Рибний Паштет

fd0571aa1c2c532e907dbf4899edfd51 Рибний Паштет

Паштет – страва французького походження, приготоване з ретельно протертого відвареного м’яса або птиці. Спочатку його готували на друге, запікаючи в тонкому шарі прісного або листкового тіста. Подавали таке частування в теплому вигляді. З часом, паштет стали робити як закуску, перемелюючи відварне м’ясо, птицю, рибу або субпродукти в однорідну масу і виносячи її до столу охолодженої в обрамленні свіжої зелені.

Перші рецепти старовинної закуски включали в себе лише основний компонент, жир і різні спеції, які, треба відзначити, в той час цінувалися на вагу золота. Тому просте і нехитре блюдо набувало статусу вишуканого делікатесу, доступного лише обраним аристократам і монархам. Приблизно в 18 столітті рецепти паштету дещо ускладнилися. У них стали включати вершкове масло, сухарі, парені коренеплоди і овочі, яйця і зелень, горіхи, а також дивовижні в ту пору рисову муку і рис, картопля.

У сучасній кулінарії існує багато варіантів приготування паштету. Його роблять у вигляді старої доброї м’ясної або рибної закуски без включення будь-яких інших компонентів. Деякі паштети готують з додаванням рисової каші, зернових пластівців, сухарів і хліба, овочів, коренеплодів та ін

Частину продуктів в рецептурі грає роль зв’язуючого агента, додає страві певну пластичність і здатність тримати форму. Інші інгредієнти пом’якшують головний компонент і вносять свою частку смаку і аромату.

У цій статті розказано про п’яти варіантах приготування рибного паштету.

Рибний паштет дієтичний

Ніжне блюдо, що підходить для дитячого (від 2-х років) і щадного харчування.

Список інгредієнтів:

  • Філе білої риби – 1 кг
  • Цибуля – 1 шт.
  • Сухарі панірувальні – 150 р.
  • Масло вершкове – 150 р.
  • Сіль.

Спосіб приготування:

  • Дрібно нарізану цибулину припустити до прозорості в ложці вершкового масла. Чекати появи золотавості не потрібно, як тільки шматочки стали прозорими, їх потрібно вибрати шумівкою в окремий посуд.
  • В олію, додати чисте філе без шкіри і кісток. Буквально 30 секунд потримати його в маслі і влити півсклянки води.
  • Сковороду нещільно накрити кришкою. Рибу тушкувати до м’якості, посоливши і приправивши усіма спеціями.
  • Остудити філе до теплого стану і подрібнити м’ясорубкою або блендером до однорідної маси разом з м’яким цибулею, 2-3 ст. панірувальних сухарів і такою ж кількістю вершкового масла.
  • Паштет вже готовий до вживання, але його можна додатково запекти в духовці, тоді на поверхні утворюється смачна скоринка.
  • Невелику форму щедро присипати сухарями і викласти в неї рибний паштет. Розрівняти, обмазати м’яким маслом, підсолити, присипати сухарями.
  • Запекти в протягом 10 хвилин (200 градусів). Духовка повинна бути попередньо добре прогріта. Це важливо.
  • Дивіться також:  Пиріжки з картоплею і печінкою

    Рибний паштет з лосося

    Особливість червоної риби у великому вмісті жирів, тому, на відміну від паштетів з «худих» білих сортів, закуски з неї додають мало масла або сала. Набагато частіше в таких рецептах використовують картоплю, хліб або в’язку рисову кашу.

    Паштет за запропонованим нижче рецептом нерідко подають у вигляді батона або стилізованої риби, зверху красиво оформленої пластинками солоної риби в тонкої нарізки. Для їх кріплення використовують м’який вершковий сир або майонез, яким обмазується сформована з паштету фігура.

    Список інгредієнтів:

    • Лосось (свіжий або консервований) – 500 р.
    • Картопля – 150-200 р.
    • Яйце куряче – 2 шт.
    • Морква – 50 р.
    • Сметана – 100-150 р.
    • Цибуля – 50 р.
    • Чорний перець.
    • Лимонний сік – 2 ст. л.
    • Мускатний горіх.
    • Сіль.
    • Кріп або петрушка – 20 р.

