Салат з редьки

%name Салат з редьки

Редька – це соковитий коренеплід, що відноситься до сімейства капустяних. У сімействі виділяють кілька родів рослин, однак у їжу вживають лише представників роду редьки посівної, до якої відносять дайкон, редис, лобо і чорну редьку. Останнім рослина відноситься до споконвічно російським сільськогосподарським культурам. Її вирощували ще в часи древньої Русі, де поряд з зерновими, ріпою і капустою, вона була основою щоденного раціону.

Майже до самої середини 20 століття в російській кухні використовували тільки місцеві сорти редьки і редиски, і тільки ближче до його кінця на столах росіян стали з’являтися делікатесні заморські сорту – солодка китайська (дайкон) і сочнейшая маргеланская (лоба) редька. Крім основних сортів в даний час існує безліч різновидів, що приголомшують своїм незвичайним виглядом, смаком або розмірами.

Редьку вживають в їжу частіше всього в свіжому вигляді, у складі овочевих або м’ясних салатів. Завдяки гібридами і солодким різновидів коренеплоду з нього почали робити не тільки закуски, але і включати до складу деяких десертних салатів. Такі овочі досить соковиті, містять багато глюкози і есенціальних речовин при мінімумі калорій, що робить їх ідеальними компонентами для дієтичних страв.

Класична чорна редька має виражену гоструватим, навіть трохи пекучим смаком за рахунок високого вмісту в ній активних ферментативних речовин. Салати з таким овочем ідеально підходять в якості гарніру до м’ясних або просто калорійних страв.

Надмірне вживання чорної редьки не рекомендується. Тим не менш, її часто рекомендують включати в свій раціон особам з певними проблемами травлення, так як ферменти овоча допомагають розщеплювати білки і жири. Свіжий сік чорної редьки корисний при зниженні імунітету та застудних захворюваннях.

З різних сортів редьки можна приготувати неймовірно гарні і оригінальні салати, часом витративши на них буквально лічені хвилини.

Салат з редьки і моркви «Вітамінний»

Традиційний «осінній» салат, який 15 років тому можна було зустріти майже в кожному закладі громадського харчування. Популярність закуски легко з’ясовна. У складі страви всього два дешевих овоча, а на виході виходить смачний салат, відмінно підходить як до м’ясних, так і рибних страв.

Дивіться також:  Салат з сиром фета

Раніше компоненти натирали на великій стороні звичайної терки. Зараз же можна окремо придбати спеціальну терку (для моркви по-корейськи»), яка подрібнить овочі витонченою тонкою стружкою. В такому вигляді вони надовго залишаться хрусткими, і не будуть вбирати в себе багато рослинної олії.

Перелік продуктів дано в розрахунку на 800 р. салату.

Список інгредієнтів:

  • Морква велика – 3 шт.
  • Редька чорна – 1 — 1,5 шт. (крупний коренеплід).
  • Зелена цибуля – 2-3 стебла.
  • Часник – 3 зубки.
  • Сіль.
  • Масло рослинне – 40 мл

Спосіб приготування:

  • Часник розтерти з невеликою кількістю рослинного масла і сіллю. Дрібно порубати стебла цибулі, покласти до суміші і розбавити залишилися рослинним маслом. Залишити настоюватися.
  • Коренеплоди очистити і великими шматками натерти на спеціальній тертці. Повинні вийти акуратні тонкі смужки.
  • Овочі змішати і заправити часниковим соусом. Дати закуски постояти з півгодини, щоб змішалися всі аромати, і виділився овочевий сік.
  • Потім подати до столу в якості гарніру до м’ясних, рибних страв чи закусок.
  • Провансальський салат з китайської редькою

    Вперше з’явившись на російських прилавках, китайська редька (дайкон) сильно бентежила споживачів своїм зовнішнім виглядом і розмірами. Деякі екземпляри цього блідого коренеплоду могли бути завбільшки з лікоть. Багато людей не знали, що з неї готують, тому вона нерідко залежувалася на прилавках.

    В Азії свіжий дайкон неодмінний компонент більшості супів і салатів. В Європі його теж дуже люблять і роблять на його основі ніжні літні салати. Рецепт одного з них подано нижче.

    Перелік компонентів дано в розрахунку на 700-800 р. салату.

    Список інгредієнтів:

    Салат:

    • Дайкон середньої величини – 1 шт.
    • Базилік фіолетовий – 30 р.
    • Томати черрі різнокольорові – 20 шт.(200 р.).
    • Цибуля шалот – 2 шт.
    • Салат ромен – 4-5 листків.
    • Цибуля зелена – 5 стебел.
    • Перець солодкий – 1 стручок.
    • Маслини – за бажанням.

