Шашлик в духовці

d30b0bacc7d9530c5c660ad4b6e572e7 Шашлик в духовці

Краще смаженого м’яса може бути тільки багато м’яса, приготованого на відкритому повітрі і в компанії хороших друзів. Посмажити апетитні шматочки вирізки або курячого філе можна безліччю способів, використовуючи для цього гриль, мангал або просто багаття і вербові гілки, але найбільш затребуваним рецептом вже багато років поспіль залишається приготування м’яса на шампурах (шашлик).

М’ясо на шампурах виходить дуже соковитим і добре просмаженим, що увібрали в себе аромати диму і спецій. На жаль, організувати спільне приготування шашлику на відкритому повітрі виходить далеко не завжди, адже сувора природа рідко балує сонячними теплими і сухими днями. Рецепт шашлика в духовці прийде на виручку з тому випадку, коли душа просить ароматного м’яса, а погода за вікном категорично проти.

Для приготування шашлику в духовці продається безліч засобів, у тому числі шампури і шпажки, підставки з піддонами, решітки та багато іншого. Як мінімум, потрібні невеликі шампури або набір дерев’яних шпажок, а також форма для запікання.

Смажать шашлик не тільки з яловичини і свинини, але і з курячого і індичого філе, серця та печінки, мови і грибів. Відсутність вугілля і натурального диму зазвичай компенсують рідким концентратом, який можна купити будь-якому магазині. Деякі професійні кулінари використовують у процесі вільхові тирса, але в даній статті подібні рецепти наводитися не будуть, так як вимагають певного досвіду.

Різноманіття компонентів відкриває широке поле для кулінарних експериментів і наведені нижче рецепти смачних шашликів в духовці лише мізерна частина від існуючого асортименту апетитних страв. Але і вони будуть здатні справити враження на запрошених вибагливих гостей і домочадців.

Шашлик з курячих сердечок в духовці

Принадність цього рецепту в тому, що субпродукти не вимагають маринування або будь-якої попередньої обробки. Сердечка достатньо лише добре вимити від плівок і згустків і щедро змастити гострим медовим маринадом.

Список інгредієнтів:

  • Курячі сердечка – 500 р.
  • Часник – 5 шт.
  • Мед — 2 ст. л.
  • Пекучий перець — 0,5 ч. л. або
  • Стручок чилі свіжий – 1 шт.
  • Чорний перець – за смаком.
  • Масло рослинне – 20 мл
  • Сіль.
  • Лимонний сік або яблучний оцет – 20 мл
  • Зелень сушена за смаком.
  • Гірчиця пастоподібна – за бажанням.
Дивіться також:  Рагу з кролика

Спосіб приготування:

  • У глибоку миску розчавити півголівки часнику. До толченому часнику додати мед і сушену зелень, сік цитрусових або оцет, чорний перець і сіль, дрібно порубаний стручок свіжого чилі, рослинна олія. Перемішати і дати настоятися. Також можна додати одну або дві ложки пастоподібної гірчиці (російська, боярська і т. д.).
  • Сердечка добре промити, зрізати зверху «сумку» з жилками і вибрати зсередини кров’яні згустки, якщо вони є. Просушити на паперових серветка, щоб добре взявся густий маринад.
  • Кожне сердечко покласти в маринад (або відразу всю шпажку) і нанизати на шампур.
  • Готові шампури скласти в посуд для смаження зі змазаним маслом дном.
  • Запекти в протягом 30 хвилин при 180 градусах. Щоб сердечка не пересохли, поряд з формою можна поставити невелику мисочку води, а самі шашлички – додатково скропити рослинним маслом.
  • Подавати до столу з асорті зі свіжих овочів або будь-яким іншим гарніром на вибір.
  • Шашлик з яловичини в духовці

    Соковите гостре м’ясо, добре вимочене в червоному вині.

    Список інгредієнтів:

    • Яловича вирізка – 1 кг.
    • Вино червоне – 300 мл
    • Коріандр мелений.
    • Чорний перець горохом.
    • Сіль.
    • Масло рослинне – 50 мл
    • Цибуля – 4-5 невеликих цибулини.
    • Сушена зелень – за бажанням.
    • Мед – 2 ч. л.
    • Бальзамічний оцет – 20-30 мл.
    • Перець чилі свіжий – 1 стручок.
    • Рідкий дим – по інструкції.

