Салат Тіффані

ebe6497a112aaa69d5bf6d96e8a99349 Салат Тіффані

Салат Тіффані – це ситна м’ясна закуска з відвареного м’яса, яєць і сиру, розбавлена соковитими ягодами зеленого винограду. Заправляють це блюдо майонезом або майонезными соусами з добавками трав, грибів, лимонної цедри або сушених овочів.

Саме найменування салату підштовхує до того, що рецепт цей незвичайний і яскравий. Що малося на увазі під назвою «Тіффані» точно не ясно. Існує щонайменше три версії його виникнення. Перша полягає в тому, що його творці натякали таким чином на відомий ювелірний бренд і прирівнювали своє творіння до коштовності.

За другою версією салат отримав свою назву із-за складної декорації. У готовому вигляді блюдо схоже на зразок однойменної вітражної техніки. Ну а третя версія найпростіша – винахідник рецепту просто дав йому ніжне жіноче ім’я, яке свідчило про його легкості, вишуканості і в той же час простоті страви.

На даний момент існує декілька інтерпретацій класичного рецепту салату. Всі вони лише незначно відрізняються один від одного. Основними інгредієнтами залишаються все та ж нерозлучна п’ятірка – птиця, сир, яйце, горіхи та виноград. Іноді страва доповнюють грибами або зеленню, фруктами, авокадо. Для вегетаріанців також створені свої версії цього ніжного страви.

Примітно прикраса салату. Закуску, вже викладену шарами на зелене листя, змащують майонезом, а потім обкладають різнокольоровими половинками виноградин і цілими горіхами. У підсумку виходить велика пишна розетка, в центрі якої немов справжня коштовність блищить глянцевими намистинками поверхню салату.

Класичний салат «Тіффані»

П’ять основних інгредієнтів і більше нічого. Просто і смачно, а також неймовірно красиво.

З наведеного кількості продуктів вийде приблизно 1-1,4 кг. салату.

Список інгредієнтів:

  • Грудка куряча – 400 р.
  • Яйце куряче – 3 шт.
  • Сир – 100 р.
  • Мигдаль – 100 р.
  • Майонез – 150 р.
  • Приправа каррі.
  • Рослинне масло.
  • Сіль.
  • Спеції за смаком.
Дивіться також:  Салат «Ніжність» з чорносливом

Декорація:

  • Вінок салату.
  • Виноград Кишмиш» — 150 р.
  • Цілі горіхи – 50 р.

Спосіб приготування:

  • Куряче філе обсмажити цілком до готовності, додавши за смаком спецій, каррі і солі.
  • Нарізати шматок довгою соломкою.
  • Куряче яйце і шматок сиру натерти на крупній (морквяної) тертці.
  • Горіхи прожарити на суху і стовкти в крихту.
  • Майонез змішати з горіховою крихтою.
  • На плоскій тарілці зробити розетку з зеленого листя.
  • Першим шаром на сервірувальне блюдо викласти соломку курячого філе. Промазати горіховим соусом. Потім покласти яйце, знову промазати і вкрити тертим сиром.
  • Зробити фінальний шар майонезу і обкласти половинками виноградин і цілими горіхами мигдалю.
  • Дати настоятися не менше години.
  • Вегетаріанський салат «Тіффані»

    Соковите і ніжне блюдо для прихильників вегетаріанства. За наведеною закладці вийде 1 кг. салату.

    Список інгредієнтів:

    • Томат – 1 шт.
    • Виноград «Мускат» — 200 р.
    • Салат «Айсберг» або вінок пекінської капусти.
    • Сметана – 200 р.
    • Капуста цвітна – чверть вінка.
    • Огірки свіжі – 1 шт.
    • Сіль.
    • Спеції.

