Рибний торт

75cc4dc5559abc380949436cc779493c Рибний торт

Рибний торт – друге страву, зазвичай складається з 3-5 коржів, прослоенних овочевою начинкою з сирним або майонезним соусом. Класичний рецепт страви з’явився досить давно, більше п’ятдесяти років тому. У радянських кулінарних книгах рецепт «рибника» сусідив поруч з печінковим тортом і ці дві страви по праву вважалися прикрасою святкового столу.

Рецепт рибного торта існує в двох варіантах. Традиційне листкове блюдо роблять з рибних коржів, просочених майонезом і прослоенних начинкою з обсмаженої цибулі, моркви, зелені і часнику. Для фаршу беруть філе нежирної білої риби, відварений рис, булку або сирої картопля, яйце і спеції. Це самий простий і недорогий спосіб приготування рибного торта. У різних варіантах може змінюватися склад начинки, однак сам фарш і принцип приготування залишаються практично незмінними.

У другому варіанті риба грає роль не основного інгредієнта, а частини складної начинки. Коржі для страви роблять з листкового, листково-дріжджового або солоного заварного тіста, тонко його розплющуючи і добре наколюючи перед випічкою. Прісне тісто попередньо підсолюють. Готують торт і з вафельних коржів без застосування термічної обробки, проте в цьому випадку зібране блюдо потребує більш тривалої просоченні і більшій кількості соусу.

Начинка для торта складається не тільки з пасерованих овочів зразок цибулі і моркви. Прослаивают коржі і рибні коржі вареними яйцями, плавленим сиром, зеленню, часником, смаженими грибами, припущеними в олії соліннями, морепродуктів і навіть рубаною шинкою з вареною куркою. В якості сполучного компонента зазвичай використовується майонез, рідше сирні соуси і м’який сир.

Також рибним тортом називається листковий салат з морепродуктів, філе вареної, смаженої, солоної або копченої риби з додаванням овочів, грибів, сиру та яєць, зелені і різних соусів.

Як і з яких продуктів можна приготувати смачний рибний торт, розказано в наведених далі рецептах.

Рибний торт традиційний

Простий і добре вивчений рецепт. Варто досконало його освоїти і приготування більш складних варіантів не складе ніякої праці.

Список інгредієнтів:

Рибні коржі:

  • Філе білої риби – 500 р.
  • Сало свіже – 50 р.
  • Хліб білий, прісний – 70 р.
  • Картопля – 100 р.
  • Цибуля – 50 р.
  • Зелень, спеції, сіль.
  • Майонез – 1 ст. л.

Овочева Начинка:

  • Цибуля – 200 р.
  • Морква – 200 р.
  • Часник – 2 шт.
  • Майонез – 150 р.
  • Спеції, сіль, зелень.
  • Масло рослинне для смаження.

Спосіб приготування:

  • Маленький шматочок несолоного сала і филетированную рибу подрібнити на м’ясорубці і змішати з стертої в кашку картоплиною, злегка розмоченим у воді білим хлібом, одним яйцем, ложкою майонезу і спеціями.
  • Вимісити щільний фарш без великої кількості рідини. Ретельно розміщувати всі шматочки сала і білого хліба. Якщо маса виходить занадто водянистою, то додати трохи неразмоченного білого хліба або натертого і отцеженного від соку картоплі.
  • Розжарити сковороду-блинницу, влити 2 ст. л. масла (більше не потрібно, так як коржі виходити занадто жирними). Викласти по всій поверхні сковороди фарш, розподіливши його тонким рівномірним шаром.
  • Добре прожарити 3-5 коржів і до пори відкласти їх убік.
  • Для начинки пасерувати з однієї моркви і цибулині. У вже готову масу додати сушеної зелені, подрібненого часнику і спецій.
  • На рибні коржі покласти тонкий шар начинки, зробити сітку з майонезу.
  • Залишити на 2-3 години для просочення.
  • Дивіться також:  Гуляш з яловичини

    Рибний торт «Наполеон»

    Ситний листковий торт з покупних коржів з начинкою з консервованої риби. Замість готового напівфабрикату можна використовувати листкове тісто. Для торта його необхідно розкатати в дуже тонкі пласти і добре наколоти виделкою, щоб запобігти деформації при випіканні.

    У страву бажано класти консерви з макрелі, сардини, скумбрії або тунця. Вони жирніші і надають начинці більш насичений смак.

    Список інгредієнтів:

    • Готові коржі – 6 шт.
    • Твердий сир типу «Пармезан» — 50 р.
    • Яйце куряче – 2 шт.
    • Тунець консервований — 450 р. (2 банки).
    • Сир твердий будь – 150 р.
    • Морква – 1 шт.
    • Перець болгарський – 1 шт.
    • Цибуля -1 шт.
    • Перець чорний.
    • Спеції, сіль, зелень сушена.
    • Масло рослинне – 40 мл
    • Майонез – 150 р.

