Салат Олівє — 5 класичних рецептів дуже смачних салатів

Добрий день, друзі!

Салат Олів’є — незмінний цвях програми святкового столу і учасник анекдотів на тему алкогольного веселощів. Жодне російське застілля також не обходиться без цих простих і смачних салатів з крабовими паличками, з делікатесними кальмарами і ніжними креветками, улюбленої оселедцем під шубою, ситної і калорійною Мімозою, овочевим Вінегретом…

Рік створення -1860, він був придуманий і названий по імені автора, француза Люсьєна Олів’є, власника московського ресторану «Ермітаж». Рецептуру кухар тримав у секреті до кінця життя, і відтворити рецепт вдалося лише в 1904 році. ( Вікіпедія)

А між тим, класичний рецепт Олів’є разюче відрізняється від сучасного дітища, якому дісталося у спадок тільки назва. За кордоном його називають «Російський», а в Росії — «М’ясний», «Зимовий», «Столичний».

У радянський час рецепти салату неодноразово змінювалися, одні інгредієнти замінювалися іншими, більш дешевими і доступними. Також змінювалися рецепти приготування, які відрізнялись між собою складом та пропорцій інгредієнтів.

По ГОСТУ, олів’є – це салат м’ясний. А нові варіанти приготування допускають страва з слабосоленої червоної риби, курки, з яловичини, з ковбасою, з яблуком. Дієтичний готується без майонезу і картоплі, а вегетаріанський без м’яса і ковбаси.

І, тим не менш, популярність салату настільки велика, що Михайло Шуфутинський присвятив йому чудову пісню «Красень Олів’є».

Сьогодні розглянемо класичні рецепти, використовуючи різні інгредієнти і способи приготування.

Салат Олівє — 5 класичних рецептів дуже смачних салатів

Зміст статті

  • Класичний рецепт салату «Зимовий» з ковбасою і солоними огірками
  • Салат «Столичний» — рецепт з куркою зі свіжим огірком
  • Дуже смачний салат «Олів’є» з крабовим м’ясом
  • Рецепт «Олів’є» з ковбасою в лаваші
  • Старовинний рецепт салату «Олів’є» 1904 року

Класичний рецепт салату «Зимовий» з ковбасою і солоними огірками

Днями прибігла онука зі школи. Їй поставили рецепт салату англійською мовою. З перекладом на російську, у нас вийшов — класичний Олів’є з ковбасою. Зараз ми приготуємо, цей простий салат

Салат Олівє — 5 класичних рецептів дуже смачних салатів

Використовуємо найбільш доступні та прості інгредієнти:

  • відварна картопля — 100 г
  • варена ковбаса «Докторська»— 80 г
  • яйця варені — 2 шт.
  • солоні огірки — 100 г
  • варена морква — 100 г
  • зелений горошок — 100 г
  • зелена цибуля — 2 ст. л.
  • майонез — 2 ст. л.
  • сіль — за смаком
  • зелень

Приготування:

Салат Олівє — 5 класичних рецептів дуже смачних салатів

  1. Моркву і картоплю помити, поставити варити в «мундирі». Від того, наскільки правильно ми зваримо ці інгредієнти, буде залежати смак кінцевого страви.
  2. Яйця кладемо в каструлю з холодною водою, після закипання варимо 3-5 хвилин, варимо круто. Охолоджуємо в холодній воді.
  3. Вибираємо варену «Докторську» ковбасу без шпику.
  4. Далі традиційна нарізка овочів — дрібними кубиками, розміром з зелений горошок. Нарізаємо всі крім горошку.
  5. Перемішуємо, заправляємо майонезом і прикрашаємо зеленню.

Ось такий економ варіант, простий і смачний.

Якщо Ви приготували салат заздалегідь, його краще не заправляти майонезом відразу, а зробити це безпосередньо перед подачею на стіл

Салат «Столичний» — рецепт з куркою зі свіжим огірком

По цьому рецепту виходить дуже смачний і ніжний Олів’є. Традиційно для нього беруть курячу грудку. Її нейтральний смак чудово поєднується зі свіжим огірком. Плюс до всього вона не жирна, що дозволяє зберігати страви низькокалорійними. А додані мариновані каперси і корінь селери збагатять і роблять смак пікантним і насиченим.

