Салат із сирого буряка

c43e182437c14beaafc631f4127e6500 Салат із сирого буряка

Буряк – це природна комора здоров’я, що зберігає в собі величезну кількість життєво необхідних людині речовин. У неї дуже багатий мінеральний і органічний склад, але особливо овоч виділяється високим вмістом клітковини, заліза і йоду, фолієвої кислоти та бетаїну. Страви з яскравим коренеплодом рекомендують включати в свій раціон при синдромі хронічної втоми і порушення травлення, при хворобах крові і щитовидної залози.

Багато корисні речовини не витримують термічної обробки, тому людям, які стежать за своїм харчуванням, приходять на допомогу страви з сирої буряків. Найчастіше з неї готують салати. Завдяки своєму соковитого кольору і солодкого смаку, буряк відмінно поєднується з багатьма овочами та фруктами. Це дозволяє створювати оригінальні і смачні закуски, які будуть корисні не тільки дорослим, але й дітям.

Для салатів з сирої буряків зазвичай беруть молоді та невеликі за розміром коренеплоди. Вони мають більш солодкою і ніжною м’якоттю, без слідів грубих волокон, тому страви з них виходять смачніші.

Які салати можна зробити з сирого буряка, детально розказано в наступних рецептах.

Салат із сирого буряка, селери і горіхів

Простий салат з коренеплодів і горіхів з заправкою з масла. Замість селери зі специфічним свіжим ароматом і смаком, можна використовувати молоду ріпку. Для більшої декоративності, овочі можна подрібнити на спеціальному профілі для корейської моркви.

Список інгредієнтів:

  • Буряк дрібна – 2 шт.(200 р.).
  • Лимонний або апельсиновий сік – 20 мл або
  • Яблучний оцет – 10 мл
  • Селера або ріпа – 100 – 150 р.
  • Горіхи – 50-100 р.
  • Масло рослинне – 50 мл
  • Цукор/мед – 50 р.
  • Сіль.
  • Перець чорний.

Спосіб приготування:

  • Прожарити і просушити горіхи. Перетерти руками, щоб видалити залишки горчащей лушпиння. Порізати або подрібнити в ступці.
  • Очистити коренеплоди і натерти на корейському профілі. Буряк відразу змішати з маслом і подкислителем (кислим соком або оцтом). Цю рекомендацію часто приводять в рецептах складних салатів. «Промаслена» буряк не забарвлює інші компоненти.
  • Додати підготовлені горіхи, додати за смаком меду або цукру. Приправити спеціями.
  • Дати настоятися півгодини і подати гостям.
  • Дивіться також:  Салат з буряка з сиром

    Салат з сирої буряків «Колобок»

    Вдосконалений рецепт звичайного страви з білокачанної капусти і буряків. Тільки замість звичайного рідного качана використовується пекінська капуста і соковита «качан» кольрабі. Часник не дуже поєднується з солодкуватою м’якоттю кольрабі, тому додавати його треба за смаком. Заправляти можна маслом або сметаною.

    Список інгредієнтів:

    • Буряк – 1 шт.
    • Кольрабі невелика – 1 шт.
    • Часник – 1-2 шт.
    • Огірок – 1 шт.
    • Пекінська капуста (біла частина) – 200 р.
    • Кунжут за бажанням.
    • Лимонний сік.
    • Олія або сметана.
    • Перець.
    • Сіль.

    Спосіб приготування:

  • Очистити буряк і кольрабі. Буряк натерти на звичайному профілі, а м’якоть кольрабі – на профілі по-корейськи. У старого овоча соломка виходить жорсткою, тому перед викладенням у миску кольрабі потрібно віджати руками.
  • Білу частину пекінської капусти нашаткувати павутинкою. Огірок очистити від шкірки, якщо це потрібно (гірчить або старий плід), і нарізати його кубиками.
  • Змішати разом кольрабі, буряк, пекинку, огірок і часник. Підкислити. Заправити олією або сметаною. Приправити спеціями.
  • Відразу винести на стіл.
  • Салат із сирого буряка, чорносливу і родзинок

    Існує аналогічний варіант страви, але тільки з печеного буряка. Такий салат часто включають в раціон маленьких дітей, нерідко додаючи в нього крім сухофруктів ще свіжі яблука. Цей рецепт був винайдений спеціально для шанувальників ЗСЖ, вегетаріанство і сироїдіння.

    Список інгредієнтів:

    • Буряк дрібна – 2-3 шт.
    • Чорнослив – 10 шт.
    • Родзинки жовтий – 1 ст. л.
    • Морква – 1 шт.
    • Сметана – 100-150 р.
    • Масло рослинне – 1 ст. л.
    • Сіль, перець, цукор – за смаком.

    Спосіб приготування:

  • Очистити коренеплоди і подрібнити на спеціальному профілі для корейської соломки.
  • Замочити в теплій воді чорнослив і родзинки. Перебрати. Чорнослив нашаткувати тонкою соломкою.
  • Змішати буряк, чорнослив, моркву і родзинки. Заправити сумішшю сметани і рослинного масла. Приправити спеціями за смаком.
  • Дивіться також:  Салат з ківі

    Салат з сирої буряків і сиру

    Легкий живильний салатик до ранкової яєчні. Заправляється сметаною або її рівною сумішшю з майонезом.

    Список інгредієнтів:

    • Буряк – 1 шт.
    • Цибуля солодкий – 0,5 шт.
    • Сир російський – 100 р.
    • Сметана – 100 р.
    • Масло рослинне – 1 ст. л.
    • Зелень за смаком.
    • Сіль.
    • Перець.

    Список інгредієнтів:

  • Натерти буряк і сир на однаковому профілі. Половинку червоної цибулини тонко нашаткувати і злегка притиснути руками. Дрібно порубати зелень.
  • Змішати буряк, цибуля, сир і зелень зі сметаною і ложкою рослинного масла. За смаком приправити спеціями.
  • Подавати з м’ясними виробами, тостами або яєчнею.