Салат Цезар

88cf092adec017bbc9319e2f0eb25f83 Салат Цезар

Батьківщиною салату «Цезар» багато хто помилково вважають сонячну Італію, пов’язуючи найменування закуски з ім’ям прославленого володаря Риму Юлія Цезаря. Певна частка правди в цій думці є, але зовсім невелика.

Придумали всесвітньо відомий рецепт дійсно вихідці з Південної Європи – італійці Алекс і Цезарио Кардіні. Емігрувавши в Сполучені Штати, вони незабаром відкрили власну справу на кордоні з Мексикою. Вибір місця дислокації для свого ресторану був гранично очевидний. В ті часи в США буйствував сухий закон, і без якої-небудь загрози насолодитися забороненим плодом можна було лише в сусідній Мексиці. Саме на кордоні двох держав і чекали всіх стражденних алкоголю їх підприємливі співвітчизники.

Ресторан брати назвали невигадливо — «У Цезаря», так як саме Цезарио виконував там роль головного шеф-кухаря. Місце було досить популярним, навіть більше того, богемним, і покуштувати шедеври Цезаря (так змінилося його ім’я на місцевий манер) з’їжджалися багато відомі особистості.

Більшість геніальних відкриттів трапляється раптово і спонтанно. Ось і щодо салату «Цезар» легенда свідчить, що його створили буквально за пару хвилин з наявних на кухні залишків продуктів. В той день в ресторані був особливо бурхливий вечір, і гості витратили всі запаси закладу, готувати страви було практично ні з чого. Тому спритний італієць просто змішав цілі листя салату з гірчицею, олією, жовтками, сиром, грінками і різними соусами і в такому вигляді подав своїм клієнтам.

З вигляду проста страва мала неймовірний успіх і швидко поширилося не лише в США, але і практично по всьому світу. Класичну «бідну» рецептуру доповнили м’ясом і морепродуктами, свіжими овочами, насінням і горіхами. Зараз можна нарахувати близько сотні різних варіацій цієї страви.

Нижче представлено всього п’ять рецептів салату «Цезар», але вони напевно зможуть підкорити навіть найвимогливіших кулінарів.

Цезар Класичний

Нічого зайвого, все в точності, як у Цезарио Кардіні. Така закуска чудово поєднується з великим соковитим стейком, ніжними морепродуктів і птахом. Варто звернути увагу, що традиційно листя салату для закуски не ріжуть, а залишають як є, тому краще вибирати розетки «Ромен» або іншого листового салату поменше.

Кількість продуктів вказано орієнтовно на 800 р. салату або 4 порції.

Список інгредієнтів:

  • Вінок салат Ромен – 1 шт.
  • Хліб білий для тостів – 2-3 шматка.
  • Часник – 2 зубки.
  • Олія оливкова нерафінована – 30-50 мл
  • Яйце куряче – 1-2 шт.
  • Лимон – 1 шт.
  • Пармезан – 50 р.
  • Соус «Вустерський» — 30 мл або 2 ст. л.
  • Чорний перець.
  • Сіль.
  • Гірчиця – 1 ч. л.
Дивіться також:  Салат з тріски

Спосіб приготування:

  • Вінок розібрати на листя. Промити і перебрати їх. Великі листя порвати на кілька частин руками. Добре просушити.
  • Шматочки м’яких тостів відокремити від шкірки і нарізати на кубики. Викласти на тонкий лист і підсушити протягом 5-10 хвилин при 180 градусах.
  • У невеликій мисочці змішати потертий в кашку часник з ложкою оливкової олії і сіллю. Полити цією сумішшю грінки і ще трохи підсушити їх.
  • Або можна зробити простіше – скласти остиглі грінки в поліетиленовий пакет, заправити олією зі спеціями і добре струсити. Потім знову повернути їх на деко і підсушити.
  • Закип’ятити воду і відразу зменшити під посудом вогонь. Підсолити воду і покласти туди куряче яйце з надколотым тупим кінцем (плівка всередині повинна залишитися цілою). Витримати хвилину і дістати. Повинно вийти яйце повністю некруто, тобто з рідким жовтком і ледь побелевшим білком.
  • Оливкова олія розчавити зубок часнику, влити вустерський соус, сік половини лимона, покласти зернову гірчицю і присипати сіллю і чорним перцем.
  • Отриманим соусом заправити салатні листя.
  • На зелень викласти грінки, насипати тертого пармезану, вбити яйце некруто і добре перемішати.
  • Перед подачею ще злегка присипати сиром.
  • Щоб салат вийшов смачним, заправляти листя маслом і вбивати куряче яйце потрібно безпосередньо перед трапезою.
  • Салат «Цезар рибний»

