Рибна запіканка

77ad0d2abd0c083076572aafaaa73ca7 Рибна запіканка

Про користь риби написано так багато, що повторюватися не будемо. Всі знають, що цей цінний для організму продукт треба вживати в їжу мінімум раз в тиждень. Якщо слідувати цій рекомендації, серце і кісткова система людини будуть у повному порядку, імунна система – захищена, а обмін речовин – відновлений. Одним з найбільш смачних і корисних страв, які можна приготувати з риби, є запіканка. Щоб вам не приївся лише один її вид, пропонуємо подивитися, як ще можна запекти рибку, щоб зберегти її корисність і смак.

Рибна запіканка, як у дитячому садку

Наші діти часто приходять з дитячого саду і просять приготувати їм що-то, як у садку. Якщо вам це знайомо, і ваша дитина просив рибну запіканку, як у садку, ми знаємо, що ви повинні приготувати. Втім, навіть якщо дитина ще не ходить в садок, така запіканка неодмінно доведеться йому за смаком, до того ж вводити її в раціон малюка можна вже з 2-х років.

Інгредієнти:

  • Рибне філе – 300 р.
  • Молоко – 0,5 склянки
  • Борошно – 1 ч. л.
  • Вершкове масло – 1 ч. л.
  • Яйце – 1 шт.
  • Сухарі панірувальні – 20 р.
  • Сіль – за смаком
  • Чорний мелений перець – за смаком

Спосіб приготування:

Підготуйте рибу (краще брати морську). Рибне філе викладіть в холодну воду (можна додати трохи солі), доведіть до кипіння і варіть 3 хвилини. Готове філе розімніть виделкою в кашу.

На суху гарячу сковороду викладіть чайну ложку борошна, підсушіть до світло-коричневого кольору. Вершкове масло розтопити в мікрохвильовій печі, вилийте до борошна, перемішайте і зніміть з вогню. Закип’ятіть Молоко окремо і вилийте в нього борошно з маслом. Перемішайте, додайте щіпку солі і трохи перцю. Повторно доведіть до кипіння і зніміть готовий молочний соус з вогню. Дайте йому охолонути, а потім вбийте яйце, перемішайте віночком.

Дивіться також:  Шашлик з свинини

Невелику форму для запікання змастіть рослинною олією. Викладіть на дно половину всієї рибної маси, зверху полийте невеликою кількістю соусу. Потім покладіть решту риби і вилийте поверх неї весь соус.

Зверху майбутню запіканку присипте панірувальними сухарями.

Духовку розігрійте до 180°С. Покладіть форму з рибою в гарячу духовку і залиште приблизно на 20 хвилин.

Рибна запіканка з картоплею

Для ситного сімейного вечері приготуйте рибну запіканку з картоплею. Ніжна молочна заливка зробить рибу особливо м’якою і соковитою, а картоплю на дні порадує хрусткою золотистою скоринкою.

Інгредієнти:

  • Філе тріски (або іншої морської риби) – 500 р.
  • Картопля – 5 шт.
  • Яйця – 4 шт.
  • Молоко – 200 мл
  • Сіль – за смаком
  • Чорний мелений перець – за смаком
  • Зелень – за смаком

Спосіб приготування:

Картопля очистіть, ретельно промийте і наріжте кільцями середнього розміру (якщо нарежете тонший, він при запіканні може згоріти і стати сухим).

Філе риби відварювати не потрібно. Досить добре промити тріску, очистити від кісточок і нарізати на шматки (бажано не дуже дрібно).

Форму для запікання змастіть невеликою кількістю рослинного масла. Викладіть на дно шар картоплі, а зверху – шматочки тріски. Великих зазорів між шматками риби не залишайте, вылаживайте щільно один до одного.

Яйця вибийте в мисочку, додати холодне молоко, сіль і трохи меленого перцю. Збийте вінчиком, а потім рівномірно залийте рибу з картоплею яєчної сумішшю. Зверху посипте рубаною зеленню.

Надішліть форму в духовку, розігріту до 180°С. Запікайте приблизно 50 хвилин до появи рум’яної скоринки.

