Рисовий пудинг

44d7b8d72bf1323c904eea9758ed58a8 Рисовий пудинг

З ніжного разваристого рису готують не тільки гарніри і ситні каші. Варто лише трохи змінити знайомий з дитинства рецепт і замість звичайної рисової кашки на столі закрасуется апетитний пудинг, присмачений варенням або медом.

Таке блюдо чудово підійде для сніданку або легкого перекусу перед обідом. Якщо ж додати до незатейливому страві трохи вишуканих спецій, приємний смак шоколаду, горіхів і легку ноту алкоголю, то такий пудинг по праву стане прикрасою романтичної вечері на двох.

Стандартний рецепт пудингу включає в себе відварений рис, курячі яйця, вершкове масло, молоко і цукор. Крім основних компонентів, як зазначалося вище, в нього можуть додавати коньяк і десертні сорти спиртного, різні горіхи і сухофрукти. До готового пудингу нерідко подають мед, варення, згущене молоко, топлений шоколад. Рис прекрасно поєднується з будь-яким солодким доповненням.

У приготуванні страви немає нічого складного і для недосвідчених кулінарів, щоб переконатися в цьому, досить освоїти кілька рецептів, наведених нижче.

Рисовий пудинг з лимонною цедрою

Класичний пудинг з легкої лимонної нотою.

Інгредієнти:

  • Рис круглий – 1ст.
  • Масло вершкове — 80 р.
  • Молоко жирне – 250мл.
  • Лимон – половина.
  • Яйце куряче – 4 шт.
  • Цукор або мед – 50 р.
  • Ізюм великий – 50 р.
  • Сіль.

Спосіб приготування:

  • Розігріти вершкове масло і обсмажити в ньому зерна круглого рису. Сковороду тимчасово зняти з вогню.
  • Молоко закип’ятити і тонкою цівкою влити до смаженій рісу. Підсолити.
  • Натерти лимонної цедри, видавити лимонний сік.
  • Випарити з сковороди зайву рідину і дати рису трохи розвариться. Якщо рідина випарується швидше, то потрібно ще трохи долити.
  • Ізюм залити гарячою водою, розпарити і перебрати. Потім замочити його в лимонному соці.
  • Яйця розділити. Жовтки добре розтерти з цукром, а білки просто збити.
  • Родзинки в лимонному соку змішати з жовтками, а білки обережно ввести до злегка остуженному рісу.
  • Обидві частини пудингу з’єднати, добре змішати, викласти в низьку форму для запікання і приготувати при температурі 180 градусів.
  • Подавати теплим, прикрасивши будь солодкою підливою (згущене молоко, мед, конфітюр).
  • Дивіться також:  Варення з кабачків з лимоном

    Рисовий пудинг на кокосовому молоці

    Кокосове молоко служить не тільки відмінною вегетаріанської альтернативою звичному коров’ячого молока. Крім «молочного» виду і цілком пристойною жирності, кокосовий продукт володіє приємним запахом і смаком. Всі ці свої особливості він чудово передає будь-якій страві, яке додається.

    Рисовий пудинг на кокосовому молоці обов’язково порадує господиню чудовим густим ароматом, ніжною консистенцією.

    Інгредієнти:

    • Рис круглий – 1 ст.
    • Молоко кокосове – 1 пакет (500мл.)
    • Цукор або розпущений мед — 80 р.
    • Сіль.
    • Кокосова стружка – 100 р.
    • Вода – 500 мл
    • Шоколадна плитка будь – 100 р.

