Рисова запіканка

7c28a7366c90a2362672741a1032a211 Рисова запіканка

З рису можна приготувати безліч смачних страв. Одним з таких є запіканка. Цікаво, що вона може бути як десертом, так і ситним щільним вечерею. Ми розповімо вам, як можна просто і без клопоту приготувати різні види рисових запіканок.

Рисова запіканка з куркою і сиром

Завдяки вершкового сиру ця запіканка виходить неймовірно ніжною. А відтіняє смак страви курка-гриль і кукурудза.

Інгредієнти:

  • Рис – 1,5 склянки
  • Грудка курки-гриль – 250 р.
  • Вершковий сир – 100 р.
  • Яйце – 1 шт.
  • Кукурудза консервована – за смаком
  • Твердий сир – 100 г
  • Сіль – за смаком

Спосіб приготування:

Білий рис ретельно промийте під проточною водою. Далі викладіть її в каструлю з водою, поставте на вогонь і варіть приблизно 10-15 хвилин.

З готового рису злийте воду, дайте трохи охолонути. Можете додати в рис трохи солі.

Грудку курки-гриль наріжте будь шматочками. Додайте м’ясо до рису.

Туди ж викладіть консервовану кукурудзу. Кількість визначайте самі, хто як любить.

М’який вершковий сир викладіть в миску. Вбийте в нього яйце, ретельно все перемішати. Можете також додати в отриману масу трохи тертого твердого сиру. Потім вилийте суміш в рис, ще раз все добре перемішайте.

Форму для запікання змастіть рослинною олією. Рисову масу акуратно розподіліть по всьому листу, розрівняйте, зверху посипте тертим сиром. Надішліть форму з майбутньою запіканкою в розігріту до 190 градусів духовку. Запікайте 20-25 хвилин до появи золотистої сирної скоринки.

Солодка рисова запіканка з яблуками

Цю чудову солодку запіканку можна подавати і в якості сніданку (замість звичайної набридлою рисової каші на молоці), і в якості домашнього десерт до чаю.

Інгредієнти:

  • Рис – 100 р.
  • Молоко – 500 мл
  • Яблука солодкі – 3 шт.
  • Яйце – 2 шт.
  • Вершкове масло – 1 ст. л.
  • Цукор – 2-3 ст. л.
  • Ванільний цукор – за смаком
  • Кориця – за смаком
  • Сіль – за смаком
  • Сухарі мелені – для посипання форми
Дивіться також:  Котлети з вівсянки

Спосіб приготування:

Молоко вилити в каструлю, поставте на слабкий вогонь, доведіть до кипіння. За цей час гарненько промийте рис.

Коли молоко закипить, викладіть в нього промитий рис, трохи цукру, ванільного цукру, вершкового масла і солі. Варіть, помішуючи, приблизно 15-20 хвилин.

Готову кашу зніміть з вогню і залиште остуджувати. Коли каша стане теплою, вибийте в неї яйця (не вибивайте в гарячий рис, інакше білок яйця відразу ж згорнеться грудками). Розмішайте.

Солодкі соковиті яблучка очистіть від шкірки, а потім поріжте скибочками.

Форму для запікання змастіть невеликою кількістю рослинної олії або вершкового масла, зверху посипте нетовстим шаром мелених сухарів.

Викладіть на дно рисову кашу. Зверху розкладіть шматочки вершкового масла і скибочки яблук. Яблука посипте цукром, ванільним цукром і корицею за смаком. Надішліть форму в духовку, розігріту до 180-190 градусів. Запікайте приблизно 30 хвилин.

Рисова запіканка з сухофруктами

Часто діти просять нас приготувати щось смачненьке. Цей рецепт запіканки для таких випадків підходить ідеально. Мало того, що страва виходить дуже смачним, так воно ще й корисно.

Інгредієнти:

  • Рис – 0,5 склянки
  • Сухофрукти (родзинки і курага) – 1 склянка
  • Яйце – 1 шт.
  • Сметана – 3 ст. л.
  • Мед – 1 ст. л.
  • Вершкове масло – для змазування форми
  • Цукор – 1/4 склянки

Спосіб приготування:

Рис (білий звичайний) замочіть на 10 хвилин у воді, потім ретельно промийте. Викладіть в каструлю з великою кількістю води, поставте на вогонь і варіть, періодично помішуючи, близько 10 хвилин. Напівготовий рис відкиньте на друшляк, дайте стекти зайвій воді.

Поки рис вариться, залийте сухофрукти окропом, накрийте кришкою і залиште на 5 хвилин. Потім курагу наріжте шматочками розміром з ізюм.

Дивіться також:  М'ясний гуляш

У мисочку вибити яйця, всипте цукор і вінчиком або міксером збийте масу до появи піни.

Далі запіканку «зберіть»: рис вилийте яєчну масу, перемішайте, додайте сухофрукти, а також 1 столову ложку сметани, і знову перемішайте.

Форму для запікання змастіть маленьким шматочком вершкового масла. На дно викладіть рівним шаром рисову масу.

Надішліть форму в гарячу духовку. Запікайте 30-35 хвилин при 180 градусах.

Поки запіканка готується, підготуйте солодкий соус. Для цього змішайте решту 2 ст. л. сметани з медом. Готову запіканку полийте цим соусом і подавайте до столу.

Рисова запіканка з м’ясним фаршем в мультиварці

Ситний і смачний обід вийде, якщо приготувати запіканку з фаршем за нашим рецептом. Продукти ми беремо звичайні і звичні, а в якості кухонного підмоги використовуємо мультиварку.

Інгредієнти:

  • Рис – 2 мультистакана
  • Вода – 4 мультистакана
  • Свино-яловичий фарш – 400-500 р.
  • Яйця – 3 шт.
  • Сметана – 300 г
  • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
  • Помідор – 2 шт.
  • Вершкове масло – 60 р.
  • Сіль – за смаком
  • Чорний мелений перець – за смаком

Спосіб приготування:

Спочатку рис слід підготувати. Промийте його гарненько, а потім приготуйте або в мультиварці (режим «Крупа»), або відваривши звичайним способом в каструлі з водою.

Готовий рис залиште остигати, а тим часом вилийте в миску сметану і вибийте туди ж яйця. Масу посоліть, ретельно розмішайте і вилийте в рис, коли він трохи охолоне.

Ріпчасту цибулю очистіть, дрібно поріжте і підсмажте, використовуючи трохи рослинного масла, до м’якості на сковороді або в мультиварці. Як тільки цибуля стане прозорим, викладіть на нього фарш. Добре розмішайте, потовчіть грудочки. Смажте приблизно 10 хвилин, перемішуючи, поки фарш не змінить колір.

Дивіться також:  Жульєн в тарталетках

Помідори промийте, наріжте будь шматочками. Додайте їх до фаршу, посоліть і поперчіть. Смажте ще близько 5-7 хвилин, поки не википить сік, пущений томатами.

Чашу мультиварки змастіть рослинним або вершковим маслом. На дно покладіть фарш з цибулею і помідорами, розрівняйте.

Зверху викладіть рівним шаром рис. Закрийте кришку, встановити режим «Випічка» на 60 хвилин. Після звукового сигналу кришку відразу не відкривайте, дозвольте запіканці постояти приблизно 5-10 хвилин.

Готову запіканку обережно переверніть на плоске блюдо фаршем вгору.