Салат з грибами

5857d869a820e2fb36a173c7c21fcd5e Салат з грибами

Гриби увійшли в раціон людини значно раніше, ніж багато видів м’яса. Затребуваність цього продукту пояснювалася просто. Їх було набагато легше дістати і приготувати. Багатий амінокислотний склад грибів дозволяв компенсувати нестачу в раціоні продуктів тваринного походження, а солідний перелік вітамінів – уникнути цинги та інших наслідків авітамінозу.

В даний час гриби теж не перестають бути в центрі уваги. Завдяки своєму густому специфічного аромату і широкій палітрі смаку вони стали бажаним інгредієнтом в самих різних стравах – супах, соусах, других стравах, закуски і салати.

Салати із грибами дуже різноманітні. Є в їх числі дієтичні, вегетаріанські, м’ясні салати з заправками сметани, йогуртів, олії та майонезу. Компанію в них грибів складають практично всі доступні людині інгредієнти: м’ясо і субпродукти, горіхи, риба, птиця, яйця, овочі, фрукти і навіть водорості.

Незважаючи на те, що в принципі гриби універсальні і добре поєднуються з багатьма продуктами харчування, кулінари і дієтологи не рекомендують сполучати в одному блюді кілька різнотипних тваринних білків і гриби. Наприклад, включати до складу салату одночасно кілька видів грибів і м’яса, доповнюючи їх сиром і курячими яйцями. Таке блюдо буде досить важко засвоюватися.

Як гармонійно поєднати запашні гриби з іншими продуктами, щоб отримати смачний салат, можна побачити нижче.

Салат з грибами і субпродуктів

Всі компоненти салату містять мало калорій, основне навантаження на організм створює заправка з майонезу. Щоб полегшити страву можна використовувати рівноцінну суміш майонезу і жирної сметани. З соусом на основі рослинної олії закуска вийде не такою смачною, але значно більш корисною. Нижче наведено обидва варіанти.

За наведеною закладці вийде близько 1 кг. салату.

Список інгредієнтів:

Салат:

  • Гриби лісові – 300 р.
  • Огірки мариновані – 150 р.
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Печінка яловича – 300 р.
  • Ріпчаста цибуля – 100 р.
  • Часник – 1-2 шт.
  • Масло вершкове або рослинне – 30 — 50 мл

Заправка майонезна:

  • Сметана – 70 р.
  • Майонез – 70 р.
  • Кріп свіжий – 30 р.
  • Сіль.
  • Чорний перець.

Олійна заправка:

  • Масло рослинне – 30 мл
  • Оцет винний – 1 ст. л.
  • Хрін свіжий тертий – 1 ч. л.
  • Гірчиця – 1 ч. л.
  • Кріп сушений – за смаком.
  • Чорний перець.
  • Цукор.
  • Сіль.
  • Кмин.
Дивіться також:  Фруктовий салат в ананасі

Спосіб приготування:

  • Яловичу печінку покласти в підсолену воду і варити до тих пір, поки не перестане підніматися піна. Потім нарізати шматок на більш дрібні частини і обсмажити до готовності на вершковому або рослинному маслі разом із зубком часнику.
  • Свіжі гриби відварити в двох водах. Першу воду після закипання злити, у другу додати за смаком солі і спецій. Остудити і нашаткувати довгою соломкою.
  • Аналогічно вчинити з смаженою печінкою. Її можна нарізати в довгу соломку або натерти на тертці.
  • Нашаткувати ріпчасту цибулю півкільцями. Дуже їдкий овоч обшпарити окропом, злегка притиснути руками, щоб зробити його м’якшим.
  • Мариновані огірки очистити від шкірки і разом з курячим яйцем порізати кубиком.
  • Всі компоненти з’єднати разом і на смак заправити майонезним соусом зі свіжим кропом або заправкою з рослинної олії з подрібненим хріном і розтертим кмином.
  • Термін придатності такого салату 1-2 доби.
  • Салат з грибами по-селянськи

    Щільна закуска з майонезом, проста і дуже ситна, як раз в сільському стилі. Із зазначеної кількості продуктів вийде близько 1 кг. салату.

    Список інгредієнтів:

    • Яловичина – 300 р.
    • Морква – 100 р.
    • Гриби мариновані – 150 р.
    • Ріпчаста цибуля – 50 р.
    • Мариновані огірки – 150 р.
    • Майонез – 150 р.
    • Чорний перець.
    • Сіль.
    • Лавровий лист.
    • Горошини чорного і запашного перцю.

    Спосіб приготування:

  • Відварити шматок яловичини в підсоленій воді зі спеціями – лавровим листом, цілими горошинами чорного і запашного перцю. Остудити, дрібно нарізати.
  • Відварити моркву, подрібнити кубиками. Очистити і нашаткувати півкільцями ріпчасту цибулю. При необхідності обшпарити його окропом і злегка притиснути руками.
  • Ошкуріть мариновані огірки, нарізати кільцями або соломкою.
  • Також соломкою нарізати промиті від розсолу консервовані гриби.
  • Всі компоненти викласти шарами в порційні салатниці, залити зверху майонезом і присипати кропом.
  • Термін придатності такого салату – 1 добу.
  • Салат з грибами, шинкою і сиром «Кульбаба»

    Яскравий салат для святкового столу і на кожен день. За наведеною закладці вийде близько 1 кг. салату.