    Спосіб приготування:

  • Розібрати вінок салат. Внутрішні листя дрібно нашаткувати, а з верхніх великих зробити розетку.
  • Цвітну капусту розділити на невеликі шматочки і відварити в підсоленій воді. Капусту не можна переварювати, суцвіття повинні залишитися пружними.
  • Помідори та огірки нарізати кубиками. Якщо у огірків дуже щільна шкірка, то її краще видалити.
  • Ягоди «Мускату» нарізати навпіл і вибрати ножем кісточки.
  • Всі компоненти змішати разом, залишивши частину ягід для прикраси.
  • Заправити салат сметаною і викласти його гіркою в зелену розетку. Зверху викласти ягоди винограду.
  • Вегетаріанський салат «Тіффані» з сиром і сливами

    На відміну від вищевикладеного дієтичного рецепта, в якому практично не було жирів, у цьому використовується авокадо, твердий сир і горіхи, що робить його більш ситним і корисним. Зелені сливи – це сорт слив з зеленуватим шкіркою і жовтої бурштинової м’якоттю всередині.

    Дивіться також:  Салат з індички

    За наведеною закладці вийде близько 1,5 кг. салату.

    Список інгредієнтів:

    • Сливи зелені – 200 р.
    • Рукола або крес-салат – 200 р.
    • Салат – полвенка.
    • Виноград червоний і зелений (Кишмиш або Мускат, Кардинал) – 200 р.
    • Сир твердий – 200 р.
    • Полуниця – 5-6 шт.
    • Цибуля шалот – 1 шт.
    • Авокадо – 1 шт.
    • Горіх волоський – 50 р.
    • Сік половини лимона.
    • Сіль.
    • Спеції.
    • Олія оливкова – 2 ст. л.
    • Кедровий горіх – 80 р.
    • Яблучний сік – 2 ст. л.

    Спосіб приготування:

  • Вінок розібрати на листя салату і викласти у велику розетку.
  • Оливкова олія змішати з лимонним і яблучним соком, пюрированным цибулею-шалотом, стовченої жменею волоських горіхів і спеціями.
  • Натерти сир. Зелені сливи і полуницю нашаткувати соломкою. Виноград розділити на половинки і видалити насіння.
  • З крес-салату лише зрізати верхівки. Великі листя руколи порвати руками. Авокадо вибрати десертною ложкою у формі невеликих кульок.
  • Сливи, крес-салат, рукколу, полуницю, сир і авокадо змішати разом і викласти в центр розетки.
  • Полити горіховим соусом, додатково присипати кедровими горішками і обкласти ягодами різнобарвного винограду.
  • Салат «Тіффані» з грибами

    Найбільш щільний салат, так як тут додані гриби і використовується копчене м’ясо.

    За наведеною закладці компонентів вийде близько 1-1,4 кг. салату.

    Список інгредієнтів:

    Салат:

    • Грудка копчена – 500 р.
    • Сир твердий – 200 р.
    • Гриби мариновані – 150 р.
    • Горіхи лісові (фундук) – 100 р.
    • Сіль.
    • Спеції.
    • Майонез – 150 р.
    • Яйце куряче – 4 шт.

    Декорація:

    • Салат «Асйберг» або «Цикорій» — 1 вінок.
    • Виноград Мускат – 150 р.
    • Фундук – 50 р.

    Спосіб приготування:

  • Відварити яйця протягом 10 хвилин. Натерти на крупній тертці разом з сиром.
  • Горіхи прожарити без використання масла і стовкти в ступці. З’єднати з майонезом.
  • Копчене філе нашаткувати соломкою.
  • На великій тарілці зробити розетку з листя червоного або зеленого салату.
  • Всередину першим шаром покласти куряче філе, потім сир, гриби і куряче яйце.
  • Кожен шар і поверхня «гірки» промазати горіховим соусом.
  • Виноградини «Мускату» розрізати навпіл і видалити ножем кісточки. Викласти з них мозаїку на поверхні салату, чергуючи з горіхами.
  • Дати настоятися не менше години.