Різотто з грибами

714b2edea079c378b41c42e3d0619bd9 Різотто з грибами

Іноді різотто називають італійським пловом, але ці дві страви, насправді, неможливо порівнювати. Вони дуже різні: плов – «важкий», густий, а різотто – ніжний, майже кремоподібний. Щоб приготувати смачний різотто, краще, звичайно, використовувати сорти рису, багаті крохмалем (наприклад, арборіо, карнаролі, бальдо), але іноді такі продукти для нас бувають недоступні. Ми розповімо, як приготувати різотто з продуктів, які знайдуться в будь-якому магазині. А почнемо з дуже популярних рецептів різотто з грибами.

Різотто з печерицями

Спробуйте приготувати різотто зі свіжими печерицями – це страва має таким насиченим смаком, що вам обов’язково захочеться приготувати його ще не раз.

Інгредієнти:

  • Рис (арборіо або звичайний круглозернистий) – 300 р.
  • Печериці -300 р
  • Курячий бульйон – 1 л
  • Ріпчаста цибуля – 1 головка
  • Вершкове масло – 100 г
  • Біле сухе вино – 200 мл
  • Шафран сушений – 1 щіпка
  • Сіль – за смаком

Спосіб приготування:

Перший секрет правильного різотто – злегка обсмажений рис. Спочатку очистіть цибулину, дрібно поріжте і покладіть у гарячу глибоку сковороду з невеликою кількістю вершкового масла. Смажте на маленькому вогні до м’якості (приблизно 5 хвилин). За цей час промийте і поріжте тонкими пластинками печериці, закиньте їх до цибулі, перемішайте і смажте ще приблизно 10 хвилин. Рідина, виділена грибами, повинна майже повністю випаруватися.

Саме в цей час потрібно викласти в сковороду до грибів сухий рис, перемішати і смажити ще 3 хвилини.

Після цього слід вилити в сковороду теплий курячий бульйон і вино. Перемішати і варити без кришки приблизно 15 хвилин. Не забувайте час від часу помішувати блюдо. В кінці приготування додайте сіль і маленьку щіпку шафрану. Якщо рис занадто швидко вбере бульйон, можна долити в нього воду, трохи вина або ще бульйон. Кінцева консистенція повинна бути рідкуватий, щоб рис як би «плавати» на блюді.

Дивіться також:  Фрикадельки для дітей

Різотто з грибами і куркою

Ніжний різотто з ситним курячим м’ясом і грибами дуже добре підійде для легкої вечері або щільного обіду. Сир для нього вибирайте несолоний, наприклад, «Пармезан», а рис, якщо немає італійського, можете взяти звичайний.

Інгредієнти:

  • Рис круглозернистий – 200 р.
  • Куряча грудка – 1 шт.
  • Печериці – 100 р.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Біле вино – 200 мл
  • Бульйон – 800 мл.
  • Твердий сир – 100 р.
  • Вершкове масло – 50 р.
  • Оливкова олія – для смаження
  • Сіль – за смаком

Спосіб приготування:

Початок приготування різотто завжди однакове. Рис заздалегідь промийте, відкиньте на друшляк і осушіть. Очистіть цибулю, подрібніть його і викладіть у велику містку сковороду з розігрітим оливковою олією. Смажте всього кілька хвилин до м’якості цибулі, пересмажувати його не можна, інакше присмак і колір різотто буде неприємним.

Коли цибуля стане м’яким, викладіть в сковороду рис. Смажте на маленькому вогні, перемішуючи, приблизно 5 хвилин. Рис повинен увібрати масло і стати прозорим.

Курячу грудку заздалегідь відваріть. М’ясо відокремте від кісток, порізати на шматочки і поки що відкладіть.

Коли рис стане прозорим, влийте в нього сухе вино. Смажте, поки вино не випарується.

Потім починайте частинами вливати в сковороду гарячий бульйон. В цей же час додайте до рису куряче м’ясо і промиті і нарізані пластинками печериці.

По мірі того, як бульйон буде вбиратися, підливайте його до рису знову. Всього рис повинен готуватися 17-20 хвилин. Не забувайте під час приготування постійно перемішувати різотто.

