Салат зі свинячих вух

96a139c92c87fa305b98f50fd73b31cf Салат зі свинячих вух

Страви з свинячих вух відомі вже дуже давно. Готують їх як на території Росії, так і в країнах ближнього і далекого зарубіжжя. За основною масою страв із цих субпродуктів міцно закріпилася назва салату, хоча вони більшою мірою нагадують другі м’ясні страви, так як в них переважають саме свинячі вушка.

Рецепт салату з свинячих вух знаком, як нашим бабусям, так і мамам. Зазвичай вуха відварюють і добре чистять, а потім приправляють різними гострими приправами (чилі, хріном, імбиром, готовими соусами), підкислюють оцтом або соком цитрусових, і додають кілька видів овочів і пряних трав. Такий салат може подаватися холодним, теплим або гарячим.

Останнім часом при приготуванні страви стали активно використовувати рідкісні прянощі та соуси, тому деякі рецептів салатів стали схожі на азіатські другі страви та закуски.

Смак салату в першу чергу залежить від якості основного компонента – свинячих вух. Тому варто віддавати перевагу субпродуктів, отриманих від молодих тварин. Їх легко відрізнити по невеликому розміру, тонкій шкірці рівного білого відтінку. З великими жовтими вухами краще не зв’язуватися, так як на них більше жорсткої щетини і вичистити такий продукт до ідеального стану дуже складно.

Найпростіший салат зі свинячих вух

Так вуха свиней готували ще наші прабабусі. Технологія приготування та складу інгредієнтів до наших днів залишилися практично незмінними, лише збільшився вибір прянощів.

Інгредієнти:

  • Свинячі вуха – 2-3 шт.
  • Часник – 3-4 зубки.
  • Цибуля ріпчаста солодкий – 1 шт.
  • Пучок петрушки з корінням.
  • Олія рослинна.
  • Лавровий лист, горошини запашного і чорного перцю, парасольки і палички сушеного кропу.
  • Сіль, мелений чорний перець і інші прянощі за смаком.
  • Оцет або лимонний сік за смаком.
  • Вода – 1 л.
Дивіться також:  Салат з куркою і грибами

Приготування:

  • Відварити очищені вуха до повної готовності (можна попередньо замочити їх у холодній воді) з додаванням лаврового листу, запашного і чорного перцю, солі і сушеного кропу.
  • Після відварювання остудити, вдруге почистити, якщо це необхідно, і нарізати тонкою соломкою.
  • Отриману соломку збризнути лимонним або лаймовим соком, яблучним оцтом, невеликою кількістю будь-якого рослинного масла.
  • Більшу частину рослинної олії змішати з розчавленим часником, сіллю, меленим чорним перцем та іншими приправами. Відставити в сторону настоюватися.
  • Петрушку крупно порубати разом з корінцями. Можна використовувати інші види білих корінь.
  • Ріпчасту цибулю нашаткувати тонкими півкільцями. Якщо він занадто їдкий, то обшпарити окропом.
  • Змішати замариновану соломку з свинячих вух, часникове масло, ошпарений цибулю і зелень.
  • Дати настоятися близько 30-60 хвилин, після чого подавати до столу.
  • Салат зі свинячих вух по-азійськи

    Недорогий і незвичайний рецепт для святкового столу.

    Інгредієнти:

    • Молоді свинячі вушка – 4 шт.
    • Перець чилі свіжий і сушений – по 1 стручку.
    • Свіжий корінь імбиру або сушений в порошку – за смаком.
    • Огірок свіжий – 2-3 шт.
    • Насіння кунжуту, соняшника чи гарбуза – 50 р.
    • Цибуля-порей – 1 стебло.
    • Олія рослинна будь – 50 мл
    • Часник в зубках – 2-3 шт.
    • Соєвий соус – 20-30 мл.
    • Сіль і цільні спеції за смаком.

    Приготування:

  • Відварити свинячі вуха в приправленою спеціями (чилі сушений, лавровий лист, чорний перець, гвоздика) воді.
  • Охолоджені вуха нашаткувати товстою соломкою.
  • Рослинна олія змішати з тертим коренем імбиру, соєвим соусом, роздавленим часником, кружальцями свіжого чилі.
  • Огірки нарізати на брусочки. При необхідності очистити від жорсткої шкірки.
  • Нижню частину цибулі-порею нашаткувати тонкими кільцями, з верхньої відібрати найбільш ніжні листя і крупно порубати.
  • Всі компоненти з’єднати в глибокій мисці ретельно перемішати з насінням кунжуту, соняшника чи гарбуза.
  • За бажанням досолити і підкислити лимонним соком або оцтом.
  • Дивіться також:  Млинцевий салат

    Важливо! Свіжий огірок швидко вбирає в себе масло і втрачає свої хрусткі властивості, тому робити салат або з’єднувати підготовлені компоненти потрібно за півгодини, максимум годину до подачі.

    Салат зі свинячих вух по-южноамерикански

    Цей салат скоріше можна віднести до других страв, так як, по-перше, він виходить дуже ситним, а по-друге, подають гарячим. За смаком чимось нагадує лечо з додаванням м’ясної складової.

    В оригінальному варіанті вуха могли змішувати ще й з іншими частинами туші – свинячий гомілкою, серцем або мовою, але перекочувавши на російські простори, рецепт максимально спростився.

    Смак салату гострий і кисло-солодкий. Для додання гостроти використовуються свіжий імбир і чілі. Фортеця останнього потрібно обов’язково перевірити. Може вийти так, що для страви буде досить і декількох колечок, настільки сильним виявиться стручок.

    Інгредієнти:

    • Свинячі вуха – 4 шт.
    • Паприка різного кольору – 4 стручка.
    • Морква – 1-2 шт.
    • Цибуля ріпчаста – 1-2 шт.
    • Корінь селери – 1 шт.
    • Сік томатний або прісна томатна паста – 200 мл або 1 ст. л. з гіркою відповідно.
    • Соус тобаско – за смаком.
    • Свіжий перець чилі – 1 стручок.
    • Зелень петрушки або кінзи, кріп – по 30 р.
    • Куркума або каррі.
    • Сіль, цукор або мед, спеції за смаком.
    • Рослинна олія – 50 мл

    Приготування:

  • В приправленою куркумою, сіллю і спеціями воді відварити заздалегідь очищені вуха до напівготовності. Вони повинні залишитися жорсткими, а не розповзатися.
  • Остудити і нарізати їх на великі шматки.
  • Стручки перцю очистити від насіння. Паприку нашаткувати кубиками, чилі – тонкими кільцями. Моркву, селеру і цибулю також крупно нарізати.
  • У глибокій сковороді або утятнице розігріти рослинне масло, додати в нього тертий імбир, колечка чилі і прянощі. Дати змішатися ароматів спецій і після цього всипати всі овочі.
  • Обсмажувати на середньому вогні близько 10 хвилин, потім залити томатним соком або томатною пастою, розведеною бульйоном від свинячих вух. Тушкувати майже до готовності.
  • До овочів додати свинячі вуха, рубану зелень. Влити соус тобаско, досолити за смаком і приправити.
  • Готувати ще кілька хвилин. Овочі і шматочки вух повинні зберегти свою форму і не розвалюватися. Рідини в страві теж має бути небагато.
  • Подавати теплим.