Салат Олівє — 5 класичних рецептів дуже смачних салатів

Зазвичай, для приготування салату, морква і картопля спочатку відварюють у мундирі, а потім чистять і нарізає кубиками. При такому способі варіння овочів у вийдуть специфічний смак, нарізати їх не зовсім зручно, то вони прилипають до ножа і рук, то злипаються при перемішуванні.

Пропоную зробити навпаки. Спочатку очистити і нарізати овочі кубиками, а потім відварити. Виходить те, що треба, дуже швидко!

Салат Олівє — 5 класичних рецептів дуже смачних салатів

Соковиту солодку моркву чистимо, нарізаємо дрібними кубиками і відразу відправляємо в каструльку з киплячою підсоленою водою.

Салат Олівє — 5 класичних рецептів дуже смачних салатів

Також нарізаємо картоплю, корінь селери і відправляємо слід за морквою. Селера додасть густий, пікантний смак овочів.

Салат Олівє — 5 класичних рецептів дуже смачних салатів

Варимо на середньому вогні, до готовності, приблизно 5-8 хвилин.

Салат Олівє — 5 класичних рецептів дуже смачних салатів

Поки овочі відварюють, займемося куркою. Найкраще підійде куряча грудка. Викладаємо її на гарячу сковороду з невеликою кількістю оливкової олії. Зверху трохи солі і чорного меленого перцю. Обсмажуємо з двох сторін по 5 хвилин.

Салат Олівє — 5 класичних рецептів дуже смачних салатів

Поки все готується на плиті, продовжимо нарізку продуктів. Наступний на черзі цибулю. Найкраще тут підійде салатний цибулю, він менш гіркий і має пікантний солодкий смак. Нарізаємо його дрібними кубиками і відправляємо в глибоку миску.

Салат Олівє — 5 класичних рецептів дуже смачних салатів

Дрібно кришимо свіжий зелений огірок і додаємо до цибулі.

Салат Олівє — 5 класичних рецептів дуже смачних салатів

Охолоджену курячу грудку також нарізаємо дрібними кубиками, викладаємо в миску.

Салат Олівє — 5 класичних рецептів дуже смачних салатів

Готові овочі з допомогою шумівки перекладаємо у окремою миску і охолоджуємо.

Салат Олівє — 5 класичних рецептів дуже смачних салатів

Додаємо готові мариновані каперси. Вони має гоструватий, схожий на мариновані огірки і листову гірчицю смак. Каперси додадуть пікантну нотку і наситять яскравим смаком.

Салат Олівє — 5 класичних рецептів дуже смачних салатів

З’єднуємо всі інгредієнти в одній мисці, додаємо за смаком чорний мелений перець і сіль. Пробуємо, зараз саме час довести страву до ідеального смаку.

Салат, заправлений, майонезом довго не зберігається

Заправляємо якісним, густим і насиченим майонезом, жирністю не менше 67%. Все акуратно перемішуємо.

Калорійність готового салату приготованого за різними рецептами, може відрізнятися досить суттєво. Від 100 до 270 ккал на кожні 100 м

Перепелині яйця кладемо в холодну воду, швидко доводимо до кипіння і варимо 2-3 хвилини в залежності від розміру. Не переварюйте яйця! Потім відразу заливаємо холодною водою, даємо охолонути і чистимо. Рубати їх у салат не будемо, вони послужать прикрасою.

Салат Олівє — 5 класичних рецептів дуже смачних салатів

Перекладаємо його в глибоку салатницю гіркою, прикрашаємо зеленню кропу і половинками перепелиних яєць.

Олів’є готовий і займає почесне місце на святковому столі. Приємного апетиту і гарного свята!

Дуже смачний салат «Олів’є» з крабовим м’ясом

Салат на Новий рік – це невід’ємний атрибут новорічного святкування. Новий рік у нас асоціюється з казкою, подарунками під ялинкою і, звичайно ж, з смачною їжею. Ось таке смачне блюдо з яловичим язиком, крабовим м’ясом, креветками і червоною ікрою прикрасить святковий стіл.

