Шашлик з риби

36be55ee7dbeaa3eed52217ef803ecc3 Шашлик з риби

Шашлик з риби – просте і нехитре блюдо, для приготування якого не потрібно особливих навичок роботи з мангалом і вугіллям. М’якоть риби дуже ніжна, зазвичай з малим вмістом жиру, її легко обробляти і маринувати. Смаження такого шашлику займає в два рази менше часу, чим аналогічне по масі блюдо з темного м’яса.

Для створення шашлику підійде будь-яка велика риба з мінімальною кількістю кісток. Зазвичай для нього беруть «благородні» сорти червоної або білої риби – сьомгу, горбушу і лосося, осетра і зубатки, щуку і великого коропа, тріску. При бажанні, посмажити на шампурах можна навіть минтая і хека. Для страви відбираються найбільш великі тушки, які можуть розібрати на безкісткове філе або замаринувати як є, великими шматками з кістками та шкірою.

Секрет смачного рибного шашлику називається правило трьох «П» — його потрібно обов’язково підсолити, підсолодити і підкислити. Солодкість маринаду надається цукром, фруктовими соками і медом. Підкислюють маринад різними сортами оцту, кислими ягідними або цитрусовими соками, червоним або білим вином, лимонною кислотою. Додаткові аромати забезпечує широкий асортимент спецій, сушені трави, часник і цибулю, черемша, чарочка коньяку або горілки, влита в розсіл.

На гарнір до риби зазвичай подають печена картопля, свіжі або тушковані овочі, трохи рідше готують розсипчасті каші з рису, гречки, перлової крупи. Як приготувати смачний шашлик з риби, детально розказано в наступних рецептах.

Шашлик з горбуші

Соковите червоне м’ясо в пікантному пряному соусі. Горбуша має досить «невибагливу» м’якуш, тому з пряними компонентами можна експериментувати до безконечності.

Список інгредієнтів:

  • Морква – 1-2 шт.
  • Мед – 1-2 ст. л.
  • Горбуша велика – 1,5 кг.
  • Сіль.
  • Порошок каррі – 1 ст. л. без гірки.
  • Масло рослинне – 80 мл
  • Паприка сушена – 2 ст. л. з гіркою.
  • Томатна паста (соус) – 2 ст. л.
  • Вода – 150 мл
  • Перець.
  • Петрушка свіжа – 50 р.
  • Гірчиця – 2 ч. л.
  • Яблучний оцет – 2 ст. л.
  • Свіжий корінь петрушки – 2 шт. (30-40 р.).
Дивіться також:  Бефстроганов з індички

Спосіб приготування:

  • Зняти з риби шкіру і вийняти всі великі кістки. Розрізати тушку на великі шматки — половинки.
  • Змішати масло з медом, порошком паприки, каррі, спеціями, томатною пастою, водою та сіллю.
  • Додати тертого кореня моркви, петрушки і її рубаної зелені. Моркву потрібно подрібнити на сирному або картопляному профілі терки (кашка).
  • На ніч помістити в цей маринад шматочки риби.
  • Щільно нанизати на шампури і обсмажити на добре прогорілих вугіллі.
  • Під час смаження м’ясо можна кропити водним розчином яблучного або винного оцту (1 до одному або 2 до 1 за смаком), для додання більшого аромату.
  • Подавати до столу з розсипчастим рисом – карі, відварною картоплею, свіжими овочами або гречаною кашею.
  • Шашлик з зубатки

    М’ясо синьою зубатки володіє своєрідною і незвичною «сопливої» консистенцією, однак при правильній смаженні з неї виходить неймовірно смачний шашлик. Справа в тому, що вона має значні розміри і у неї переважно хрящовий скелет, а значить, в м’якоті повністю відсутні противні дрібні кістки, отруйні все задоволення від вживання смаженої риби.

