Салат з помідорами

80cce26704f6f7ed327d9a332427fc0b Салат з помідорами

Ягоди помідорів (так-так, саме ягоди) довгий час вважалися неїстівними і тому рослини використовувалися лише для прикраси клумб і створення букетів. В той час з ними не велася селекційна робота і перші плоди були розміром з невелике перепелине яйце. Повсякденним продуктом томати стали після знаменної події, яке згодом стало історичним анекдотом – спроби отруєння ягодами Джорджа Вашингтона. Його особистий кухар вважає, що настільки дивовижна культура напевно сильно отруйна і якщо додати кілька помідорів в меню американського президента, то він точно розпрощається з цим світлом.

Згідно з легендою, саме з тих пір, соковиті плоди, стали частим гостем на столі американців, а потім і жителів інших країн. Помідори і продукти їх переробки використовують в багатьох стравах – при варінні супів, приготування рагу, закусок і салатів.

Салати з помідорами відрізняє особлива м’яка солодкість і легка кислинка, адже добре визрілі плоди мають виражений солодкий смак з ледь відчутною кислотою. Традиційні холодні закуски з томатами заправляють рослинним маслом з додаванням різних приправ і спецій. Також існують варіанти з соусами на основі сметани, йогуртів, майонезу.

У складі страви овоч зазвичай грає роль компонента, підсолоджуюча і освіжаючого блюдо. За довгі роки виробилися безпрограшні комбінації продуктів з томатами, що дозволяють на їх базі створити відмінний салат. Наприклад, помідори відмінно поєднуються з сиром і кисломолочними продуктами (йогурт, сметана), грибами і яйцями, часником і базиліком, вареною курятиною та огірками, петрушкою, кінзою та іншою зеленню.

Томати бувають найрізноманітніших розмірів і відтінків – рожеві і чорні, червоні та червоні, жовті і зелені (в стиглості). Просто додавши до складу яскравих ягід можна перетворити навіть самий простий салат. А які салати можна зробити з томатами, докладно розказано трохи нижче.

Дивіться також:  Вінегрет класичний

Салат Ранковий

Ідеальний початок для спекотного у всіх сенсах вихідного дня. Якщо до складу включається ріпчасту цибулю, то його потрібно обшпарити окропом.

Список інгредієнтів:

  • Помідори – 2-4 шт. різного кольору.
  • Окорок – 1 шт.
  • Огірки – 1-2 шт.
  • Яйце куряче – 1-2 шт.
  • Морква свіжа – 1 шт.
  • Мед – 1 ч. л.
  • Цибуля – за бажанням.
  • Кедрові (волоські) горішки, кунжут, насіння льону – 1 ст. л.
  • Гірчиця – 1 ч. л.
  • Масло рослинне – 40 мл
  • Соус » Бальзаміко – 1 ст. л.
  • Перець.
  • Петрушка свіжа або кінза – 20-40 р.
  • Сіль.

Спосіб приготування:

  • Відварити яйця і курку. М’якоть птиці і яйця нарізати довгими брусочками. Також яйця можна розділити на часточки.
  • Огірки і моркву натерти на спеціальній тертці для соломки. Моркву подрібнити, використовуючи дрібну насадку, для огірків взяти велику.
  • Томати нарізати брусочками або крупними кубиками.
  • Змішати масло з гірчицею, соусом, медом і спеціями. Протягом 5 хвилин промаринувати в ньому шматочки відвареної курятини.
  • Горіхи або очищені насіння кунжуту (льону), можна покласти в салат в цілому вигляді або розтовкти в соусі.
  • Потім додати всі інші компоненти салату, крім яєць. Змішати разом, розкласти по порціях і прикрасити зверху цілими листям петрушки і яйцями.
  • Подавати відразу, з підсушеним хлібом або тостами.
  • Гарячий салат з помідорами

    Гарячий салат на друге блюдо або приготування ролів.

    Список інгредієнтів:

    • Помідори – 3 шт.
    • Фарш свинина-яловичина (рівні частки) – 300 р.
    • Цибуля – 1 шт.
    • Салат качанний червоний – 200-300 р.
    • Сир твердий – 100 р.
    • Майонез кисло-солодкий – 150 р.
    • Часник – 3 зубки.
    • Зелень за смаком.
    • Сіль.
    • Перець.
    • Масло рослинне – 30 мл

    Спосіб приготування:

  • В парі ложок олії карамелизовать товчений часник і додати до нього свино-яловичий фарш.
  • Швидко обсмажити, приправити і зняти шумівкою на тарілку, щоб не зачерпувати зайвий жир.
  • У час, що залишився мало покласти кільця цибулі і довести його до легкого золотистого відтінку.
  • Тонко нашаткувати качан червоного салату. Помідори нарізати напівкружечками.
  • Зелень порубати і змішати з майонезом. Натерти сир.
  • Зробити салат можна в двох варіантах – просто з’єднавши всі компоненти і заправивши майонезом або виконати «ресторанну» версію.
  • Для другого способу потрібно на плоску тарілку покласти жменю дрібно шинкованої салату, розкласти по ньому кільця смаженої цибулі.
  • В центр «полянки» покласти 2-3 ст. л. обсмаженого фаршу.
  • Зверху композицію прикрасити свіжими помідорами, листочками зелені. Присипати сиром. Зробити густу майонезну сітку.
  • Подавати відразу.
  • Дивіться також:  Салат з мідій

    Салат з помідорами і білої редькою

    Найпростіше літнє блюдо з ягідками черрі і з солодкої білої редькою (Дайкон, Біле ікло).

    Список інгредієнтів:

    • Помідори черрі – 2-3 гілки.
    • Яйце куряче – 1 шт.
    • Редька біла – 300 р.
    • Цибуля зелена – 30 р.
    • Зелень будь-яка за смаком.
    • Сметана – 100 р.
    • Перець.
    • Сіль.

    Спосіб приготування:

  • Помідори розділити на половинки. Яйце відварити і крупно натерти.
  • Редьку очистити і подрібнити на тертці з дрібним профілем під соломку.
  • Порізати пір’я цибулі, будь-яку зелень і змішати зі сметаною, перцем і сіллю.
  • З’єднати всі продукти, заправити зеленим сметанним соусом і відразу подати до столу.
  • Салат з помідорів з зеленими бобами

    Гарячий салат на гарнір до м’ясних страв.

    Список інгредієнтів:

    • Боби свіжі (або квасоля) – 200 р.
    • Помідори – 2-3 шт.
    • Томатний сік – 50-80 мл
    • Кінза, петрушка – 30 р.
    • Перець.
    • Сіль.
    • Часник – 2-3 зубки.
    • Ріпчаста цибуля – 1-2 шт. або
    • Біла частина пір’я цибулі – 150 р.
    • Масло рослинне – 40 мл

    Спосіб приготування:

  • Нарізати цибулину товстими кільцями і обсмажити в розпеченому маслі. Посолити, приправити. Зняти кільця на паперові серветки.
  • Помідори також нарізати товстими напівкружечками і обсмажити аналогічним способом.
  • В олії з овочевими соками швидко обсмажити боби і потім карамелизовать часник. Залити томатним соком і на малому вогні довести боби до м’якості. Зняти кришку і випарувати зайву вологу.
  • Порубати зелень.
  • Змішати тушковані боби зі свіжою зеленню і смаженою цибулею.
  • На порційну тарілку покласти гуртки помідорів, а зверху основну частину салату.
  • Подавати разом зі стейками, шашликом та іншими виробами з яловичини або свинини.