Рибні котлети з тріски

9dd2ad87c4017359aac0ed214c88af8c Рибні котлети з тріски

Рибні котлети – поширене блюдо російської та слов’янської кухні взагалі. Традиційно їх готують з білих порід річкової і морської риби – щуки, коропа, хека, минтая і тріски.

Котлети з тріски відрізняються особливою ніжністю і соковитістю. М’ясо риби не має вираженого специфічного запаху, тому при приготуванні не потрібно вимочувати філе або додавати в рецептуру якісь особливі інгредієнти. Більшість рецептів досить прості і доступні кожному.

Найпоширеніший склад фаршу включає в себе тріску, білий хліб, цибулю, сало та спеції. Іноді в таких котлетах хліб можуть замінити на сиру картоплю або білокачанну капусту. Обсмажують їх в жиру чи олії, попередньо запанировав в борошні, сухарях і тертій булці. Так вони зберігають свою текстуру, всі соки і аромати.

Рубані вироби складаються тільки з філе, курячого яйця і спецій, іноді з включеннями свинячого сала або грудинки. Існують також котлети з тріски з начинкою з сиру, грибів, овочів або шматочка вершкового масла. Екзотичний варіант страви включає ще і куряче філе, взяте з рибним в рівних пропорціях.

Котлети з тріски добре поєднуються з найбільш улюбленими гарнірами – кашами, макаронами, картоплею, жареними і тушкованими овочами. Не зайвими будуть соусів на майонезній, сметанною і гірчичною основі з додаванням свіжих і сушених трав, кмину, коріандру і чорного перцю.

Як приготувати на обід смачні рибні котлети з тріски, розказано трохи нижче.

Класичні котлети з тріски

Найбільш часто зустрічається варіант виготовлення рибних котлет. Для отримання пісного страви виключити з числа компонентів свиняче сало.

Список інгредієнтів:

  • Тріска – 500 р.
  • Хліб білий черствий – 100 р.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Кріп сушений – 0,5 ч. л.
  • Сало – 100 р.
  • Часник – 1-2 шт.
  • Сіль.
  • Панірувальні сухарі або борошно – 150 р.
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Перець чорний.
  • Масло рослинне – 100 мл
Дивіться також:  Котлети з скумбрії

Спосіб приготування:

  • Видалити кірки хліба, а м’якуш розмочити у воді або молоці. Віджати надлишок вологи.
  • Перекрутити філе тріски разом з цибулею, часником, салом і хлібом.
  • Вбити в масу яйце, всипати спецій.
  • Вимісити щільний і фарш сухуватий. Сформувати з нього невеликі довгасті котлетки.
  • Якщо використовуються панірувальні сухарі, то вироби спочатку вмочити в яйце, потім в хлібну крихту. Якщо борошно, то обваляти котлети відразу.
  • Обсмажити в добре прогрітому олії до золотистої скоринки.
  • При необхідності підсушити котлетки на паперовому рушнику.
  • Рубані котлети з тріски з начинкою

    Дуже ніжні котлети з сирною начинкою, які можна смажити, так і запікати в духовці. Замість сала можна використовувати вершкове масло в поєднанні з невеликою кількістю прісної булки.

    Список інгредієнтів:

    • Вершкове масло – 100 р.
    • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
    • Тріска – 1 кг.
    • Сало – 150 р.
    • Яйце куряче – 4-5 шт. (2-3 фарш + 2 для панірування)
    • Часник – 3-4 шт.
    • Перець.
    • Масло, жир для смаження.
    • Сир плавлений – 100-200 р.
    • Петрушка свіжа, сушена.
    • Сіль.

    Спосіб приготування:

  • Филетировать тріску, ретельно вибрати всі кісточки. Розмістити підсушене філе на обробній дошці разом з тонкими пластинками сала.
  • Порізати рибу і сало на маленькі шматочки. Якщо захочеться більш однорідного фаршу, то пропустити через м’ясорубку.
  • Січену масу добре відбити про обробну дошку. Додати до неї тертого лука, ложку майонезу, спеції, сушену зелень.
  • Повинен вийти щільний, навіть злегка фарш сухуватий. Сформувати з нього коржики величиною з долоню.
  • У центр кожного покласти по кубику масла і сиру, трохи роздавленого часнику. Згорнути в довгастий «пиріжок», вмочити в яйце і щедро запанірувати сухарями.
  • Смажити у великій кількості олії або запекти в духовій шафі.
  • Виносити до столу в гарячому вигляді, бажано не допускаючи повторного розігрівання.
  • Дивіться також:  Тефтелі в томатному соусі

    Натуральні січені котлети з тріски

    Чисте м’ясо риби, дрібно порубане, щедро приправлене гострими спеціями і обсмажене на маслі. Ідеальний гарнір до страви – молодий картопля, зварена цілком. Рецепт подобається далеко не всім, так як в подібному виконанні тріска виходить досить сухий, адже у фарші не присутній «пом’якшуючих» компонентів зразок хліба або сала. Зате підійде тим, хто любить рибу і не любить її кісточки.

    Список інгредієнтів:

    • Тріска в філе – 500-700 р.
    • Масло вершкове – 70-100 р.
    • Перець чилі свіжий – 1 шт.
    • Петрушка свіжа – 20 р.
    • Яйце по необхідності.
    • Імбир свіжий за бажанням.
    • Часник або цибуля – 50 р.
    • Сіль.
    • Перець.
    • Олія для смаження.

    Спосіб приготування:

  • Філе тріски просушити паперовими серветками від зайвої вологи. Помістити на обробну дошку і подрібнити топірцями.
  • До риби по частинах додати тверде вершкове масло і також подрібнити. Повинна вийти щільна грубозерниста маса.
  • У блендері змішати за смаком стручок свіжого чилі, трохи часнику або цибулі, зелень петрушки. За бажанням можна додати свіжого імбиру.
  • Збити овочі в пюре і також по частинах додати в рибний фарш, стежачи за його консистенцією. Вона повинна залишатися щільною.
  • В ідеалі, такий фарш не буде розпадатися при смаженні, але якщо цього не вдалося уникнути, тоді потрібно вбити в нього одне або два яйця і потім викладати масу ложкою.
  • Посолити і поперчити заготовку. Скачати з фаршу невеликі кульки розміром із середнє яйце, які потім обережно розім’яти в коржі близько 1 см. товщиною.
  • Добре розжарити масло на сковороді швидко обсмажити котлети. Не пересмажувати, інакше вони виходити занадто сухими.
  • Відкласти на паперові рушники для видалення залишків жиру.
  • Подати до столу з відвареною картоплею, свіжими помідорами й огірками.