  • Кубики цибулі обсмажити у вершковому маслі до отримання легкого золотистого кольору.
  • Розділити яйця. Охолоджені білки збити з сіллю, а жовтки змішати з тертим плавленим сиром, сметаною і спеціями.
  • З консервів злити бульйон і вибрати кістки. М’якоть розім’яти виделкою на великі шматочки і з’єднати з смаженою цибулею.
  • Білкову піну і змішати з охолодженою рисовою кашею.
  • Форму для випічки змащувати жиром або маслом, обсипати тонким шаром сухарів. На дно укласти 1,5-2 див. рисової каші. Потім всю рибу з цибулею. Залити сирною сумішшю і присипати сухарями.
  • Запекти в протягом 30 хвилин при температурі 190-200 градусів.
  • Запіканка пісна зі шпинатом

    Ніжна запіканка з пісної риби та шпинату

    Список інгредієнтів:

    Основні компоненти:

    • Пісна риба (хек, минтай) – 700 р.
    • Шпинат морозиво – 300 р.
    • Цибуля ріпчаста – 200 р.
    • Картопля – 2 шт.
    • Морква – 1 шт.
    • Яйце куряче – 1 шт.
    • Хліб білий (не батон) – 200 р.
    • Сіль.
    • Чорний перець.
    • Приправа з каррі – за бажанням.

    Соус:

    • Масло вершкове – 100 г.
    • Вершки 10 % або жирне молоко – 250 мл
    • Борошно пшеничне – 1 ст. л.
    • Сіль.
    • Мускатний горіх.
    • Сушена зелень.
    Дивіться також:  Тарталетки з печінковим паштетом

    Спосіб приготування:

  • Обробити тушки риби, знявши шкіру і видаливши всі кістки. М’якоть риби пропустити через м’ясорубку разом з однією цибулиною і білим хлібом. Вбити одне-два яйця, посолити і всипати спеції. Вимісити щільний і пластичний фарш.
  • Відварити коренеплоди, остудити і натерти на великому профілі терки.
  • Приготувати соус для заливки. Для цього на сухій сковороді обсмажити ложку борошна. Потім покласти туди шматочок масла масою 30-40 р. Ретельно розмішати і розвести холодним молоком.
  • Загустілий соус посолити і приправити, всипати будь сушеної зелені за смаком.
  • Розморозити шпинат і злити зайву рідину.
  • Залишилася цибулину тонко нарізати. Далі обсмажити шатківницю на вершковому маслі. Додати трохи відціджений шпинат і тушкувати суміш близько 2-3 хвилин.
  • Цибулю і шпинат з маслом, змішати з тертими овочами.
  • Форму для запікання щедро змастити маслом і злегка присипати борошном. Рівним шаром викласти на дно половину риб’ячого фаршу, потім зробити овочеву прошарок і знову шар фаршу.
  • Решту овочеву прошарок можна покласти останнім четвертим шаром, але тоді краще присипати її зверху сумішшю сиру і сухарів, щоб вийшла апетитна скориночка.
  • Готується страва приблизно 40-45 хвилин при 180 градусах.
  • Запіканка з сайди

    У більшості рецептів рибної запіканки в якості сполучного ланки між компонентами виступає білий соус (бешамель) з вершків або сметани. Тут же за основу узятий звичайний томатний соус на бульйоні.

    Список інгредієнтів:

    • Філе сайди безкісткове – 1 кг.
    • Зелень петрушки свіжа – 30 р.
    • Томатна паста (або Краснодарський соус) – 2-3 ст. л.
    • Сік лимона – 20 мл
    • Селера кореневої – 100 р.
    • Щільні помідори – 4 шт.
    • Білий сир (наприклад, Моцарелла) – 200 р.
    • Бульйон – 200 мл
    • Чорний перець.
    • Борошно пшеничне – 1 ст. л.
    • Мускатний горіх.
    • Часник – 3 шт.
    • Сухарі або борошно для форми.
    • Сіль.
    Дивіться також:  Омлет в духовці

    Спосіб приготування:

  • Філе сайди розділити на середнього розміру шматки. У миску влити трохи лимонного соку, рослинного масла. Всипати свіжої зелені і роздавленого часнику. Приправити сіллю і спеціями. Замаринувати шматочки риби в густий і ароматної суміші приблизно на 10 хвилин.
  • Підготовлені шматочки швидко обсмажити («запечатати») на добре розігрітій сковороді. До пори відкласти в сторону.
  • В цьому ж рибному олії обсмажити до легкої м’якості товсті кружечки помідорів і корінь селери, натертий соломкою «по-корейськи». Вибрати в окремий посуд шумівкою.
  • У масло з овочевими соками просіяти ложку пшеничного борошна і ретельно розмішати. Додати томатної пасти, перцю, мускату і солі. Знову перемішати.
  • Як тільки маса відчутно загусне, поступово розвести її бульйоном (може знадобитися не все зазначене кількість), домагаючись утворення густого насиченого соусу.
  • Форму змастити будь-яким маслом, злегка присипати борошном або білими сухарями.
  • Першим шаром покласти обсмажені шматочки сайди, потім томати з селерою. Тонкий шар сухарів, знову риба і томати.
  • Останнім шаром йде залишився філе сайди і шапка з суміші сухарів і дрібно натертого білого сиру. Туди ж можна додати за смаком сушеної зелені або часточку часнику.
  • Всі конструкція заливається густим томатним соусом. Посуд з запіканкою потрібно злегка струсити, щоб заливка дійшла до дна.
  • Запекти при 180 градусах протягом 30-40 хвилин до готовності риби.