    Соус лимонний (він же маринад):

    • Імбир свіжий – 2-3 см. кореня.
    • Олія оливкова – 40 мл
    • Часник – 2 зубки.
    • Лимонний сік – 2 ст. л.
    • Соєвий соус – 1-2 ст. л.
    • Цедра лимона – на кінчику ножа.
    • Пекучий або чорний перець – за бажанням.
    • Сіль.
    Дивіться також:  Салат з мови з омлетом

    Спосіб приготування:

  • Спочатку потрібно приготувати маринад для редьки. Для цього потрібно натерти очищений імбир, потовкти часник і поєднати все це в невеликій кількості олії, приправивши лимонною цедрою, дрібкою солі і соком.
  • Корінь дайкона акуратно очистити овочечисткою і нашаткувати тонкими кружечками. Залити пряною сумішшю, добре перемішати, щоб кожен шматочок був рівномірно покрита соусом. Дати постояти близько 15 хвилин.
  • Різнокольорові томати черрі розділити навпіл. Стручок перцю нашаткувати кільцями або, якщо він занадто великий, півколами. Базилік і кілька листя салату ромен крупно порвати руками.
  • Замариновану редьку, салат ромен, солодкий перець, фіолетовий базилік і томати змішати разом у великій мисці. Долити олії, заправити соєвим соусом, підсолити.
  • Салат має настоятися близько 20 хвилин, після чого його можна пропонувати гостям.
  • Салат з редьки «По-китайськи»

    В оригіналі рецепта використовується сушена морська капуста, відварена у воді з додаванням соєвого соусу. У місцевих реаліях простіше купити упаковку маринованого продукту, позначеного як дієтичний або «без оцту». Така капуста буде мати мінімум сторонніх ароматів і смаків, які можуть зіпсувати підсумковий букет страви. Також зі списку інгредієнтів виключені пророщені соєві боби.

    Перелік компонентів дано в розрахунку на 700-800 р. салату.

    Список інгредієнтів:

    • Редька Дайкон біла або зелена маргеланская – 1 шт.
    • Перець чилі – 1 стручок (за смаком).
    • Капуста маринована без добавок і оцту – 400 р.
    • Кунжут – 1 ст. л.
    • Соєвий соус – 1-2 ст. л.
    • Масло рослинне – 40 мл
    • Лимонний сік – 1 ст. л.
    • Масло кунжутне – 1 ст. л.
    • Сіль.

    Спосіб приготування:

  • Тонко натерти очищений корінь дайкона. Порізати морську капусту на менш довгі смужки, при необхідності промивши її від первісного маринаду. Стручок чилі нашаткувати півкільцями або дуже дрібним кубиком, не забувши забрати з нього насіння.
  • Змішати соус, з’єднавши разом соєву приправу, лимонний сік, сіль, рослинне і кунжутну олії.
  • Всі компоненти салату перемішати. Готову страву відразу подати до столу, прикрасивши цілими листочками селери і злегка присипавши підсушеним кунжутом.
  • Салат з редьки, огірка і граната

    Кисло-солодкий хрусткий салат з додаванням кедрових горішків. За наведеною закладці виходить близько 800 р. салату.

    Дивіться також:  Салат з редискою

    Список інгредієнтів:

    • Гранат – 1-2 шт.
    • Масло рослинне – 40 мл
    • Редька Дайкон – 1 шт.
    • Огірки свіжі – 2 шт.
    • Сік лимонний – 1 ст. л.
    • Сіль.
    • Спеції.
    • Петрушка свіжа або сушена – 1 ч. л. або 30 р.
    • Кедрові горішки – 2 ст. л.

    Спосіб приготування:

  • Гранати розібрати на зерна. Віджати сік з половини, решта залишити цілими.
  • Огірки і редьку очистити від шкірки і нашаткувати максимально тонкою соломкою.
  • Редьку замаринувати в гранатовому соку на півгодини.
  • Потім до редьки з гранатовим соком додати огірки, гранатові зерна і підсушені кедрові горішки.
  • Салат заправити рослинним маслом і лимонним соком. Присипати свіжої або сушеної петрушкою.
  • Салат з редьки, авокадо і червоної риби

    Дієтичний салат з делікатесних продуктів. За наведеною закладці вийде близько 1 кг. салату.

    Список інгредієнтів:

    Салат:

    • Солодка Редька (Дайкон) – 1 шт.
    • Салатна суміш – 400 р. (1 упаковка).
    • Яйце куряче – 1 шт.
    • Авокадо – 1 шт.
    • Будь-яка риба червоних сортів – 250 р.

    Соус:

    • Лимонний сік – 2 ст. л. або
    • Винний оцет – 2 ст. л.
    • Твердий сир – 30-50 р.
    • Кріп свіжий – 30 р.
    • Гірчиця – 1 ч. л.
    • Сіль.
    • Спеції.

    Спосіб приготування:

  • Відразу зробити соус. Для цього змішати рослинну олію, винний оцет або лимонний сік, дрібно порубаний кріп і натертий твердий сир, ложку гірчиці, сіль і спеції.
  • Авокадо розділити навпіл, дістати кісточки, а м’якоть акуратно вибрати чайній або десертною ложкою. Шматочки авокадо помістити у готовий соус і добре перемішати.
  • Салатну суміш при необхідності розрізати на більш дрібні частини.
  • Редьку нашаткувати тонкими пластинками, філе риби нарізати невеликими шматочками, а зварене круто яйце – товстими кружечками або великими кубиками.
  • Салатну суміш з’єднати з пластинками редьки і соусом з авокадо.
  • На салатну гірку, вміщену по центру тарілки, викласти червону рибу і яйце. За бажанням, страву ще трохи присипати сиром і подати до столу.