Шашлик з баранини

239107493d915a0a96bd68573431e2b9 Шашлик з баранини

Думок з приводу самого смачного шашлику існує стільки ж, скільки людей на світі. Щедре на аромати кавказьке блюдо спочатку готувалося тільки з темних сортів м’яса – баранини і яловичини. Потрапивши в інші країни, рецепт кардинально змінився, і зараз шашликом називають будь-яке м’ясо, нанизане на шампури і приготоване на відкритому вогні багаття або мангала.

Рецепт страви на основі баранини — це родоначальник всіх нині існуючих різновидів шашлику. З нього все й почалося. Перший шашлик особливою складністю не відрізнявся. Великі шматки м’яса просто обсмажували, присмачуючи місцевими пряними травами – пахучої кінзою і чебрецем. Подавали м’ясо з місцевим вином або кисло-молочними напоями, коржами, виноградом і овочами.

Баранина, засмажена без попередньої обробки, рідко кому доведеться за смаком з-за свого вельми специфічного аромату і смаку. Тому якісний маринад це як мінімум половина успіху в непростій роботі шашличних справ майстра.

Маринують баранину з лимоном, томатом, часником і цибулею, свіжими травами, вином, кислими соками або оцтом, кефіром або сироваткою. Готове м’ясо добре поєднується з овочами, особливо зі злегка підсмаженими помідорами, перцем і баклажанами. Неодмінний атрибут подачі – свіжа кінза або петрушка.

Нижче можна знайти як добре відомі, так і нові рецепти шашлику з баранини.

Шашлик з баранини з томатами

Соковитий шашлик в середземноморському стилі. Для нього потрібні помідори-вершки невеликого розміру з щільною шкіркою.

Список інгредієнтів:

  • Вирізка – 1 кг.
  • Часник – 1 головка.
  • Петрушка – 50 р.
  • Сіль.
  • Вино червоне – 1 ст.
  • Бальзамічний оцет – 30-50 мл
  • Перець чорний.
  • Томати-вершки – 1 кг.
  • Масло рослинне – 30 мл

Спосіб приготування:

  • Баранину промити і очистити від плівок і жив. Нарізати однаковими шматками.
  • Часник потовкти з зеленню і сіллю, змішати з вином і бальзамічним оцтом.
  • Залити маринадом м’ясо, накрити посуд плівкою і поставити на ніч у холодильник.
  • Перед смаженням наколоти томати виделкою, змастити рослинним маслом і злегка підсолити.
  • М’ясо нанизати на шампури, чергуючи з помідорами. Смажити на відкритому вогні до готовності.
  • Подавати до столу з зеленню.
  • Дивіться також:  Торт з сьомги

    Баранина з білим корінням

    Шашлик зі специфічною пряної нотою селери.

    Список інгредієнтів:

    • Вирізка – 1 кг.
    • Кріп сушений – 2 ч. л.
    • Коріандр товчений – 1 ч. л.
    • Селера кореневої – 300 р.
    • Лимонний сік – 30 мл
    • Цибуля ріпчаста дрібний – 10 шт.
    • Часник – 3 шт.
    • Сіль.
    • Перець.

    Спосіб приготування:

  • Вирізку очистити і промити, нарізати на шматки однакової величини.
  • Натерти на тертці корінь селери, змішати його з кропом, лимонним соком, сіллю, товченим коріандром і перцем.
  • Отриманої густою масою натерти шматки м’яса і щільно укласти їх в емальований посуд. Залишки маринаду викласти зверху.
  • Посуд накрити кришкою або плівкою і залишити на ніч у холодильнику.
  • Цибулини розділити на дві частини.
  • Мариноване м’ясо нанизати на шампури, чергуючи з цибулею. Смажити на вугіллі до утворення рум’яної скоринки.
  • Подавати до столу з овочами і зеленню.
  • Баранині в маринаді з сироватки

    Пікантне м’ясне блюдо в незвичайному маринаді з молочної сироватки. Настоюватися м’ясо має мінімум 10 годин.

    Список інгредієнтів:

    • Вирізка – 1 кг.
    • Сироватка молочна – 700 мл
    • Петрушка – 50 р.
    • Часник – 1 головка.
    • Гірчиця – 1 ст. л.
    • Горілка – 50мл.

    Спосіб приготування:

  • Вирізку промити і очистити, нарізати великими шматками.
  • Розтовкти часник з зеленню петрушки і сіллю.
  • Змішати разом прянощі, сироватку, гірчицю і горілку.
  • Залити маринадом щільно покладену баранину. Витримати м’ясо протягом 10-12 годин.
  • Нанизати на шампури, переклавши червоним цибулею і смажити до готовності.
  • Подавати з соусом і зеленню.
  • Шашлик з баранини з гранатовим соком

    Це скоріше рецепт не для шашлику, а для барбекю, адже в оригінальному рецепті маринується натуральна котлета на кісточці, яку потім смажать на решітці. Але і для шампурів такий спосіб обробки вирізки відмінно підійде. Сік для маринаду потрібен тільки натуральний, віджатий безпосередньо перед приготуванням.

    Дивіться також:  Рибні котлети

    Список інгредієнтів:

    • Гранатовий сік – 700 мл
    • Крохмаль кукурудзяний – 1 ст. л. без гірки.
    • Сіль.
    • Перець.
    • Вирізка – 1 кг.
    • Червоний цибуля – 3-4 шт.
    • Черемша свіжа – 100 р. (пучок).

    Спосіб приготування:

  • М’ясо нарізати на однакові шматки. Промити.
  • Пюрировать зелень черемші, змішати її з гранатовим соком, кукурудзяним крохмалем, сіллю і перцем.
  • Залити маринадом м’ясо і дати йому настоятися протягом 6-8 годин.
  • Шматки баранини в густому зернистому соусі нанизати на шампури, переклавши товстими кільцями солодкого лука.
  • Смажити до готовності і подати зі свіжими помідорами.
  • Гостра баранина з овочами

    Яскравий шашлик з великих шматків м’яса, цілих томатів, кружечків баклажанів і часточок солодкого перцю, замаринований в оцтовому соусі.

    Список інгредієнтів:

    • Вирізка – 700 р.
    • Помідори дрібні – 10 шт.
    • Баклажани – 2 шт.
    • Солодкий перець – 3-4 стручка.
    • Цибуля червоний – 3 шт.
    • Часник – головка.
    • Кріп сушений – 1 ч. л.
    • Чорний перець.
    • Мускатний горіх.
    • Сіль.
    • Масло рослинне – 50 мл
    • Винний оцет – 50 мл
    • Вода – 300 мл
    • Цукор – 1 ч. л.
    • Стручок чилі.

    Спосіб приготування:

  • Промити і очистити м’ясо, нарізати рівними шматками.
  • Баклажани нашаткувати товстими пятачками і замочити їх у крутому соляному розчині на півгодини. Промити.
  • Наколоти помідори. Стручки солодкого перцю очистити від плодоніжок і насіння, нарізати на великі часточки. Цибулю нашаткувати товстими кільцями.
  • Змішати разом олія, винний оцет, товчений часник, сушений кріп, мускатний горіх, перець, кільця перцю чилі, сіль і воду.
  • Залити маринадом м’ясо і всі овочі, витримати в ньому не менше 4 годин.
  • Шматочки м’яса і овочів по черзі нанизати на шампури і смажити до рум’яної скоринки.
  • Подавати із зеленню і соусом.