Рисовий суп

daa50efd39ccdd652c4eb94264cc0d93 Рисовий суп

Рисовий суп є цілком звичним і розповсюдженим першою стравою. У кожній родині його готують мінімум два або три рази на місяць. На сьогоднішній день слов’янської кулінарії існують десятки різноманітних рецептів супу з рису. Більшість їх них рідні, деякі – запозичені з довколишніх і екзотичних країн і модифіковані під місцеві продукти.

Класичний рисовий суп вариться за стандартною технологією. Спочатку готується ситний м’ясо-кістковий або рибний бульйон, куди потім закладаються рис, картопля і спеції, а в самому кінці — заправка з обсмажених овочів і пряних трав. М’ясо до крупі підходить будь. Однаково гармонійно рис буде поєднуватися з птахом, темним м’ясом, рибою і морепродуктами.

В залежності від того, який у підсумку бажаний результат, для виготовлення страви використовують пропарений, довгозерний, круглий рис або подрібнену крупу. З пропареного і довгозернистого рису виходять супи з прозорим рідким бульйоном, в якому зерна зберігають свою цілісність. Рисова крупка або круглий рис закладаються у страву, коли кулінар хоче отримати крем-суп або ситний суп з крохмалистою «юшкою» і добре розвареними крупинками.

Дієтичний рисовий суп з куркою

Це блюдо призначене для повсякденного «полегшеного» харчування. Наприклад, в літній сезон або в розвантажувальний період. Особливо вагомих кілограмів на подібній дієті не скинеш, але зате такий суп ідеально підійде в якості їжі під час простудних захворювань і після розладів ШКТ. Суп можна готувати з пассеровкой продуктів і без неї.

Інгредієнти на 1,5 л. супу:

  • Половина курячої грудки.
  • Одна картоплина.
  • Рис довгозерний – 50 р.
  • Пучок свіжої петрушки.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Вода – 1 л.
  • Сіль і спеції.

Приготування:

  • Всі овочі очистити. Моркву і цибулю нарізати дрібним кубиком, картопля залишити цілими (якщо бульба великий, то розділити на кілька частин). Зелень дуже дрібно порубати.
  • Курячу грудку разом з картоплею відварити в підсоленій воді до напівготовності. Окремо відварити рис.
  • Бульйон процідити від сірих пластівців. За допомогою блендера измельчить у ньому відварну картоплю.
  • Грудку нарізати на смужки і додати в суп. Туди ж всипати нарізані овочі, відварений рис.
  • Посолити і приправити за смаком. За 5 хвилин до готовності покласти в каструлю рубану зелень петрушки.
  • Подавати з прісними сортами хліба.
  • Дивіться також:  Сирний суп

    Овочевий суп з рисом

    Рецепт дещо вибивається з лінійки звичних рисових супів. Незважаючи на простоту використовуваних інгредієнтів, в результаті виходить дуже смачне пюреобразное страва, що при належній сервіровці зробить честь будь-якого святкового столу. Тому якщо є бажання попрактикуватися у виготовленні страв ресторанного типу, не витрачаючи особливих засобів, то пропонований рецепт підійде для цього в самий раз.

    Суп подається гарячим, майже відразу після його приготування. Підігрівати другий раз небажано, так як втрачається велика частина смаку.

    Інгредієнти на 1,5 л. супу:

    • Вода – 1 л.
    • Рис круглий – 150 р.
    • Цибуля ріпчаста і цибуля-порей – 100 г кожного.
    • Вершки натуральні вищої жирності – 200 мл
    • Морква свіжа – 2 шт.
    • Зелень рукколи – 1 пакет.
    • Сир твердих сортів – за смаком.
    • Горіхи смажені – за смаком.
    • Масло вершкове – 50 г.
    • Сіль і спеції.
    • Цілісний лавровий лист, горошини чорного і запашного перцю.
    • Мускатний горіх мелений, імбир сушений.