    Вперше салат вдосконалили самі брати Кардіні. Брат Цезарио Алекс вирішив додати йому пікантності за допомогою анчоусів (кільки). На їх основі готувався пряний і солоний соус, яким заправляли салат. Трохи пізніше в таку закуску стали додавати філе риби благородних сортів, запечене на грилі. Наприклад, часто використовують филетированную форель або сьомгу, жирну макрелі або лосося, розкішного сібаса, палтуса та інші цінні породи риб.

    Із зазначеної кількості продуктів вийде приблизно 800 р. салату.

    Список інгредієнтів:

    • Вінок салат «Ромен» — 1 шт.
    • Пармезан – 50 р.
    • Анчоуси – 30 р.
    • Лимон – 0,5 шт.
    • Натуральне оливкове масло – 50 мл
    • Цукор – 0,5 ч. л.
    • Гірчиця – 1 ч. л.
    • Часник – 5 зубків.
    • Яйце перепелине – 5 шт.
    • Жовток курячий – 1-2 шт.
    • Хліб білий – 100 р.
    • Петрушка сушена – 0,5 ч. л.
    • Масло вершкове – 30 р.
    • Сіль.
    • Чорний перець.
    • Стейк форелі або сьомги – 1-2 шт.
    Дивіться також:  Салат з грибами

    Спосіб приготування:

  • Розігріти духовку і прогріти в ньому деко.
  • Хліб очистити від кірок і нарізати великим кубиком або соломкою.
  • 3. Вершкове масло розтерти з сушеної петрушкою, зубком часнику, чорним перцем і сіллю.
  • Хліб змішати з ароматизованим вершковим олією і підсушити його на сухій сковороді або тонкому листі до рум’яної скоринки.
  • Промити і перебрати листя салату, підсушити на паперових рушниках і порвати руками. Натерти сир «Пармезан» на дрібній тертці.
  • Відварити круто перепелині яйця і нарізати на половинки.
  • Стейк сьомги филетировать і поділити його на невеликі шматки. Змастити їх маслом, присипати сушеними травами і сіллю. Запекти на грилі до повної готовності.
  • Посуд для салату щедро натерти стовчене в кашку часником. Замість часнику можна використовувати свіжий імбир.
  • Курячі жовтки змішати в блендері з лимонним соком, анчоусами, спеціями, зерновий гірчицею, сіллю і цукром.
  • Збирати салат потрібно безпосередньо перед їжею.
  • Салатні листя заправити соусом і викласти в салатницю, натерту часником.
  • Зверху покласти грінки, яйця, запечену сьомгу і обережно змішати. Щедро присипати зверху пармезаном і подати до столу.
  • Салат «Цезар з птахом»

    Легкий ніжний салат з птицею і кедровими горішками. Традиційно для цієї закуски використовують курятину, але дуже смачно буде також з індичкою, качкою. Курку для страви найчастіше обсмажують на грилі або сковороді, або просто відварюють зі спеціями. Також існують варіанти цього салату з копченою грудкою і зеленими яблуками замість стиглого авокадо.

    Кількість продуктів наведено з розрахунку на 800 р. салату або 4 порції.