    Спосіб приготування:

  • Закип’ятити воду, підсолити її і відварити в ньому круглий рис до м’якості, не допускаючи розварювання.
  • До отваренному рісу з випареної рідиною влити кокосове молоко консервоване і розпущений мед або цукор.
  • Не накриваючи кришкою, варити близько 20 хвилин на дуже маленькому вогні.
  • Щоб пудинг загус, його потрібно зняти з вогню і дати постояти близько 20 хвилин.
  • На сухій сковороді довести до кремового кольору кокосову стружку і змішати з пудингом. Частину залишити для прикраси.
  • Остигає пудинг розкласти по порцеляновим або пластмасовим формах, змазаним вершковим маслом.
  • Коли пудинг повністю охолоне, викласти його на тарілку і присипати кокосовою стружкою і тертим шоколадом.
  • Листковий рисовий пудинг з брусницею

    Терта брусниця або брусничне варення в цьому рецепті використовуються в якості прошарку між солодкими шарами рисової маси. Замість брусниці можна використовувати інші кислі ягоди — червону або чорну смородину, аґрус, журавлину.

    Пудинг, приготований за цим рецептом, ефектно виглядає у високих прозорих келихах.

    Інгредієнти:

    • Рис круглий – 1,5 ст.
    • Молоко жирне – 1 л.
    • Цукор або мед – 50 р.
    • Вершки натуральні – 250 мл
    • Брусничне варення або терта ягода – 200 р.
    • Мигдальні пелюстки – 50 р.
    • Вода – 600 мл
    • Ванільний цукор або кориця.
    Дивіться також:  Варення з гарбуза з лимоном

    Спосіб приготування:

  • Воду закип’ятити, підсолити і відварити в ній рис до м’якості, не допускаючи розварювання.
  • Коли вся вода піде, поступово влити молоко і варити разваристую кашу середньої густоти.
  • До готової каші додати за бажанням або ванільний цукор, або корицю.
  • Жирні вершки збити і акуратно змішати з рисом. Частину залишити для прикраси.
  • Келихи для сервірування охолодити і на чверть наповнити рисової масою, потім брусничним варенням і знову рисом. Так продовжувати, поки не заповниться посуд.
  • Зверху прикрасити збитими вершками і мигдалевими пелюстками. Остудити пудинг в холодильнику.
  • Повітряний рисовий пудинг з лікером

    Блюдо для особливих випадків і святкових вечерь. Апетитний пудинг із легкій хрусткою скоринкою золотистого кольору відразу приверне до себе увагу як дітей, так і дорослих.

    Інгредієнти:

    • Рис круглий – 1,5 ст.
    • Лимон – половина.
    • Вода – 150 р.
    • Кориця мелена – на смак.
    • Молоко жирне – 600 мл
    • Цукор – 300 р.
    • Яйце куряче – півдесятка.
    • Борошно пшенична або кукурудзяна – 3 ст. л.
    • Лікер – 30-50 мл
    • Фініки – 5-6шт.
    • Масло вершкове – 1 ст. л.

    Спосіб приготування:

  • Заздалегідь замочити фініки в теплій воді і дрібно нарізати. З лимона зняти цедру смужками.
  • З’єднати молоко і воду, закип’ятити, підсолити, додати смужки цедри і ванільний цукор. Зварити середньої густоти рисову кашу з сухофруктами і з вершковим маслом. Як тільки каша буде майже готова, зменшити вогонь до мінімуму.
  • У середині варіння влити в кашу лікер або коньяк, корицю і витягнути смужки цедри.
  • Третину цукру змішати з трьома ложками кукурудзяного борошна і поступово додати до рису. Потримати трохи на вогні, щоб каша загусла. Остудити її до 60-70 градусів.
  • Цукор, що залишився змолоти в пудру.
  • Яєчні жовтки збити разом з невеликою кількістю охолодженої каші і ввести в основну масу.
  • Білки добре охолодити в холодильнику і збити з отриманої цукровою пудрою.
  • Форму для випічки змастити вершковим маслом і розподілити рівномірно рисову основу, змішану з розмоченими фініками. Поверх красиво викласти білкову масу.
  • Духовку заздалегідь розігріти до 160 градусів (не вище) і випекти пудинг протягом 40-50 хвилин.