    Приготування:

  • У підсоленій воді відварити до повної готовності рис і моркву, додавши цілий лавровий лист і горошини запашного і чорного перцю. По закінченню варіння спеції видалити.
  • У сковороді на розтопленому вершковому маслі довести до злегка золотистого стану дрібно нашатковані цибулю-порей і ріпку. В пряжене масло додати сушений імбир. Ні в якому разі не засмажувати сильно цибулю.
  • Бульйон з рису і моркви перелити в окремий посуд. До відварених продуктів додати пасеровану цибулю і поступово вливаючи овочевий бульйон довести їх блендером до стану густого пюре.
  • Отримане пюре розвести жирними вершками, приправити меленим мускатним горіхом і готувати на малому вогні близько 5 хвилин.
  • Потім всипати в суп цілі листя рукколи, дати супу постояти на вогні ще кілька хвилин, після чого зняти з плити. Листя повинні стати м’якими, але при цьому зберегти свій колір.
  • Розлити по порційних тарілках, злегка остудити (інакше швидко розтане сир), після чого щедро прикрасити подрібненими смаженими горіхами, поверх яких укласти спіралі твердого сиру. Красиві й рівні сирні спіралі можна зробити за допомогою звичайної овочечистки.
  • Дивіться також:  Місо суп

    Рисовий суп з яловичини і стручкової квасолі

    Прекрасний густий суп з наваристим ароматним бульйоном. Замість зеленої стручкової квасолі можна брати свіжі зерна звичайної, тобто, ті, які ще не пройшли сушку. Готується без картоплі, так як додається велика кількість рису.

    Інгредієнти на 1,5 л. супу:

    • Набір м’ясо-кістковий – 300 р.
    • Квасоля стручкова свіжа – 150 р.
    • Рис довгозерний – 100 р.
    • Морква – 1 шт.
    • Масло вершкове – 50-80 р.
    • Часник – 3 зубки.
    • Цибуля-ріпка – 1 шт.
    • Зелень сушена.
    • Стиглий помідор або ложка прісної томатної пасти.
    • Сіль і спеції.
    • Вода – 1,5 л.

    Приготування:

    • З м’ясо-кісткового набору зварити густий наваристий бульйон, поклавши в нього цілу цибулину і будь-які спеції за вибором. Зварений цибулю викинути, бульйон процідити. М’ясо відокремити від кісток і дрібно нарізати.
    • Окремо відварити довгозерний рис.
    • На розтопленому вершковому маслі обсмажити часникове пюре, тонкі смужки моркви і кубики стиглого томату.
    • З’єднати в каструлі всі підготовлені компоненти – бульйон, відварений рис і м’ясо, пасеровані овочі, нарізати квасолю.
    • Приправити спеціями, посолити, всипати сушену зелень і поставити на середній вогонь. Варити до повної готовності стручкової квасолі.

    Суп з фрикадельками і рисом

    Класичний мамин і бабусин суп, знайомий практично всім колишнім дітям і онукам. Варіацій подібного страви превелика безліч. На його смак впливає кожна дрібниця – компоненти засмажки або її відсутність, склад фаршу для фрикадельок, вибір овочевого наповнювача і т. д.

    Фарш для фрикадельок використовують будь – із риби, птиці, яловичини і свинини. Заправляють рисовий суп зазвичай пасерованими цибулею та морквою, нерідко з додаванням часнику, зелені, свіжого томату або пасти. Хоча можна зустріти варіанти з селерою, цибулею-пореєм і навіть сиром.

    Дивіться також:  Крем-суп з брокколі

    В даному випадку представлений найпростіший, усереднений варіант.

    Інгредієнти на 3 л. супу:

    • Фарш курячий – 200 р.
    • Фарш яловичий – 200 р.
    • Цибуля-ріпка – 2 шт.
    • Хліб білий – 2 скибочки.
    • Морква – 1 шт.
    • Рис довгозернистий або пропарений – 100 р.
    • Картопля – 2 шт.
    • Зелень свіжа – 30 р.
    • Масло рослинне або жир – 2 – 3 ст. л.
    • Вода – 2,5 л.
    • Сіль і спеції за смаком.

    Приготування:

  • Курячий і яловичий фарш пропустити через м’ясорубку разом з однією цибулиною, двома скибочками білого прісного хліба, частиною зелені, спеціями і сіллю. Готова маса повинна бути щільною і добре вымешиваться руками. З отриманого фаршу скачати фрикадельки розміром трохи більше перепелиного яйця. До пори залишити їх на обробній дошці.
  • Закип’ятити воду, додати в неї нарізану картоплю.
  • Відварити пропарений рис.
  • На жирі або рослинній олії обсмажити крупно нарізані цибулю з морквою. За бажанням, до овочів можна додати зубчик часнику.
  • У каструлі з’єднати відвареної пропарений рис, пасеровані овочі, свіжу рубану зелень. Як тільки суп знову закипить, по одній штуці закласти в нього фрикадельки.
  • Після їх спливання, посуд з супом тримати на середньому вогні не більше 5-8 хвилин.