    Спосіб приготування:

  • Яловичину промити і очистити від залишків плівок і жив. Нарізати на рівні по товщині і розміром шматки.
  • Цибулини нарізати товстими кружечками з півсантиметра товщиною.
  • У мисці для маринування змішати один-два склянки сухого червоного вина, мелений коріандр, товчений кмин, роздавлені горошини чорного перцю, бальзамічний оцет, мед, сіль, сушену зелень, олія рослинна, дрібно порубаний стручок свіжого пекучого перцю.
  • Гострий перець потрібно обов’язково спробувати перед закладкою, так як стручки сильно відрізняються один від одного по гостроті. Додавши відразу все кількість, можна сильно переперчить блюдо.
  • На дно укласти цілі кружальця цибулі (не кільця), зверху щільно укласти все м’ясо. Маринад повинен покривати продукти повністю, плюс хоча б півсантиметра зверху.
  • Яловичину витримати в маринаді 8-12 годин (краще ставити з вечора), залишивши посуд у прохолодному місці. Каструлю з м’ясом бажано накрити харчовою плівкою.
  • Готове м’ясо нещільно нанизати на шампури і укласти у форму для смаження, намагаючись, щоб вони не торкалися один одного.
  • Запекти в протягом 40 хвилин при 180 – 190 градусах. Під час процесу приготування шашлик можна збризкувати сумішшю води, рослинної олії, меду, солі та оцту.
  • За 15 хвилин до кінця підлити у форму з шашликом рідкого диму. Додавати його треба по інструкції, залежно від кількості вихідного продукту. Зазвичай його потрібно не більше 1-2 ст. л.
  • Щоб м’ясо придбало рум’яну скоринку за 5-8 хвилин до готовності потрібно включити режим охолодження (для електричних печей з вентилятором).
  • Цибуля запекти окремо на решітці гриль. Товсті кільця щільно укладаються на нижню частину і фіксуються верхньою секцією. Прути перед приготуванням змазуються олією. Замість решітки підійде і звичайна форма, але тоді кільця доведеться перевертати вручну.
  • Щоб отримати апетитну скоринку на луці, з нього можна зробити тонку майонезну сітку. Запікати 10-15 хв. на кожній стороні або 15-20 хв. при включеному режимі верхнього та нижнього нагріву.
  • Нанизувати кільця разом з м’ясом краще не варто, так як вони смажаться за різний час. Цибуля готується значно швидше і відсутність густого маринаду, який виконує своєрідну захисну функцію, почне підгоряти, додаючи м’яса неприємний прогірклий відтінок смаку.
  • Подавати шашлик з гарніром і запеченими кільцями цибулі.
  • Дивіться також:  М'ясний гуляш

    Шашлик із курячого філе

    Куряче філе готується за лічені хвилини, тому цілком можна ризикнути і спробувати приготувати оригінальний шашлик в клярі. У результаті м’ясо покриється тонкою скоринкою тіста, під якою збережуться всі натуральні соки і аромати курятини.

    Список інгредієнтів:

    • Куряче філе – 600 – 800 р.
    • Суміш спеція для птиці з каррі (або куркумою) – 10 р.
    • Борошно пшеничне – 2 ст. л.
    • Майонез – 2-3 ст. л.
    • Яйце – 1 шт.
    • Сіль.
    • Перець чорний.
    • Мускатний горіх – за бажанням.
    • Порошок паприки, сушена зелень – за бажанням.

    Спосіб приготування:

  • Куряче філе нарізати на великі однакові шматки. Кожен натерти сіллю і перцем і до пори щільно укласти в будь-яку миску під плівку.
  • Окремо змішати борошно, майонез, суміш спецій для птиці з додаванням карі (куркуми), одне яйце. Вимісити трохи рідке, але добре липнущее тісто. Завдяки наявності в складі каррі воно вийде приємного золотистого відтінку.
  • На дерев’яні шпажки щільно нанизати куряче філе і кожну паличку вмочити в тісто – кляр.
  • Ці шампури краще не укладати в форму, а поставити на її борти, щоб м’ясо висіло в повітрі.
  • Духовку прогріти до 200 градусів і поставити форму з куркою. Відразу потрапивши у високу температуру, кляр моментально схопиться, і не буде стікати на дно посуду.
  • Запікати шашлик протягом 20-25 хвилин при 190 градусах.
  • Подавати з гарніром.
  • Шашлик зі свинини в кефірі

    Старий – добрий рецепт приготування м’яса, відомий ще нашим дідусям і бабусям. Кефір для маринування підійде і перекисший.

    Список інгредієнтів:

    • Свиняча шия (або корейка) – 1 кг
    • Суміш спецій для темного м’яса – 10 р.
    • Кефір – 500 – 700 мл
    • Часник – 5-6 шт.
    • Цибуля – 2-3 шт.
    • Сіль.
    • Чорний перець.
    Дивіться також:  Котлети без яєць

    Спосіб приготування:

    • Цибулю нарізати великими кільцями. М’ясо промити, очистити від жиру і плівок. Розділити на приблизно однакові шматки.
    • Кефір змішати зі спеціями, сіллю, сумішшю прянощів і товченим часником.
    • М’ясо щільно укласти в емальовану каструлю, переклавши кільцями цибулі і залити кефірним маринадом.
    • Поставити на ніч у холодильник, укривши посуд харчовою плівкою.
    • На наступний день нанизати м’ясо на шампури, чергуючи його великими кільцями цибулі. Укласти у форму таким чином, щоб шампури один одного не стосувалися. Дно форми змастити маслом.
    • Запекти при 180-190 градусах протягом 40 хвилин.