Коли рис буде готовий (різотто повинен бути в’язким, кремоподібним), додайте в нього вершкове масло, сіль і тертий сир. Перемішайте, накрийте сковороду кришкою і залиште на кілька хвилин. Потім подавайте до столу.

Дивіться також:  Шніцель зі свинини

Різотто з білими грибами та вершками

Якщо ви вирішили приготувати різотто в сезон грибів, використовуйте свіжі білі грибочки, щоб надати страві неповторний аромат лісу. Саме білі гриби з ніжними вершками зроблять ваше різотто неповторним!

Інгредієнти:

  • Рис карнаролі – 500 р.
  • Білі гриби (свіжі) – 500 р.
  • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
  • Курячий бульйон – 1,5 л.
  • Вино біле сухе – 200 мл
  • Вершки (20%) – 100 мл
  • Тертий пармезан – 50 р.
  • Часник – 4 зубчики
  • Вершкове масло – 50 р.
  • Оливкова олія – 50 мл
  • Сіль – за смаком

Спосіб приготування:

Рис промийте під проточною водою, підсушіть.

Цибулю очистіть, поріжте дрібними кубиками, викладіть в об’ємну сковороду з розігрітим оливковою і вершковим маслом. Смажте 2-3 хвилини. За цей час очистіть часник, дрібно його поріжте, додайте до цибулі, смажте разом ще 1-2 хвилини.

Далі викладіть в ту ж сковороду рис, розмішайте.

Гриби промийте, наріжте шматочками і теж додайте до рису. Готуйте 3-4 хвилини.

Залийте в сковороду вино. Розмішайте і готуйте ще 5 хвилин. Потім долийте в сковороду частину бульйону (рідина повинна покрити рис). Готуйте далі на повільному вогні, щоб бульйон не клекотів, а выпаривался.

Коли бульйон не вбереться в рис, долийте ще. Всього готуйте 15-20 хвилин, пробуючи рис на смак. Наприкінці посоліть блюдо.

В окрему мисочку влийте вершки. Натріть в них сир, перемішайте. Отриману суміш вилийте в сковороду з рисом, акуратно вмішайте. Накрийте сковороду кришкою, залиште на 10 хвилин, щоб вершкова маса змішалася з рисом. Потім різотто ще раз перемішайте і подавайте до столу.

Різотто з грибами і овочами

Слідуючи цим рецептом навіть сама недосвідчена господиня зможе всього за 45 хвилин приготувати смачний і легкий різотто. Готується він не зовсім традиційно, так як в Італії рис прийнято не відварювати, а обсмажувати. Але і такий спосіб приготування має право бути на кухні.

Дивіться також:  Гуляш з яловичини з підливою

Інгредієнти:

  • Рис круглий – 0,5 склянки
  • Печериці – 200 р.
  • Болгарський перець – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
  • Стручкова квасоля – 50 р.
  • Сіль – за смаком
  • Чорний перець – за смаком
  • Рослинне масло – для смаження

Спосіб приготування:

Рис ретельно промийте, викладіть в каструлю з холодною водою і поставте на вогонь. Доведіть до кипіння і варіть близько 10 хвилин.

За цей час підготуйте овочі: очистіть цибулю, моркву, перець промийте, видаліть насіння. Далі цибулю дрібно поріжте, моркву натріть на крупній тертці або порізати дрібними кубиками. Болгарський перець наріжте шматочками.

У сковороді розігрійте олію. Спочатку покладіть в нього цибуля, через 3 хвилини – морква, шматочки болгарського перцю і порізану шматочками стручкову квасолю. Перемішайте, смажте приблизно 5 хвилин.

За цей час помийте печериці, нарізати їх дрібними шматочками або тонкими пластинками, додати до овочів. Смажте далі – ще приблизно 10 хвилин.

Готовий рис ще раз промийте, відкиньте на друшляк, дайте воді стекти. Покладіть рис до овочів, перемішайте, додайте сіль і чорний мелений перець. Тепер можна подавати до столу.