Рисова каша з родзинками

c8ed0ab97c21e067786499874436540a Рисова каша з родзинками

Рисову кашу можна назвати універсальним стравою. У неї ніжний смак, який доводиться до душі навіть самим примхливим дітям. Вона дуже поживна, при цьому не перевантажує організм надмірними калоріями. Рисові зерна містять багато вітамінів і мінералів, тому тарілка такої каші – це доза справжньої життєвої енергії, що підтримує людину в тонусі весь день.

Кашу готують з різними наповнювачами. Другі страви роблять з м’ясом, грибами і овочами. Солодкі варіанти присмачують курагою, інжиром, медом, варенням, горіхами і просто вершковим маслом. Проте, мабуть, найбільш класичним поєднанням є рисова каша з родзинками.

Оцінити традиційні страви і дізнатися кілька нових можна, ознайомившись з наведеними нижче рецептами.

Класична рисова каша з родзинками

Віковий рецепт наших бабусь і прабабусь. Так кашу варили з тієї самої пори, коли на територію Росії стали завозити рис і сушений виноград.

Рада! Якщо рис готується довго, то його краще заздалегідь відварити в підсолодженій воді і тільки потім додати молоко.

Інгредієнти:

  • Рис – 1 ст.
  • Масло вершкове – 50 г.
  • Родзинки довго плодовий — 50 р.
  • Молоко – 600 мл
  • Сіль.
  • Цукор.

Приготування:

  • Відварити рис у підсолодженій воді. Злити всю рідину. Родзинки заздалегідь замочити в теплій воді. Промити і перебрати, при необхідності нарізати.
  • Закип’ятити на середньому вогні молоко. Всипати дрібку солі, додати відварений рис і родзинки. Цукор за смаком.
  • Через 5 хвилин кипіння покласти масло, зменшити вогонь і варити ще близько 5 хвилин до загустіння, потім вимкнути плиту.
  • Безмолочна рисова каша з родзинками

    Підійде для осіб з алергією на молоко чи дотримуються посту.

    Інгредієнти:

    • Рис довгозерний – 1 ст.
    • Мед – за смаком.
    • Сіль.
    • Асорті родзинок (жовтий, чорний)- 50 – 80 р.
    • Вода – 700 мл
    • Масло вершкове – за бажанням.
    Дивіться також:  Торт Тіраміссу

    Приготування:

  • Ізюм залити гарячою водою, промити і перебрати. Рис також промити.
  • Рис залити водою, підсолити і варити на середньому вогні, не накриваючи кришкою.
  • Коли каша загусне, покласти родзинки і трохи меду. Все добре перемішати і довести до готовності.
  • За бажанням, заправити вершковим маслом.
  • Запечена каша з родзинками, на топленому молоці

    Теж досить старий і, на жаль, забутий рецепт.

    Інгредієнти:

    • Рис круглий – 1 або 1,5 ст.
    • Родзинки жовтий – 50 р.
    • Пшоно – 0,5 ст.
    • Масло вершкове – 50 г.
    • Молоко топлене – 600 – 800 мл
    • Кориця – за смаком.
    • Вода – 1 л.
    • Цукор – 100 р.

    Приготування:

  • Рис і пшоно промити і перебрати. Відварити окремо до напівготовності у злегка підсолодженій воді. Разом готувати небажано, так як рис вариться значно довше.
  • Родзинки запарити в гарячій воді, перебрати і при необхідності порубати.
  • Гарячу відварну крупу змішати з вершковим маслом, цукром, корицею, родзинками.
  • Викласти в низьку форму (товщина шару не більше 5см.), залити топленим молоком.
  • Поставити в сильно розігріту духовку і запікати протягом 30 хвилин. За 5 хвилин до готовності присипати цукром і корицею, для утворення хрусткої скоринки.
  • Рисова каша з родзинками і зі згущеним молоком

    Сучасна варіація попереднього рецепта. Каша смачна своєї скоринкою з запеченого згущеного молока, під якою таїться розсипчастий рис з густим вершковим ароматом. Щоб вона вийшла саме такою, треба спочатку зварити густу, злегка розсипчасту кашу. Якщо вона буде рідкою, такого ефекту не вийде.

    Так як використовується згущене молоко, то цукром краще не захоплюватися, інакше страва вийде занадто солодким.

    Інгредієнти:

    • Рис круглий і довгозерний в рівних пропорціях – 1,5 ст.
    • Ізюм великий -50 р.
    • Молоко згущене – 1 банка.
    • Масло вершкове – 50 г.
    • Сіль.
    • Цукор за бажанням.
    • Молоко – 600 – 700 мл
    Дивіться також:  Слойки з варенням

    Приготування:

  • Рис промити і перебрати. Родзинки розпарити в гарячій воді, промити і порізати.
  • Залити рис молоком, підсолити і зварити дуже густу, розсипчасту кашу.
  • Заправити вершковим маслом і викласти у форму.
  • Розігріти духовку до 220 градусів. Протягом 5 хвилин підсушити рисову кашу у формі, а потім рівномірно залити її згущеним молоком. Краще просто викладати його столовою ложкою і розподіляти по поверхні.
  • Знизити температуру духовки до 200 градусів і томити кашу до тих пір, поки згущене молоко зовсім не загусне і не придбає карамельний відтінок.
  • Рисова каша з родзинками протерта Святкова

    Цей рецепт правильніше було б назвати пудингом, так як найбільш смачною каша виходить, якщо вживати її холодною, після застигання.

    Інгредієнти:

    • Рис круглий – 1 ст.
    • Родзинки – 100 р.
    • Молоко – 600 мл
    • Масло вершкове – 100 г.
    • Цедра лимонна – 1 шт.
    • Конфітюр цитрусовий (мандарини, лимони або апельсини).
    • Горіхи.

    Приготування:

  • Круглий рис і родзинки промити і перебрати, залити молоком, посолити і підсолодити. На невеликому вогні зварити густу кашу.
  • Заправити вершковим маслом, додати лимонної цедри і подрібнити заглибним блендером до максимально однорідного стану.
  • Подавати в гарячому або холодному вигляді. У першому випадку кашу просто розкладають по порційних тарілках, прикрашають ложкою конфітюру і тертими горіхами. У другому випадку рисову кашу розподіляють по креманках або маленьких формочках, дають застигнути. Потім декорують цитрусовим конфітюром, цільними і тертими горіхами.