Салат з картоплею

a7b72d400146cb7d98e5d45a8e8b732f Салат з картоплею

Картопляний салат – ситне блюдо, поширене у багатьох кухнях світу. Існує упередження, що подібного роду страви невибагливі і підходять лише для повсякденного столу. Зовсім ні, салати з картоплею можуть бути вишуканими і привабливими на вигляд. Гості високо оцінять смачне і апетитне частування, зроблене з рядових продуктів.

Крім картоплі, до складу салатів зазвичай входять ріпчасту цибулю, свіжа зелень, гриби, коренеплоди, яйця, сир, варене чи копчене м’ясо, свіжі і варені овочі. Трохи рідше готують картопляні закуски з рибою, крупами і бобовими, морепродуктами і фруктами.

Картопляний салат по-селянськи

Найпростіший з можливих варіантів страви. Для різноманітності в нього іноді додають печена стручок солодкого перцю або обсмажені без шкірки баклажани.

Список інгредієнтів:

  • Картопля – 3 шт.
  • Петрушка свіжа – 30 р.
  • Часник – 3 шт.
  • Цибуля ріпчаста червоний – 1-2 шт.
  • Оцет яблучний – 20 мл
  • Рослинна олія – 40 мл
  • Чорний перець.
  • Сіль.
  • Паприка червона – 1 стручок.

Спосіб приготування:

  • Запекти або відварити картоплю, не допускаючи розварювання. Нарізати на великі часточки.
  • Дрібно порубати петрушку, потовкти часник. Цибулину нашаткувати тонкими півкільцями і обшпарити окропом, якщо потрібно видалити гіркоту.
  • Запекти в духовці стручок перцю. Він повинен легко проколюватися зубочисткою, але при цьому залишитися злегка пружним. Акуратно видалити шкірку, а сам стручок нарізати на довгі смужки.
  • Змішати разом солодкий перець, картоплю, петрушку, цибулю і часник. Заправити оцтом, спеціями та олією.
  • Картопляний салат з маринованими грибами

    Закуска заправляється як майонезом, таки рослинним маслом на вибір. У другому випадку потрібно додати трохи більше оцту або лимонного соку.

    Список інгредієнтів:

    • Мариновані гриби – 200 р.
    • Картопля – 3 – 4 шт.
    • Лимон – 1шт. або
    • Яблучний оцет – 20 мл
    • Яблуко зелене – 1-2 шт.
    • Горошок зелений – 100 р.
    • Ізюм великий – 40 р.
    • Зелень – 20 р.
    • Горіхи волоські або кешью – 50 р.
    • Цибуля пером – 50 р.
    • Масло рослинне – 50 мл
    • Сіль.
    • Перець чорний.
    Дивіться також:  Салат із сирого буряка

    Спосіб приготування:

  • Прожарити горіхи. Порубати зелень. Залити гарячою водою родзинки, розпарити і перебрати його.
  • Відварити картоплю і нарізати на великі кубики. Промити гриби нашаткувати тонкою соломкою.
  • Злити маринад з горошку, віджати сік лимона. Яблуко натерти на тертці і відразу підкислити соком, щоб уникнути потемніння.
  • Всі компоненти салату викласти пошарово при заправці майонезом або відразу змішати, якщо приготовлений соус на основі рослинної олії і оцту (лимонного соку).
  • Картопляний салат з сочевицею

    Простий і в той же час незвичайний салат з вареної картоплі і сочевиці.

    Список інгредієнтів:

    • Картопля – 3 шт.
    • Сочевиця – 50 р.
    • Часник – 3 шт.
    • Цибулю зелений – 50 р.
    • Огірок свіжий або маринований – 1-2 шт.
    • Оцет – 20 мл
    • Масло рослинне – 30 мл
    • Гірчиця пастоподібна – 1 ч. л.
    • Перець чорний.
    • Сіль.