    Список інгредієнтів:

    • Філе птиці – 300 р.
    • Кедрові горіхи – 50 р.
    • Хліб білий – 100 р.
    • Стигле Авокадо – 1 шт.
    • Олія оливкова – 50 мл
    • Лимонний сік – 0,5 шт. лимона.
    • Чорний перець.
    • Сушена петрушка – 1 ч. л.
    • Гірчиця солодка – 1-2 ч. л.
    • Сіль.
    • Листовий салат – 1 вінок.
    • Сир – 50 р.
    • Часник – 2 зубки
    • Імбир – 1 см. від кореня.
    • Готова суха приправа зі смаком курки – 10 р.

    Спосіб приготування:

  • З прісного білого хліба видалити всі шкірки і нарізати м’якоть кубиками. Підсушити на тонкому листі до золотистої скоринки.
  • Дати грінок охолонути і змішати їх з готової курячої приправою. Багато її додавати не потрібно, інакше смак буде занадто різким.
  • Вінок салату розібрати на окремі листки. Промити і перебрати, підсушити на паперовому рушнику, порвати руками на великі шматки.
  • Кедрові горішки злегка обсмажити на сухій сковороді.
  • У 2 ст. ложки оливкової олії додати потертий часник, сушену петрушку, чорний перець і сіль. Цією сумішшю змастити нарізане на товсті смужки куряче філе.
  • Підготовлене м’ясо обсмажити на сковороді або грилі до готовності. При необхідності теж відкласти шматочки на паперові рушники, щоб стік зайвий жир.
  • Посуд для салату натерти зсередини імбирним соком або тертим часником.
  • Авокадо очистити і нашаткувати на довгі тонкі пластинки, які збризнути лимонним соком, щоб вони не потемніли.
  • Нерафінована оливкова олія змішати зі спеціями, лимонним соком і гірчицею. Заправити сумішшю салатні листя і перекласти їх у посуд для подавання.
  • Зверху викласти куряче філе, пластинки авокадо, білі грінки, кедрові горіхи.
  • Все змішати і щедро присипати натертим сиром.
  • Відразу подати до столу.
  • Дивіться також:  Салат з редискою

    Салат «Цезар японський»

    Звичне блюдо на східний манер. Виходить досить гострим, тому смак потрібно варіювати за власним бажанням.

    Кількість продуктів наведено з розрахунку на 800 р. салату або 4 порції.

    Список інгредієнтів:

    • Вінок листового салату – 600 р. (1-2 шт.)
    • Часник – 1 головка.
    • Сир Тофу – 300 р.
    • Анчоуси – 50 р.
    • Масло вершкове – 30 р.
    • Петрушка свіжа – 30 р.
    • Гірчиця зернова – 1-2 ст. л.
    • Натуральне оливкове масло – 50 мл
    • Лимон – 1-2 шт.
    • Маслини без кісточок – 10 шт.
    • Чорний перець.
    • Перець чилі свіжий – 1 шт.
    • Хліб білий – 100 р.
    • Мускатний горіх.
    • Сіль.

    Спосіб приготування:

  • Вінки розібрати на листя, перебрати, промити, просушити і порвати руками на великі шматки. Маслини нарізати кільцями.
  • Часник істереть в кашку і обсмажити на невеликій кількості вершкового масла.
  • В чашу комбайна перекласти обсмажений часник, додати подрібнений сир тофу, листя петрушки, гірчицю, сік і цедру лимона, стручок чилі без насіння і плодоніжки, філе анчоусів, сіль і спеції. Всі пюрировать в однорідну масу.
  • Потім по частинах влити оливкову олію, стежачи за консистенцією соусу.
  • На сухій сковороді обсмажити до грінок білий хліб, нарізану на смужки.
  • Листя салату заправити сирним соусом і перекласти їх у салатницю. Зверху розподілити грінки і колечка маслин. За бажанням, додатково присипати пармезаном або будь-яким іншим сиром з числа твердих сортів.
  • Закуску відразу подати до столу.