    Спосіб приготування:

  • Філе лосося відварити або обсмажити з сіллю і спеціями. Охолодити і пюрировать в рівномірну по консистенції масу.
  • Відварити картоплю. Очистити і остудити коренеплоди. У малій кількості жиру обсмажити моркву з цибулею.
  • Добре зварені яйця розім’яти виделкою. Подрібнити зелень.
  • Рибне пюре ще раз подрібнити блендером разом з картоплею, пасерованими овочами і зеленню. Влити весь лимонний сік, всипати мускатного горіха, перцю з сіллю.
  • Розім’яті яйця додати окремо, коли паштетних маса вже буде повністю сформована.
  • Готовий паштет з лосося охолодити, викласти у вигляді довільної фігури або помістити в салатницю або порційні форми.
  • За бажанням, паштет можна декорувати малосольною нарізкою червоної риби, повністю покривши їй поверхню закуски. Під червоною рибою зробити шар майонезу, сметани з гірчицею і спеціями або вершкового сиру.
  • Закусочний паштет на швидку руку

    Ситний паштет для канапе, тарталеток, міні бутербродів та інших закусочних страв для фуршету. Якщо страва на основі чистої червоної риби здасться занадто жирним, то його можна пом’якшити і розбавити білими сухарями.

    Дивіться також:  Бутерброди для фуршету

    Список інгредієнтів:

    • Горбуша гарячого копчення – 400 р.
    • Яйця курячі – 3-4 шт.
    • Вершковий сир – 200-250 р.
    • Зелена цибуля – 50 р.
    • Інша зелень за смаком.
    • Сіль.
    • Чорний перець.
    • Масло вершкове – 2 ч. л.
    • Сухарі – 1-2 ст. л. за бажанням.
    • Часник – 1 шт.

    Спосіб приготування:

  • Відварити яйця. Филетировать горбушу і м’ясо пропустити крізь м’ясорубку разом з холодним вершковим маслом, однією часточкою часнику і 1 — 3ст. л. сухарів не менше двох разів.
  • Дрібно порубати пір’я цибулі. Розім’яти виделкою яйця. З’єднати цибулю і яйця з рибною масою. Спробувати і додати до смаку солі і перцю. Можна влити трохи соєвого соусу, будь-якого кислого соку або оцту.
  • Дуже ретельно вимісити. Охолодити. Потім використовувати за призначенням — як готову закуску або начинку для її створення.
  • Паштет ікорний

    Паштети можуть робити не тільки з рибного філе, але і з субпродуктів – молок і дрібної ікри (тріски, минтая). Свіжу ікру знайти дуже важко, а в умовах мегаполісів практично неможливо. Тому нижче запропонований незвичайний рецепт паштету з солоної ікри та м’якого сиру, який чудово підходить до пишним млинців і тостів, а також в якості начинки для різного роду закусок.

    Список інгредієнтів:

    • Солона ікра – 50 г (1 банка).
    • Картопля – 50-80 р. або
    • Густа рисова каша – 50-80 р.
    • М’який вершковий сир (Рікота, Філадельфія) – 70 р.
    • Чорний перець.
    • Яблучний оцет – кілька крапель або
    • Лимонний сік – аналогічно.
    • Сіль – за бажанням.
    • Цибуля зелена – 30 р.
    • Масло вершкове – 1 ст. л. без гірки (30 р.).

    Спосіб приготування:

  • Зварити кашу з круглого рису або запекти (відварити) одну невелику картоплину. Остудити до теплого стану.
  • Збити рис (картопля) з холодним вершковим маслом. Поступово ввести вершковий сир.
  • Капнути лимонного соку або яблучного оцту, всипати зелений цибулю, чилі і чорний перець. Обережно вмішати баночку дрібнозернистою ікри. Спробувати і досолити, якщо потрібно.
  • Готовий паштет охолодити і використовувати за призначенням.
  • Дивіться також:  Печінковий паштет

    Паштет закусочний з крабовими паличками

    Грубозернистий паштет із риби з шматочками крабових паличок.

    Список інгредієнтів:

    • Біле філе – 500 р.
    • Цибуля – 2 шт.
    • Масло вершкове – 150 р.
    • Рис – 50 р.
    • Палички крабові – 150 р.
    • Зелена цибуля – 30 р.
    • Чилі.
    • Сіль.
    • Чорний перець.
    • Лимонна кислота, сік або яблучний оцет – 2 ст. л.
    • Кукурудза – 2 ст. л.

    Спосіб приготування:

  • Обсмажити шматочки філе з ріпчастою цибулею. Остудити до теплого стану.
  • Зварити 150-200 р. підсоленій каші з круглого рису. Натерти крабові палички. Порубати зерна кукурудзи і зелений лук.
  • Подрібнити в блендері рибу з цибулею, вершковим маслом і рисовою кашею в однорідну масу. Змішати з паличками і подрібненою кукурудзою.
  • Красиво укласти у форму і охолодити.