Рибна запіканка з капустою і макаронами під сирною скоринкою

Щоб рибна запіканка була більш калорійною і ситної, в неї додають макарони. А щоб вона стала при цьому ще корисніше – використовують овочі. У нашому випадку – цвітну капусту і брокколі.

Дивіться також:  Стейк Нью-Йорк

Інгредієнти:

  • Філе лосося – 500 р.
  • Цвітна капуста – 300 р.
  • Броколі – 300 р.
  • Макарони (будь-які) – 150 р.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Твердий сир – 50 р.
  • Вершкове масло – 1 ст. л.
  • Лимон – 0,5 шт.
  • Сіль – за смаком
  • Мелений чорний перець – за смаком
  • Для соусу:
  • Яйця– 4 шт.
  • Вершки (10%) – 200 мл
  • Часник – 2 зубчики

Спосіб приготування:

Рибу (лосось або будь-яку іншу) промийте, обсушіть від зайвої вологи і наріжте шматочками. З двох сторін посипте сіллю і перцем, а також полийте соком половини лимона. Залиште рибку на 15 хвилин помариноваться.

Тим часом покладіть цвітну капусту і броколі в каструлю з холодною водою. Поставте на вогонь і відваріть протягом 5 хвилин. З готової капусти злийте воду, остудіть, а потім розберіть на суцвіття (вони не повинні бути великими).

Макарони відваріть в підсоленій воді до готовності. Промийте під холодною водою, охолодіть і викладіть їх в ємність до риби.

Ріпчасту цибулю почистіть і наріжте дрібними кубиками. Викладіть їх на сковороду з вершковим маслом, підсмажте до прозорості, потім трохи остудіть і також додайте до риби. Ретельно все перемішайте і викладіть у форму для запікання ( не забудьте попередньо змастити її олією). Розрівняйте все ложкою, зверху викладіть цвітну капусту і брокколі.

Далі приступайте до приготування соусу. Яйця вибийте в миску, перемішати з вершками. Видавити в отриману суміш часник, додайте сіль і перець. Залийте цим соусом запіканку (він повинен просочити кожен її сантиметр), зверху натріть твердий сир.

Розігрійте духовку до 180°С. Відправте в неї запіканку на 35 хвилин.

Рибна запіканка з грибами

Хто сказав, що гриби з рибою не поєднуються? Спробуйте приготувати цю чудову запіканку – переконаєтеся в зворотному.

Дивіться також:  Бефстроганов з печінки

Інгредієнти:

  • Тушка горбуші – 1 кг.
  • Гриби свіжі – 300 р.
  • Лимон – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Майонез – 100 р.
  • Сир твердий – 150 г
  • Сіль – за смаком
  • Чорний мелений перець – за смаком

Спосіб приготування:

Горбушу (для цієї страви можна використовувати і іншу рибу – тільки не дуже жирну) очистіть, ретельно промийте. Потім відріжте голову, обробити тушку на філе, очистіть від кісток. Різати філе на маленькі шматочки не потрібно, ми будемо використовувати досить великі шматки.

Ці шматки потрібно викласти на плоску тарілку, густо посипати з усіх сторін сіллю і меленим перцем (при бажанні можна використовувати і інші спеції, які підходять для приготування рибних страв). Зверху на рибу видавіть сік лимона, залишити на 5 хвилин.

За цей час підготуйте форму для запікання: очистіть і змастіть її рослинним маслом. Викладіть підготовлену рибу на деко.

Гриби (краще використовувати звичайні печериці) промийте, при необхідності очистіть і наріжте дрібними шматочками. Викладіть поверх риби.

Цибулину очистіть від шкірки, дрібно порубаєте. У невелику ємність (наприклад, чашку) вилийте майонез, додайте в нього сиру цибулю, ретельно розмішайте. Цієї заливку вилийте на гриби з рибою, розрівняйте ложкою. Зверху натріть твердий сир.

Надішліть деко в духовку, розігріту до 180°С. Запікайте приблизно 30 хвилин до утворення золотистої сирної скоринки.