Салат болгарський

924bbd75dab967717d2cd8816d41bcce Салат болгарський

Болгарська кухня щедра на ґрунтовні ситні страви, які знаходять відгук навіть у самих черствих серцях ортодоксальних цінителів слов’янської кухні. Якщо б існував тлумачний словник з коротким позначенням особливостей різних національних кухонь, навпаки Болгарії стояло всього чотири слова – паприка, томати, маслини і сир.

Ця нерозлучна четвірка зустрічається у багатьох місцевих страви – супи, других стравах, салатах і холодних закусках. Болгарські салати готують з великого асортименту свіжих і варених овочів, часто комбінуючи їх з соліннями, ропні сиром, м’ясними напівфабрикатами і запашною зеленню.

Заправляють страви різними рослинними оліями, змішуючи з розсолом, соєвими соусами, розтертим сиром, винним або яблучним оцтом. Майонез, вершкові соуси, сметану в якості заливки для болгарських салатів використовують трохи рідше. Для приготування густих соусів болгари беруть натуральний йогурт і приправляють його сиром, товченими жовтками, гірчицею та іншими продуктами.

Нижче наведено кілька смачних салатів в болгарському стилі, які можна приготувати без всяких зусиль і гарантовано вразити своїх рідних.

Болгарський салат з шинкою

В принципі, салат можна зробити не тільки з шинкою, але і з курячим рулетом, в’яленої яловичиною та іншими м’ясними напівфабрикатами.

Список інгредієнтів:

  • Солодкий перець – 1 шт.
  • Сік лимона – 20 мл
  • Оливки або каперси – 1-2 ст. л.
  • Пекінська капуста – 200 р.
  • Шинка, рулет курячий – 200 р.
  • Кукурудза солодка – 100 р.
  • Масло рослинне – 30 мл
  • Морква свіжа – 1 шт.
  • Огірок – 1 шт.
  • Яйце куряче – 2 шт.
  • Томат стиглий – 2 шт.
  • Йогурт натуральний або майонез – 200 р.
  • Зелень, гірчиця за бажанням.
  • Сіль, спеції.

Спосіб приготування:

  • З відварених яєць вибрати жовтки і розтерти їх з лимонним соком, натуральним йогуртом, рослинним маслом і спеціями. Додати за смаком гірчиці, зелені і солі.
  • Курячий білок подрібнити на тертці.
  • Вінок пекінкі нашаткувати в тонку павутинку і трохи притиснути руками, але без фанатизму.
  • Свіжу моркву натерти на профілі для корейської соломки. Її також потрібно перетерти руками для більшої м’якості.
  • Томати, шинку, стручок солодкого перцю і один огірок подрібнити довільним кубиком. Маслини або оливки просто розділити навпіл.
  • З’єднати нарізані овочі, капустяну та морквяну соломку. Залити яєчним соусом.
  • Дивіться також:  Овочевий салат

    Болгарський салат з грибами

    Незвичайне поєднання свіжих овочів з маринованими грибами.

    Список інгредієнтів:

    • Томати двох кольорів – 5 шт.
    • Сир ропні – 100 р.
    • Огірок свіжий – 1 шт.
    • Стручок паприки – 1 шт.
    • Цибуля червона -1 шт.
    • Маслини – 15 шт.
    • Мариновані гриби – 200 р.
    • Арахіс – 50 р.
    • Яйце куряче – 2 шт.
    • Яблучний оцет – 20 мл
    • Кріп свіжий – 20 р.
    • Сіль.
    • Масло.
    • Спеції.

    Спосіб приготування:

  • Томати, свіжі огірки, солодкий перець, червоний луки відварене яйце нарізати великим кубиком.
  • Маслини розділити на чотири частини. Гриби мариновані нашаткувати соломкою. Якщо занадто крутий посол, то промити кип’яченою водою від залишків кислоти.
  • В олії розтерти половину сиру. Додати оцту і спецій. Потовкти арахіс і порубати зелень.
  • З’єднати підготовлені компоненти салату і заправити сирним соусом.
  • Картопляний салат по-болгарськи

    До неможливості проста закуска з картоплі. Ідеальний варіант для «утилізації» вчорашній відвареної картоплі.

    Список інгредієнтів:

    • Маслини або оливки – 20 шт.
    • Кріп свіжий – 20 р.
    • Масло рослинне – 30 мл
    • Картопля відварна – 300 р.
    • Цибуля червоний – 100 р.
    • Гірчиця – 1 ч. л.
    • Винний оцет – 20 мл
    • Сіль.
    • Паприка мелена – 1 ч. л.
    • Чорний перець.
    • Часточка часнику за бажанням.
    • Цукор або солодкий соєвий соус – 20 мл

    Спосіб приготування:

  • Картоплини нарізати тонкими часточками. Кріп порубати, потовкти часник.
  • Дрібно нашаткувати солодку цибулину. Маслини розділити на четвертинки.
  • Змішати рослинне масло з оцтом, пастоподібної гірчицею, солодкої паприкою, винним оцтом і спеціями.
  • Змішати всі продукти в глибокій мисці, залити кисло-солодким соусом і залишити на 2-3 години для настоювання.
  • Картопля має набрати кольору від сушеної паприки і просочитися кисло-солодким соусом.
  • Через 3-4 години салат можна вживати.
  • Дивіться також:  Салат Соняшник

    Бобовий салат по-болгарськи

    Ситний салат для прихильників вегетаріанства.

