Салат Соняшник

6aaf3f2cb560a7b2d9b3d81704827b7b Салат Соняшник

Салат Соняшник – холодне блюдо, в якому органічно поєднуються неймовірно ефектний зовнішній вигляд, відмінний смак і висока поживність. Його варто взяти на замітку тим господиням, в чиєму домі не рідкість галасливі і багатолюдні гуляння. Таким «квіточкою» можна досхочу нагодувати велику компанію гостей. Частування дійсно нагадує великий квітка соняшника з золотистими пелюстками-чіпсами та великими насінням – маслинками.

Найчастіше цей салат готують з курячого м’яса, обсмажених грибів, сиру і варених яєць, прослоенних майонезом або готовим вершковим соусом. Компоненти страви можуть розбавити відварною картоплею та морквою, обсмаженою цибулею. Замість курячого м’яса додають відварену яловичину або мову, різні морепродукти, печінка тріски, червону або дрібну білу ікру. Замість чорних маслин як «насіння» використовують зерна цукрової кукурудзи, справжні насіння соняшника чи гарбуза, штучну і натуральну ікру, зелений горошок, оливки, терту варену моркву або яйце і т. д.

Нижче запропоновано кілька різних варіантів салату «Соняшник», кожен з яких з легкістю прикрасить святковий стіл і приверне увагу всіх гостей.

Класичний салат «Соняшник»

Салат на всі випадки життя. З нього роблять не тільки розкішний «квітка», якщо виконати нарізку продуктів подрібніше, то такий масою можна начинити лаваш, тарталетки або тонкі млинці.

Список інгредієнтів:

  • Куряче філе – 400 р.
  • Гриби свіжі – 300 — 400 р.
  • Майонез – 250 р.
  • Цибуля ріпчаста – 1-2 шт.
  • Яйце куряче – 3-4 шт.
  • Маслини без кісточок – 250 р.
  • Чіпси натуральні – 1 уп.
  • Сир – 200 р.
  • Масло рослинне для смаження.
  • Спеції за смаком.

Спосіб приготування:

  • Відварити куряче філе і нарізати тонкою соломкою.
  • Обсмажити дрібно нарізані цибулю і гриби на рослинній олії. Маса повинна вийти сухуватою, без надлишку жиру.
  • Крупно подрібнити сир. Натерти зварені круто яйця. Нарізати ягоди маслин на часточки (не на колечка).
  • В салатну чашу викласти пошарово всі інгредієнти і прошарувати їх майонезом. Спочатку йде куряче філе, потім гриби і цибулю, яйце, сир.
  • Зверху також добре промазати майонезом, прикрасити по периметру цілими шматочками чіпсів.
  • В центрі по колу викласти часточки маслин, що імітують насіння соняшника.
  • Салат має настоятися перед подачею в протягом пари годин у холодному місці.
  • Дивіться також:  Салат «Червона шапочка»

    Салат «Соняшник» з креветками й ікрою

    Варіація салату для любителів морепродуктів.

    Список інгредієнтів:

    • Зелена цибуля – 100 р.
    • Ікра щуки – 1 банку.
    • Креветки – 300 р.
    • Картопля – 3 шт.
    • Морква – 2 шт.
    • Яйце куряче – 4 шт.
    • Маслини або оливки – банку.
    • Чіпси натуральні – 1 уп.
    • Сіль, спеції.
    • Майонез – 200 р.

    Спосіб приготування:

  • Дрібно порізати зелену цибулю і змішати його з майонезом.
  • Відварити і крупно натерти моркву, яйця, картоплю. Маслини або оливки нарізати часточками.
  • Креветки відварити до готовності у воді з будь-якими спеціями. Ретельно злити рідину.
  • У блюдо викласти пошарово всі інгредієнти салату, перекладаючи кожен сумішшю зеленого лука і жирного майонезу.
  • По черзі йдуть: картопля, креветки, оливки або маслини, морква, яйце.
  • Зверху зробити товстий шар чистого майонезу. По периметру кола розташувати чіпси, формують пелюстки соняшника.
  • По центру розподілити баночки щучої ікри.
  • Салат має настоятися близько години-півтори в холодильнику. Щоб ікра за цей час не заветрилась і скривилася, чашу можна накрити харчовою плівкою.
  • Салат «М’ясний соняшник» з мовою

    Закуска з додаванням темного м’яса або субпродуктів – яловичини, свинини, язика або серця.

    Список інгредієнтів:

    • Зелена цибуля – 50 р.
    • Петрушка – 20 р. (2-3 гілочки).
    • Мова – 500 р.
    • Яйце куряче – 4 шт.
    • Огірки мариновані – 4 шт.
    • Картопля – 4 шт.
    • Майонез – 200 р.
    • Сіль, спеції.
    • Чіпси натуральні – 1 уп.
    • Каперси за бажанням.