Салат Олівє — 5 класичних рецептів дуже смачних салатів

Інгредієнти:

  • відварну картоплю
  • варена морква
  • м’ясне асорті: яловичина, куряча грудка, яловичий язик
  • креветки
  • крабове м’ясо
  • мариновані огірочок (корнішони)
  • свіжий огірок
  • каперси
  • варені яйця

для заправки:

  • майонез — 2 ст. л.
  • діжонська гірчиця — 1 ст. л.

Щоб не порушити пропорції продуктів, і не вираховувати грами і кількість, візьмемо всіх інгредієнтів однакову кількість (по 100 грам)

Салат Олівє — 5 класичних рецептів дуже смачних салатів

Традиційно нарізаємо всі інгредієнти дрібними кубиками. Починаємо зі свіжого огірка. Він додасть страві своєрідний свіжий запах.

Салат Олівє — 5 класичних рецептів дуже смачних салатів

Телячий язик ретельно моєму, кладемо в холодну воду, доводимо до кипіння і варимо 2-3 години на маленькому вогні. Наприкінці варіння трохи солимо.

Потім перекладаємо мову з бульйону в миску з холодною водою на 1 хвилину і знімаємо з нього шкіру. Остуживаем, нарізаємо дрібними кубиками і відправляємо в миску, слідом за огірком.

Салат Олівє — 5 класичних рецептів дуже смачних салатів

Нарізаємо яловичину і курячу грудку. Яловичина володіє насиченим м’ясним смаком, а курка надає страві м’якість і ніжність.

Салат Олівє — 5 класичних рецептів дуже смачних салатів

Далі варена морква. Вона додасть приємний солодкий смак і красивий яскравий колір.

Салат Олівє — 5 класичних рецептів дуже смачних салатів

Варену картоплю нарізаємо і відправляємо слідом за морквою.

Салат Олівє — 5 класичних рецептів дуже смачних салатів

Креветки в даний час завоювали велику популярність у споживачів. Вони входять до складу багатьох салатів. Ніжні креветки розрізаємо спочатку уздовж навпіл, а потім на кубики.

Салат Олівє — 5 класичних рецептів дуже смачних салатів

Корнішони, додадуть пікантний смак. А також запах смородини, винограду, лаврового листа і часнику.

Салат Олівє — 5 класичних рецептів дуже смачних салатів

Збираємо всі інгредієнти в глибокій мисці. Додаємо смачне і соковите крабове м’ясо.

Салат з красивою нарізкою дозволить розкрити смак кожного інгредієнта, і страва буде виглядати, апетитніше і привабливіше

Салат Олівє — 5 класичних рецептів дуже смачних салатів

Додаємо консервовані мариновані каперси. Зверху кладемо діжонську гірчицю і майонез вищої якості. Все перемішуємо і приступаємо до оформлення.

В якості заправки можна використовувати сметану 50х50 з майонезом або натуральний йогурт. У якості підсилювачів смаку використовувати гірчицю, мелений чорний перець

Салат Олівє — 5 класичних рецептів дуже смачних салатів

На дно плоскої тарілки ставимо кулінарне кільце і заповнюємо його салатом, злегка ущільнюючи.

Салат Олівє — 5 класичних рецептів дуже смачних салатів

Знімаємо форму, і отримуємо порцію чудового апетитного салату.

Салат Олівє — 5 класичних рецептів дуже смачних салатів

Останній штрих — прикрашаємо зверху делікатесом, зернистою червоною ікрою.

Салат Олівє — 5 класичних рецептів дуже смачних салатів

Можна також подати у невеликих порційних тарілочках. До святкового столу так само будуть доречні — Шампанське у відерці з льодом і Коньяк до холодних рибних закусок.

Рецепт «Олів’є» з ковбасою в лаваші

Хочете здивувати гостей? Приготуйте оригінальний рецепт салату з ковбасою в лаваші з плавним сиром. І все що Вам потрібно — незвичайна подача, по-новому в лаваші, в тарталетках або кульками у волоських горіхах.

Старовинний рецепт салату «Олів’є» 1904 року

Приготування салату за цим рецептом, навряд чи стане звичайним блюдом домашнього столу, але на свято, особливо в Новорічну ніч, він може бути Вашим коронною стравою.

Салат Олівє — 5 класичних рецептів дуже смачних салатів

На цьому у мене все. Якщо мої рецепти допомогли Вам приготувати простий і смачний Олів’є, буду рада.

До зустрічі!

(Visited 1 times, 1 visits today)