    Спосіб приготування:

  • Окремо в підсоленій воді відварити сочевицю і картоплю. Не допускати розварювання.
  • Розтовкти часник порубати зелень. Огірок нашаткувати тонкою соломкою, картоплю нарізати як для смаження у фритюрі. За бажанням, товсті брусочки можна злегка обсмажити на сухій сковороді.
  • З’єднати разом картопля, огірок, сочевицю, зелень з часником і заправити оцтом, спеціями, гірчицею і маслом.
  • Дати салату настоятися 15-20 хвилин і подати до столу.
  • Картопляний салат з кислим яблуком

    Поєднання картоплі і кислих яблук – класика слов’янської кухні. Яблука можна брати свіжі або мочені.

    Список інгредієнтів:

    • Ріпчаста цибуля – 1 шт.
    • Картопля – 2 шт.
    • Масло рослинне – 30 мл
    • Сіль.
    • Перець.
    • Оцет – 20 мл
    • Яблуко – 1-2 шт.

    Спосіб приготування:

  • Відварити картоплю в солоній воді. Остудити. Обкоровані яблука і відварна картопля нашаткувати приблизно рівною за величиною соломкою.
  • Цибулю нарізати дрібним кубиком.
  • Компоненти обережно змішати і заправити сумішшю масла, оцту і спецій. За бажанням, додати в блюдо зелені.
  • Дивіться також:  Овочевий салат

    Картопляний салат по-американськи

    Рецепт східно-американської кухні, дуже калорійний і ситний.

    Список інгредієнтів:

    • Картопля великий – 3 шт.
    • Масло рослинне – 30 мл
    • Цибуля солодкий червоний – 1-2 шт.
    • Оцет – 20 мл
    • Черешки селери – 2 шт.
    • Перець.
    • Огірки свіжі – 2 шт.
    • Сіль.
    • Майонез – 150 р.
    • Гірчиця пастоподібна – 1-2 ст. л.
    • Яйце куряче – 3-4 шт.
    • Петрушка або кінза – 50 р.
    • Йогурт натуральний – 150 р.

    Спосіб приготування:

  • Картоплю змастити олією, обсипати спеціями і сіллю і запекти в духовій шафі. Можна обернути коренеплоди фольгою, щоб уникнути підгоряння.
  • Злегка остудити його і нарізати великими скибочками, які також збризнути маслом і оцтом, обсипати спеціями.
  • Цибулю нашаткувати тонкими півкільцями. Яйця зварити круто і крупно порубати. Нарізати соломкою огірки. Подрібнити петрушку.
  • Всі компоненти обережно перемішати і заправити сумішшю натурального йогурту і майонезу.
  • Салат має настоятися перед подачею в протягом пари годин.
  • Картопляний салат по-одеськи з тунцем

    Дуже барвистий салат, просто створений для святкового столу.

    Список інгредієнтів:

    • Квасоля біла консервована – 150 р.
    • Горошок зелений – 150 р.
    • Картопля – 3 шт.
    • Паприка солодка (жовта і червона) – 2 шт.
    • Цибуля ріпчаста червоний – 1 шт.
    • Зелень петрушки – 0 р.
    • Сіль.
    • Перець.
    • Томати чорні – 2 шт.
    • Тунець в олії – 50 р.
    • Оливки або маслини – 50 р.
    • Часник – 3 зубки.
    • Майонез – 200 р.
    • Масло рослинне – 20 мл
    • Оцет – 1 ст. л.

    Спосіб приготування:

  • Білу квасоля горошок і заправити олією і оцтом і до пори відкласти в сторону.
  • Відварити картоплю, крупно нарізати. Нашаткувати цибулю півкільцями, стручки солодкого перцю соломкою, а томати – кубиком.
  • Розтовкти часник подрібнити зелень. Злити заливку з тунця і розібрати м’якоть виделкою. Порубати оливки кільцями або дуже дрібним кубиком.
  • Всі компоненти салату скласти в салатник і заправити сумішшю майонезу, оцту, товченого часнику і зелені, олії та спецій.
  • При подачі до столу фарбувати зеленню і лимонними спіралями.