    Список інгредієнтів:

    • М’ясо копчене – 200 р.
    • Гриби мариновані – 200 р.
    • Сир «Костромський» — 200 р.
    • Сир «Пармезан» — 100 р.
    • Горошок зелений – 100-150 р.
    • Сметана жирна – 70 р.
    • Майонез – 70 р.
    • Сіль.
    • Чорний перець.
    • Петрушка або кріп (свіжий, за смаком.
    • Зубок часнику за смаком.
    Дивіться також:  Салат Олів'є

    Спосіб приготування:

  • Копчене м’ясо і мариновані гриби нашаткувати тонкою соломкою.
  • Сир «Костромський» натерти на крупній тертці, а «Пармезан» на дрібній сирної.
  • У мисці змішати в рівних пропорціях жирну сметану і майонез. Посолити, поперчити і приправити розтертим часником по своєму смаку.
  • У невеликі порційні салатниці викласти пошарово інгредієнти. Спочатку йде копчене м’ясо, потім половина костромського сиру, шар соусу, мариновані гриби, зелений горошок, залишок костромського сиру.
  • Зверху накладається товстий шар майонезного соусу, поверх якого робиться «сирна» шапка з пармезану.
  • Салату дати постояти зібраним близько півгодини, після чого спокійно нести до столу.
  • Термін придатності салату зі сметанно — майонезній заправкою в цілому вигляді становить 2 доби, тому його цілком можна зібрати ввечері напередодні торжества.
  • Салат з грибами і свіжої черемшею

    Гострий салат з потужним антивірусну дію. Один з головних його компонентів – це молода черемша або дикий часник. Її тонкі листи володіють всіма властивостями зрілого часнику в головках. Черемша підвищує імунітет і допомагає організму боротися з хвороботворними мікробами.

    Свіжу зелень дикого часнику можна купити на ринку лише з кінця квітня по середину червня, тому не варто упускати можливості спробувати смачний салат на її основі. В цей період важко знайти молоді лісові гриби. В магазині доступні лише тепличні печериця, шиїтаке та гливи. Для цієї страви краще купити гливи, так як вони м’якше і будуть органічно поєднуватися з ніжним листям.

    Рада! Якщо черемшу кілька разів ошпарити окропом, то вона стане трохи менш гострою і частково втратить свій густий часниковий дух.

    За наведеною закладці вийде близько 1 кг. салату.

    Список інгредієнтів:

    • Черемша свіжа – 300 р.
    • Гриби свіжі – 300 р.
    • Яйце куряче або перепелине – 1 або 3-4 шт.
    • М’ясо відварне (курка або яловичина) – 200 р.
    • Масло вершкове – 50 г.
    • Масло рослинне – 30-50 мл
    • Гірчиця «російська» — 1 ч. л.
    • Сіль.
    • Столовий оцет – 1 ст. л.
    • Цукор або мед – 0,5 ч. л.
    • Чорний перець.
    • Петрушка в гілочках для прикраси.

    Спосіб приготування:

  • Відварну курятину розібрати на волокна. Якщо використовується яловичина, нарізати її соломкою.
  • У розеток глив відрізати нижню грубу частину, а самі пластинки нашаткувати соломкою і обсмажити у вершковому маслі.
  • Гриби відкласти при необхідності на паперові рушники, щоб видалити зайвий жир.
  • Зелень дикого часнику обшпарити окропом і довільно порвати руками або порубати.
  • Зварені круто яйця поділити на четвертинки (курячі) або половинки (перепелині).
  • У мисці з’єднати пастоподібну гірчицю, рослинне масло, цукор, столовий оцет, сіль, чорний перець.
  • Олійною заправкою залити рубану зелень. Додати до неї подрібнене м’ясо і обсмажені гриби. Добре перемішати.
  • Викласти гіркою на порційну тарілку, зверху красиво викласти відварені яйця і кілька гілочок петрушки.
  • Дивіться також:  Салат з мідій

    Салат з грибами і курячим серцем

    Легкий літній салат з пекінською капустою, грибами та субпродуктами. За наведеною закладці вийде близько 1 кг. салату.

    Список інгредієнтів:

    • Гриби свіжі – 300 р.
    • Серце куряче – 300 р.
    • Ріпчаста цибуля – 1 шт. або 100 р.
    • Столовий оцет – 1 ст. л.
    • Масло рослинне – 30 мл
    • Цедра половини лимона.
    • Вино червоне – 2 ст. л.
    • Цукор – 0,5 ч. л.
    • Сіль.
    • Пекінська капуста – 300 р.
    • Часник – 2-3 часточки.
    • Масло вершкове – 50 г.
    • Лимонний сік – 1 ч. л.

    Спосіб приготування:

  • Ретельно очистити курячі серця – зрізати залишки жив, прибрати плівки зовні і згустки крові всередині. До пори відкласти їх убік.
  • Свіжі гриби перебрати, нашаткувати соломкою і обсмажити на вершковому маслі, посоливши і приправивши розтертими часточками часнику.
  • Зняти гриби на паперові рушники.
  • Ріпчасту цибулю нашаткувати півкільцями і замаринувати в суміші цукру, червоного вина, оцту, лимонної цедри і солі. Витримати близько години, після чого злити маринад і акуратно віджати овоч.
  • У сковорідку з жиром після смаження грибів додати шматочок вершкового масла і обсмажити в ньому субпродукти до повної готовності, посоливши і поперчив по своєму смаку.
  • Зелену частину пекінської капусти нашаткувати тонкою соломкою і змішати з рослинним маслом, лимонним соком, цукром, сіллю і чорним перцем.
  • Підготовлену зелень з’єднати з маринованою у вині цибулею, смаженими грибами і серцями.
  • Швидко змішати і подати до столу з грінками з прісного білого хліба.