Салат Змійка

7fc51286886917e5a20737e961cc07a2 Салат Змійка

Святкові страви повинні бути не тільки смачні, але і дуже ефектні на вигляд. Салат «Змійка» можна сміливо назвати неймовірно красивим частуванням, яке обов’язково приверне до себе увагу своїми яскравими фарбами і оригінальним оформленням. Не помітити глазастую змійку з акуратними рядами лусочок просто неможливо навіть на багатому новорічному столі.

Салат «Змійка» — це закуска на основі рибних консервів з червоної риби. Крім неї, до складу зазвичай входять курячі яйця, картопля, майонез, солоні огірки і плавлений сир. Є і більш багаті рецептури, з включенням креветок або соломки з кальмарів, авокадо і кислих яблук, копченої курки.

Особливу красу страві додає його форма, адже салат викладають на великому плоскому блюді у вигляді великої змії. Як і належить порядній плазує, у такий змійки є своя луска. Зазвичай її роблять з огірків-корнішонів або оливок, значно рідше оболонка складається з маринованої моркви, зерен кукурудзи і горошку, пластинок малосольною червоної риби, тонко нарізаних яблук або авокадо.

Готують салат двома способами. Найчастіше всі інгредієнти подрібнюються і змішуються в загальну масу, з якої потім формують тіло змії. Більш терплячі господині акуратно викладають продукти шарами. До недоліків листкового салату, крім складності приготування, відноситься ще і необхідність просочення. Тобто, другий варіант вимагає набагато більше часу і сил. Проте знавці стверджують, що тільки в цьому випадку вийде повною мірою оцінити смак кожного з компонентів страви.

Так це чи не так, можна дізнатися самостійно, на практиці випробувавши наведені нижче рецепти цього красивого салату.

Салат «Змійка звичайна»

Поширений рецепт салату, який зустрічається практично повсюдно. Щоб зробити голову змії більш фактурної, використовується куряче яйце. Його розрізають на половинки і укладають з обох боків голови, формуючи своєрідні щічки. Кількість продуктів вказано в розрахунку на 1,5 кг. салату.

Дивіться також:  Салат «Червона шапочка»

Список інгредієнтів:

  • Горбуша в олії натуральна – 1 банку.
  • Сирки плавлені – 400 р. (4 шт.)
  • Яйця курячі – 3 шт.
  • Огірки консервовані – 8 шт.
  • Картопля – 3 шт.
  • Маслини без кісточок – 4-6 шт.
  • Часник – 3 зубки.
  • Майонез – 250 р.
  • Сіль.
  • Чорний перець.
  • Петрушка – 30 р.

Спосіб приготування:

  • Відварити курячі яйця і картоплю. Яйця потрібно варити не менше 10 хвилин.
  • З рибних консервів добре злити масло і вибрати кістки. Розім’яти їх виделкою в кашку.
  • Картоплю і яйця натерти на крупній (бурякової) тертці. Петрушку порубати.
  • Корнішони обполоснути від залишків оцтового розсолу і нарізати тонкими кільцями.
  • Потертий в кашку часник, сіль, майонез і чорний перець змішати в мисці і заправити цією сумішшю подрібнену рибу, картоплю, сир, петрушку і яйця.
  • Викласти масу на плоске блюдо у формі змії. Всю її поверхню прикрасити «лускою» з пластинок маринованих огірків.
  • На голові зробити щічки з половинок яєць, очі з оливок або маслин. Роздвоєний язичок відмінно вийде з пір’їнки зеленого лука.
  • Салату необхідно рівномірно просочитися майонезній заправкою, тому закуску потрібно поставити в холодильник на 1 годину.
  • Салат «Морська змійка»

    Більш вишукане блюдо, створене для любителів морепродуктів. Для салату бажано купити свіжоморожених кальмарів у цілих тушок, а не готову варено-морожену соломку. Дуже часто вона має відчутний кислуватий присмак, який може в підсумку відчутно спотворити все враження про пригощанні.

    Збирати салат можна по-різному — відразу з’єднавши всі компоненти або виклавши їх шарами.

    Кількість продуктів наведено приблизно на 2 кг салату.