    Спосіб приготування:

  • П’ять коржів відкласти для рибного торта, один розламати на дрібні пластівці, змішати з подрібненим твердим сиром (краще сорту «Пармезан»), будь-якими спеціями і зеленню за смаком. Можна додати тертих горіхів.
  • Стручок перцю обшпарити окропом, запекти до напівготовності або підпалити на газовому пальнику. Зняти верхню жорстку шкірку, м’якоть нарізати соломкою і пасерувати в олії з цибулею і морквою.
  • З двох банок консервованого тунця злити маринад в окремий посуд. М’якоть розім’яти, вибравши великі кістки.
  • У рибну кашку додати подрібнене на звичайному профілі терки яйце, пасеровану цибулю, болгарський перець і моркву.
  • Масу остудити до ледь теплого стану, якщо овочі додавалися гарячими. Тільки після цього всипати тертий сир, інакше він розплавиться.
  • Готовим коржам надати потрібну форму і зібрати рибний торт. Для цього на кожен шар тіста намазати начинку, поверх якої зробити майонезну сітку.
  • На зібраний торт нанести тонкий шар майонезу з лимонним соком і запанірувати в пластівцях з твердим сиром.
  • За бажанням прикрасити лимонною спіраллю і листям зелені.
  • Рибний торт з минтая з сиром

    Легкий листковий торт з основою з сирного тіста і ситної рибною начинкою.

    Список інгредієнтів:

    • Філе минтая охолоджене – 700 р.
    • Масло вершкове – 100 г.
    • Яйце куряче – 1-2 шт. (за потреби).
    • Борошно пшеничне – 140 р.
    • Сир зернистий – 250 р.
    • Майонез 67 % жирності – 100 р.
    • Лимонний сік – 2-3 ст. л.
    • Зелена цибуля – 50 р.
    • Кріп – 50 р.
    • Сир Сулугуні, Моцарелла – 150 р.
    • Часник – 10 р.
    • Сода – 5 р. (0,5 ч. л.)
    • Спеції, сіль.
    • Сметана або майонез – 1-2 ст. л.

    Спосіб приготування:

  • Филетированную рибу подрібнити до стану фаршу, змішати з рубаною зеленню кропу, лимонним соком, сіллю і спеціями.
  • Через півгодини додаємо в рибу половину всього сиру, подрібненого на самому дрібному профілі і 50 р. підмороженого масла, нарізаного дрібними кубиками. В кінці з’єднати масу з крижаною піною з білків.
  • Сир розтерти до повітряних пластівців, змішати з м’яким маслом, жовтками, сіллю, перцем і борошном. У готове тісто додаємо свіжий зелений або пасеровану ріпчасту цибулю, ложку кислої сметани або майонезу.
  • Вимісити туге, але повітряне тісто. Розкачати на борошні за розміром форми.
  • Прогріти форму для запікання торта. Розподілити на дні і бортах коло сирного тіста. Наколоти виделкою і запекти до напівготовності.
  • Коли тісто підніметься, «схопиться», але ще не зарум’яниться, дістати посуд з духовки, трохи остудити і наповнити рибною начинкою.
  • Повернути в духовку і довести до готовності. За 8-10 хвилин до кінця приготування по поверхні рибного суфле розкласти тонкі пластинки сиру (інша половина). Запекти до хрусткої скоринки.
  • Дивіться також:  Печінкові котлети

    Рибний торт «Оселедець в шубці»

    Одна з численних модифікацій старовинного салату «Оселедець під шубою». Класичний склад блюда доповнено вафельними коржами і солоними грибами. Блюдо потрібно готувати заздалегідь, за 5-6 годин, щоб суха прошарок встигла добре просочитися і стати єдиним цілим з начинкою.

    Невеликий лайфхак для зайнятих людей. Замість звичайної оселедця можна використовувати готовий форшмак. У ньому немає кісточок, і він ідеально підходить для прошарку коржів.

    Список інгредієнтів:

    • Буряк відварна – 300 р.
    • Коржі вафельні – 6 шт.
    • Яйце – 2 шт.
    • Оселедець солона або форшмак – 250 р.
    • Гриби солоні – 150-200 р.
    • Ріпчаста цибуля – 2 шт.
    • Картопля відварна – 200 р.
    • Морква – 2 шт.
    • Сир будь – 200 р.
    • Зелень за бажанням.
    • Майонез – 200 р.
    • Часник – 2 шт.