    Спосіб приготування:

  • Відварити мову, очистити його від плівок і шкірки, нашаткувати тонкою соломкою.
  • Відварити картоплю і яйце, крупно натерти їх (на буряковому профілі терки). Два жовтки накришити в окрему миску.
  • Мариновані огірки нарізати кубиком. Зелену цибулю і петрушку окремо дрібно нарубати.
  • У глибоку салатну миску шарами викласти картоплю, огірки, відварний язик, зелена цибуля, яйце. Кожен новий шар промазати майонезом.
  • Поверхню салату також обробити майонезом. По колу чаші в закуску увіткнути цілі пластинки чіпсів, формуючи пелюстки соняшника.
  • Центр квітки присипати крошеными жовтками, потім невеликою кількістю рубаною петрушки і каперсами, за бажанням.
  • Перед винесенням на стіл, страву має настоятися протягом години-півтори в холодильнику.
  • Дивіться також:  Салат з раковими шийками

    Салат «Соняшник» з ананасом і копченою грудкою

    Ситний салат з ароматною копченою грудкою і кисло-солодким ананасом.

    Список інгредієнтів:

    • Грудка копчена – 0,5 шт.
    • Стиглі томати – 4 шт.
    • Кукурудза цукрова – 150 р.
    • Яйце куряче – 3 шт.
    • Майонез – 200 р.
    • Чіпси натуральні – 1 уп.
    • Цибуля червоний – 1 шт.
    • Маслини без кісточок – 1 банка.
    • Сіль, спеції.

    Спосіб приготування:

  • Нарізати копчене м’ясо тонкою соломкою.
  • Помідори занурити в окріп і акуратно зняти з них шкірку, ложкою вийняти насіння. М’якоть нарізати кубиком.
  • Яйце відварити і натерти окремо білки і жовтки.
  • Дрібно нашаткувати ріпчасту цибулю і віджати його руками, щоб трохи пом’якшав.
  • Шарами викласти продукти: копчене м’ясо, цибулю, кукурудзу, курячий білок, томати.
  • Зверху змастити майонезом і присипати крошеными жовтками.
  • По колу розмістити пелюстки – чіпси. У центрі жовтків красиво розкласти половинки маслин.
  • Залишити блюдо в холодильник для просочення приблизно на пару годин і спокійно винести гостям.
  • Салат «Соняшник» з насінням і сиром

    Цей рецепт можна сміливо назвати по-справжньому «соняшниковою», адже в його складі є насіння соняшнику. Число інгредієнтів в ньому мінімальна.

    Список інгредієнтів:

    • Плавлений сир – 4 шт. по 100 р.
    • Насіння соняшнику – 200 р.
    • Яйце куряче – 5 шт.
    • Цибуля зелена – 150 р.
    • Часник – 2 — 3 зубки за бажанням.
    • Сіль, спеції.
    • Чіпси натуральні – 1 уп.
    • Майонез – 200 р.

    Спосіб приготування:

  • Відварити яйця круто. Сир і яйця окремо натерти на самому великому, буряковому профілі терки.
  • Зелену цибулю крупно порубати. Насіння соняшнику за бажанням прожарити на сухій сковороді.
  • У миску для салату спочатку викласти половину тертих яєць, потім цибулю, сир, знову яйця, цибулю і сир.
  • Всі шари промазати майонезом, змішаним з товченим часником.
  • По колу прикрасити цілими чіпсами, в центрі розподілити насіння соняшника.
  • Дати салату настоятися пару годин в холодному місці і винести до столу.
  • Дивіться також:  Салат Смарагдовий

    Салат «Соняшник» з рибної печінкою

    У страві можна використовувати печінку минтая або тріски.

    Список інгредієнтів:

    • Печінка тріски (минтая) – 2 банки.
    • Картопля – 4 шт.
    • Майонез – 200 р.
    • Зелений лук або солодкий салатний – 100 р. або 2 шт.
    • Чіпси натуральні – 1 уп.
    • Огірки мариновані – 4 шт.
    • Оливки -1 банку.
    • Кріп – за смаком.
    • Сіль, спеції.

    Спосіб приготування:

  • Відварити картоплю і крупно натерти.
  • Огірки нарізати маленькими кубиками. Зелену цибулю крупно порубати. Якщо використовується червоний салатний цибулю, навпаки, його потрібно дрібно нашаткувати і притиснути руками, щоб став м’яким.
  • Печінка риби нарізати тонкими пластинками.
  • Шарами викласти продукти, перекладаючи кожен майонезом: половину картоплі, цибулю, рибу, огірки, знову картоплю.
  • Зверху обробити майонезом, прикрасити половинками оливок або маслин. По периметру розташувати пластинки натуральних чіпсів для імітації пелюсток соняшника.
  • Залишити блюдо в холодному місці для просочення на кілька годин.