    Список інгредієнтів:

    • Боби сушені або свіжі – 300 р.
    • Масло рослинне – 40 мл
    • Червоний цибуля – 100 р.
    • Корнішони – 150 р.
    • Кінза або петрушка – 20 р.
    • Часник свіжий – 3 шт.
    • Лляне насіння очищене – 1 ст. л.
    • Картопля відварна – 100 р.
    • Лимонний сік – 20 мл
    • Сіль.
    • Масло рослинне – 50 мл

    Спосіб приготування:

  • Відварити боби до напівготовності. Ретельно злити відвар і перекласти зерна в розпечене масло. Після появи золотистої скоринки, додати до овочів товченого з сіллю часнику.
  • Смажені боби скласти в глибоку миску і остудити. Заправити дрібно порізаної зеленню і червоним цибулею.
  • Корнішони промити від маринаду, якщо він занадто кислий. Нарізати кубиком.
  • Одну картоплину натерти на тертці і відразу змішати з рослинним маслом, щоб готова соломка не злиплась.
  • З’єднати корнішони, смажені з часником боби і відварну картоплю. Збризнути соком лимона, всипати лляного насіння і посолити.
  • За смаком додати сушеної паприки, чорного перцю та інших приправ.
  • Щоб салат став смачніше, йому потрібно настоятися близько години. Корнішони віддадуть свій сік і змішаються всі аромати продуктів.
  • Болгарський салат з білим редисом

    Легкий салат зі свіжих овочів без традиційних томатів, оливок і перцю.

    Список інгредієнтів:

    • Редис білий – 300 р.
    • Яблуко кисло-солодке – 200 р.
    • Вінок салату – 200 р.
    • Сир твердий типу «Пармезан» — 50-100 р.
    • Селера кореневої – 100 р.
    • Кунжут за бажанням.
    • Морква свіжа – 100 р.
    • Масло рослинне – 30 мл
    • Йогурт натуральний – 200 р.
    • Сік лимона – 20 мл
    • Гірчиця – 1 ч. л.
    • Сіль.
    • Перець.

    Спосіб приготування:

    Дивіться також:  Салат з солоними огірками
  • В соусниці змішати лимонний сік, пастоподібну гірчицю, натуральний йогурт, сирну стружку і рослинне масло. За смаком всипати сушених трав, солі і спецій.
  • Очищене яблуко і корінь селери, свіжу моркву і редис натерти на профілі для корейської соломки. Овочі відразу заправити сирним соусом.
  • Відразу перед винесенням на стіл вмішати в закуску великі шматки порваного вручну салату, всипати не обсмаженого кунжуту або лляного насіння.
  • У витримуванні салат не потребує.
  • Морський салат по-болгарськи

    Рецепт не є в повній мірі болгарським стравою, скоріше це російська адаптація закуски, приготовані з місцевих продуктів.

    Список інгредієнтів:

    • Креветки дрібні – 200 р.
    • Салатний мікс – 400 р.
    • Сир ропні (Прометей, бринза, адигейський) – 150 р.
    • Чорний перець.
    • Цибуля червоний – 1 шт.
    • Петрушка свіжа – 50 р.
    • Паприка сушена – 1 ч. л.
    • Масло рослинне — 50 мл
    • Палички сурімі крабові – 200 р.
    • Лимон – 0,5 шт.
    • Порошок солодкої паприки 1 ч. л.
    • Томати – 4 шт.
    • Оливки, маслини – 15 шт.
    • Сіль.
    • Гірчиця пастоподібна – 1 ч. л.

    Спосіб приготування:

  • Розтерти третину (50г.) розсільного сиру в рослинній олії з додаванням пастоподібної гірчиці, перцю, солодкої паприки і солі.
  • Креветки відварити зі спеціями. Крупно нарізати палички сурімі.
  • Чверть лимона филетировать і нарізати маленькими шматочками. Маслини розділити на колечка.
  • Стиглі томати, ропні сир, листя салату і червоний цибулю нарізати кубиком.
  • З’єднати в салатнику цибуля, томати, палички сурімі, кубики сиру, оливки, креветки, салатну зелень і петрушку. Заправити сирним соусом.
  • Солять закуску після додавання сиру та соусу, так як продукти сильно солоні і смак страви може бути незбалансованим.