    Список інгредієнтів:

    • Кальмари в тушках – 3 шт.
    • Яйця курячі – 4 шт.
    • Червона, малосольна риба – 200 р.
    • Огірки консервовані – 8 шт.
    • Сирки плавлені – 400 р. (4 шт.)
    • Картопля – 3 шт.
    • Часник – 3 зубки.
    • Маслини без кісточок – 4-6 шт.
    • Гірчиця пастоподібна – 1 ч. л.
    • Майонез – 250 р.
    • Сіль.
    • Чорний перець.
    • Петрушка або кріп – 30 р.
    • Лавровий лист – 2 шт.
    • Горошини запашного перцю.
    Дивіться також:  Салат Цезар

    Спосіб приготування:

  • Відварити курячі яйця і картоплю. Очистити і подрібнити на крупній тертці. Зелень дуже дрібно порубати. Огірки ошкуріть і нашаткувати тонкою соломкою.
  • Тушки кальмарів очистити від нутрощів і білкової плівки, відварити із запашним перцем і лавровим листом. Можна не солити.
  • Нарізати морепродукти дрібною соломкою або кубиками. Шматок червоної риби спочатку нарізати на невеликі квадрати, а потім ці квадратики на трикутники-лусочки.
  • У мисці змішати гірчицю, потертий часник, кріп або петрушку, сіль і чорний перець, майонез.
  • На великому блюді у формі великої змії викласти перший шар салату з тертої картоплі. Промазати соусом, потім зверху послідовно розподілити мариновані огірки, сир, кальмарів.
  • Кожен шар також змащувати тонким шаром майонезу.
  • В останню чергу змішати курячі яйця з майонезом і обмазати цією сумішшю всю змійку.
  • Зверху декоративно викласти лусочки з червоної риби. Особливо красиво вийде, якщо зробити це внапуск.
  • Очі зробити з маслин або оливок, язичок з пір’їнки зеленої цибулі, вареної моркви або шматочки болгарського перцю.
  • Салату дати настоятися в холодному місці і подати до столу.
  • Салат «Змійка» з вареним курячим філе

    Ситний салат без солінь з приємним присмаком копченого сиру. Для більшої пікантності можна взяти копчену курку. Зазвичай в такі страви кладуть обсмажені шампіньйони, але тут краще віддати перевагу глива або добре просмаженим грибів шиітаке, так як вони значно м’якше.

    Кількість продуктів наведено з розрахунку на 2 кг. салату.

    Список інгредієнтів:

    • Сир копчений – 200 р.
    • Куряче філе – 2 шт. (половинки грудки).
    • Гриби гливи – 200 р.
    • Курячі яйця – 4 шт.
    • Огірок свіжий – 2-3 шт.
    • Майонез – 100 р.
    • Гірчиця – 1-2 ч. л.
    • Сметана жирна – 100 р.
    • Зелень сушена – 1 ч. л.
    • Маслини без кісточок – 1 банка.
    • Оливки – 2 шт.
    • Морква відварна – 0,5 шт.
    • Масло вершкове – 50 г.
    • Сіль.
    • Чорний перець.
    • Часник – 3 зубки.
    Дивіться також:  Салат з індички

    Спосіб приготування:

  • Яйця і картоплю відварити, натерти на крупній тертці. Аналогічно подрібнити копчений сир.
  • Огірки ошкуріть і нашаткувати кубиками. Маслини нарізати уздовж на половинки (не на колечка).
  • Відварити куряче філе і нарізати кубиком. Гриби подрібнити у соломку і обсмажити на вершковому маслі.
  • У мисці змішати сметану, гірчицю, часник, сушену зелень, чорний перець, сіль і майонез.
  • Всі підготовлені компоненти з’єднати разом і заправити соусом.
  • Викласти салат на велике блюдо у формі змії.
  • Зробити лусочки з половинок маслин, а очі – з двох оливок. Можна зробити щічки з курячих яєць і потім замаскувати їх салатом.
  • Для язичка підійде половинка маленької моркви.
  • Зібрана закуска повинна настоятися близько півгодини, після чого її спокійно можна подавати до столу.