    Синя зубатка зазвичай продається у формі дуже великих стейків, з яких легко можна зробити красиві і акуратні шматочки для шашлику. Для цього стейки розморожують не до кінця, тобто, м’ясо повинно бути промороженным, але при цьому легко нарезаться ножем. З стейка знімають шкуру (на ній може знаходитися жовтуватий наліт, це нормально) і вирізують центральну кістка, видаляють желеподібні прошарку на очеревині і хребті, залишаючи лише чисте філе.

    Для м’якої м’якоті потрібен щільний, обволікаючий і «схоплюється» маринад-соус на основі майонезу, яйця або вершків з пасерованим борошном.

    Для рецепти будуть потрібні шампури і сітка – гриль.

    Дивіться також:  Жульєн з мовою і грибами

    Список інгредієнтів:

    • Стейк синьою зубатки – 1-1,5 кг
    • Майонез – 300-400 р.
    • Цибуля ріпчаста – 250 р.
    • Комплексна приправа для риби.
    • Перець.
    • Коріандр мелений.
    • Зелень сушена.
    • Гірчиця.
    • Сіль.
    • Яблучний оцет – 1-2 ст. л.
    • Цукор – 1 ч. л.
    • Сушений часник – за смаком.

    Спосіб приготування:

  • Обробити стейк на однакові за розміром і товщині шматки.
  • Майонез змішати з сіллю, комплексної рибної приправою, цукром і гірчицею, зеленню, перцем, коріандром, оцтом.
  • На дно каструлі покласти товсті цибульні кружечки (не окремі кільця, інакше буде складно смажити на грилі), полити їх соусом, зверху щільно розмістити шматки зубатки.
  • Зверху знову покласти кружальця цибулі і полити соусом.
  • Залишити в холодильник на 2-3 години.
  • Після філе нанизати на шампури і обсмажити на прогорілих вугіллі протягом 20 хвилин. Гуртки лука в майонезі приготувати окремо, на сітці — гриль.
  • Якщо готувати цибулю і рибу разом, перекладаючи шматочки кільцями, то і риба, і цибулю залишаться сыроватыми, а колечка згорять і додадуть страві неприємний присмак.
  • Готовий шашлик зняти на тарілку, прикрасити по своєму смаку. На гарнір подати печений (вареної), картопля.
  • Шашлик з хека «Святковий»

    В принципі, таке блюдо з успіхом готується з будь-якого виду великої білої риби, що містить у своєму філе мало кісток. Для шашлику відбираються однакові, середні за розміром печериці і невеликі щільні помідори начебто вершків або сорту «Де Барао». Потрібні шампури і сітка гриль.

    Список інгредієнтів:

    • Томати – 400 р.
    • Хек – 4 великих тушки.
    • Печериці – 20 шт.
    • Перець.
    • Сіль.
    • Комплексна приправа.
    • Масло рослинне – 50 мл
    • Йогурт натуральний (сметана) – 400 мл
    • Винний (яблучний) оцет – 2 ст. л.
    • Цукор.
    • Мускатний горіх.
    • Сушена зелень.
    • Стручок перцю чилі.
    • Часник – 6 шт.
    Дивіться також:  Азу з індички

    Спосіб приготування:

  • Обробити хека на безкостисті шматочки філе без шкіри. Промити і просушити.
  • Йогурт змішати з сушеної (свіжої і дрібно порубаної) зеленню, спеціями, гірчицею, товченим часником, цукром, кільцями перцю чилі і оцтом.
  • Помістити в цей маринад шматки хека на 4-5 годин.
  • Відварити капелюшки печериць до напівготовності в підсоленій воді.
  • Нанизати на шампури по черзі капелюшки печериць і шматки риби.
  • Обсмажити до отримання красивої рум’яної скоринки.
  • Помідорчики наколоти виделкою або ножем, вмочити в суміш з рослинної олії, солі, сушених трав, цукру та оцту. Подвяліть на відкритій сітці – гриль, поставивши її на вже прогоріли вугілля зі слабким жаром.
  • Подавати шашлик з риби з грибами разом з гарніром з в’ялених помідорів.