    Спосіб приготування:

  • Відварну картоплю і моркву подрібнити блендером, використовуючи імпульсний режим. Повинна вийти овочева маса з великими шматочками. В неї додати форшмак або дрібно порубану оселедець. Сир краще подрібнити на тертці, а не в блендері.
  • Цибулю обсмажити в олії до прозорого кольору. Потім додати до нього промиті і нарізані солоні гриби, потім маленький шматочок вже вершкового масла. Припустити масу під кришкою протягом 5 хвилин і трохи остудити.
  • Відварну буряк натерти не як зазвичай, а на мілкому сирному профілі. Розділити на дві частини.
  • Збираємо торт «Оселедець в шубці». Перший шар начинки – буряк з рубаним яйцем, часником і майонезом, другий — оселедець з смаженими грибами, цибулею, картоплею та морквою. Третій – знову буряк, а четвертий, відповідно, овочі з грибами і оселедцем.
  • Зібраний торт обмазати тонким шаром майонезу, боки обсипати тертим сиром, зверху розподілити буряк, терте яйце. Прикрасити листям зелені, маслинами, лимонної часточкою або спіраллю.
  • Залишити для просочення на 4-6 годин.
  • Рибний торт «Коралова гірка»

    Наведений далі рецепт страви не можна повною мірою назвати тортом, так як в його складі відсутні коржі з фаршу або тесту, однак за цим складним листковим салатом міцно закріпилася назва кораловий торт або салат «Коралова гірка». Список інгредієнтів тут не статичним і, в залежності від рецепту, в нього включають різні морепродукти.

    Дивіться також:  Гуляш зі свинини

    Особливу пікантність салату додає спеціальний сирний крем, який замінює звичний майонез «Провансаль». Його можна приготувати з солодкого сиру «Маскарпоне», з ніжного (зі свіжого молока) сиру «Рікотта» або іншого різновиду м’якого сирного сиру.

    Список інгредієнтів:

    • Яйце куряче – 5 шт.
    • Нарізка червоної риби у вакуумі – 200-300 р.
    • Креветки – 200 р.
    • Палички крабові – 100 р.
    • Рис пропарений – 70 р.
    • Желатин з розрахунку на 500 р. маси.
    • Сир пастоподібний (Рікотта, Маскарпоне) – 200 р.
    • Майонез оливковий з лимонним соком – 100 р.
    • Сметана вищої жирності (від 25 %) – 100 р.
    • Паприка мелена – 0,5 ч. л.
    • Сушена зелень – за смаком.
    • Мускатний горіх – за бажанням.
    • Чорний перець.
    • Сіль.

    Спосіб приготування:

  • В якості форми для майбутньої коралової гірки потрібно глибока скляна миска з округлим дном (краще видно шари інгредієнтів).
  • Промазати скляну миску невеликою кількістю рослинного масла. Вона запобіжить підсихання шматочків риби після виймання з форми. Або затягнути її харчовою плівкою.
  • Заздалегідь зробити сирний крем, щоб до моменту складання салату він встиг трохи загуснути. Для цього розчинений желатин змішати з усім обсягом майонезу, сиру і майонезу.
  • За смаком всипати будь-яких спецій і зелені – сушеної паприки, каррі для отримання легкого золотистого відтінку, меленого чорного або червоного перцю, кропу і петрушки, мускатного горіха. За бажанням, посолити і помістити в холодильну камеру для загустіння.
  • На дно миски внапуск розмістити тонкі пластинки солоної риби (палтуса або будь-якої червоної риби). Самостійно нарізати філе на пластинки потрібної товщини досить важко, тому краще відразу скористатися вже підготовленим продуктом. Зазвичай нарізку продають у вакуумній упаковці.
  • Варені яйця розділити на частини. Жовтки перетерти в повітряні пластівці і рівномірно розсипати по шматочках риби. Зверху розподілити невелику кількість сирного крему.
  • Відварити креветки з сіллю, крупно порубати. Висипати наступним шаром і залити кремом.
  • Відварений рис змішати з зеленню та спеціями, викласти завершальним шаром.
  • Не перевертаючи миску, прибрати його в холодильник на годину.
  • Викласти на блюдо перед самою подачею. Для цього на плоскому блюді сформувати «гніздо» з салатного листя і помістити туди зібрану гірку, перевернувши миску догори дном.
  • У підсумку в оточенні яскравої зелені виявиться апетитна гірка, повністю покрита найтоншими пластинками солоної риби.
  • Рибний торт можна прикрасити кільцями маслин, зеленню, цілими креветками і лимонними спіралями, закріпивши їх на поверхні за допомогою густого майонезу.