Шашлик з яловичини

2a38843abfa8d4804efa36d010ad418c Шашлик з яловичини

Шашлик з яловичини – еталон м’ясної страви, що поєднує в собі насичений смак натурального темного м’яса і багатий аромат спецій і диму. На перший погляд страва здається досить простим. Всього-то треба взяти м’ясо, приправити приправами і посмажити на мангалі. Насправді досвідчені шашличники знають чимало секретів, які допомагають зробити це блюдо дійсно незабутнім.

Яловичина досить примхливий вид м’яса. Вона часто виходить жорсткою і сухою, тому її потрібно «не втратити» і контролювати весь процес приготування. Найбільш ніжними і соковитими частинами туші, добре придатними на роль майбутнього шашлику є огузок, внутрішня частина задньої ноги, і довгий край.

Дуже важливим є вибір правильного маринаду для шашлику. В ньому має бути достатньо оцту або інших кислих компонентів, які допомагають розм’якшувати вирізку. До насиченого смаку яловичого м’яса ідеально підходять запашний перець, лавровий лист, кінза (коріандр) і кмин, гілочки розмарину. Для гостроти в суміш додають свіжий або сушений перець, імбир, порошок або пасту гірчиці, перець чилі. З алкоголю найчастіше використовують сухе червоне вино, горілку і іноді коньяк. Маринують яловичину довго, не менше 3-4 годин.

Шашлик з яловичини вимагає постійної уваги. Апетитні шматочки потрібно часто збризкувати водою або спеціальною сумішшю з води, олії та приправ. Тоді м’ясо вийде дуже соковитим і ніжним. Готовий шашлик рекомендують знімати з шампурів і складати в одну миску, щоб ще гаряче м’ясо «відпочило» під кришкою.

Нижче дано кілька рецептів шашлику з яловичини з різними маринадами.

Шашлик з яловичини у вині

Секрет цього рецепта полягає в тому, що чим довше маринується м’ясо, тим воно смачніше. Як мінімум потрібно 12 годин, а ще краще запастися цілодобово. Вимушений авторський рекорд із-за негоди – 2,5 доби і результат був справді вражаючим.

Дивіться також:  Котлети з курячої грудки

Список інгредієнтів:

Для маринування:

  • Яловича вирізка – 1,5 кг.
  • Сухе вино – 500-600 мл
  • Духмяний перець в горошинах.
  • Бутони гвоздики – 1-2 шт. (за бажанням).
  • Розмарин – 1-2 гілочки.
  • Чорний перець в горошинах.
  • Лавровий лист – 4 шт.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Часник – 0,5 головки.

Для збризкування:

  • Проціджений маринад – 300 мл
  • Бальзамічний оцет – 30-40 мл
  • Цукор – 1 ст. л.
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • Вода – 200 мл
  • Масло рослинне – 50 мл

Спосіб приготування:

  • Шматки м’яса нарізати поперек волокон на великі кубики.
  • Розчавити горошини запашного і чорного перцю. Розтовкти часник. Розвести сіль в червоному вині.
  • Змішати вино з подрібненими часником і спеціями.
  • На дно емальованої каструлі покласти бутон гвоздики (багато не потрібно, так як вийде занадто специфічний присмак), розмарин і лавровий лист. Щільно укласти шматки м’яса і залити вином з невеликим верхом.
  • Каструлю спочатку вкрити ПЕТ – плівкою, потім кришкою. Поставити в холодильник на добу.
  • Готове м’ясо нанизати на шампури і обсмажити на прогорілих вугіллі, періодично збризкуючи спеціально приготовленої ароматичної сумішшю.
  • Подавати гарячим, з гарніром за смаком.
  • Шашлик з яловичини в томатному маринаді

    Незвичайний маринад готується на основі томатного соку або несолоної пасти. М’ясо виходить дуже ніжним. На гарнір чудово підійде варена або запечена картопля.

    Список інгредієнтів:

    • Яловича вирізка -12, 5 кг.
    • Томатний сік – 1 л або
    • Томатна паста – 3 ст. л.
    • Вода – 1 л.
    • Морква велика – 200-300 р.
    • Чорний перець.
    • Помідори дрібні щільні – 10-15 шт.
    • Оцет винний або бальзамічний.
    • Соус тобаско – 50 мл
    • Стручки солодкого перцю – 3-4 шт.
    • Парасольки кропу – 3-4 шт.
    • Лавровий лист.
    • Сіль.
    • Масло рослинне – 50 мл
    • Хрін – 1-2 ч. л.
    Дивіться також:  Голубці в мультиварці

    Спосіб приготування:

  • Зробити маринад. Для цього томатний сік або суміш томатної пасти з водою з’єднати з раскрошенным лавровим листом, розчавленими горошинами перцю, бальзамічним оцтом, хріном і соусом тобаско (за бажанням), сіллю і рослинним маслом.
  • Кожен стручок перцю розділити на 4-5 частин. Томати наколоти виделкою або зубочисткою.
  • Очистити моркву і порізати її на середньої товщини кружечки.
  • Яловичу вирізку розділити поперек волокон на однакові за розміром шматки і щільно укласти в емальовану каструлю, на дно якої помістити один-два парасольки кропу і лаврових листа, пару придавлених горошин перцю і всю моркву.
  • Поверх м’яса покласти солодкий перець і томати.
  • Залити маринадом, накрити посуд харчовою плівкою і сховати в холодильнику на 5-6 годин.
  • Нанизати м’ясо на шампури, перекладаючи кружечками моркви, перцю і томатів. Запекти на прогорілих вугіллі, збризкуючи томатним маринадом.
  • Подавати гарячим з будь-яким гарніром.
  • Шашлик з яловичини і свинячої грудинки

    Ситний шашлик з яловичої вирізки і свинячий варено-копченої грудинки. Маринад готується з мінеральної води і лимона.

    Список інгредієнтів:

    • Яловича вирізка – 1,5 кг.
    • Варено-копчена грудинка – 500 р.
    • Мінеральна вода — 1 л.
    • Суміш спецій для темного м’яса.
    • Хрін або порошок гірчиця – 1-2 ч. л.
    • Сіль.
    • Лимони – 3 великих шт.
    • Сушена зелень за смаком.
    • Масло рослинне – 50 мл
    • Перець чилі свіжий – за бажанням.

    Спосіб приготування:

  • Яловичу вирізку розділити на рівні за розміром шматки, нарізаючи їх поперек волокон. Свинячу грудинку нашаткувати на однакові за величиною пластинки.
  • Лимон ретельно вимити з милом, щоб звільнити шкірку від парафіну. Нарізати разом зі шкіркою на товсті кружечки. Вибрати насіння, скласти цитрусові в емальовану каструлю, віджати руками, щоб з’явився сік і ароматичні ефіри з шкірки. Відразу залити рослинним маслом і перемішати, щоб не зник аромат.
  • Додати в маринад спеції, сильногазований воду і сушену зелень. Любителі гострого можуть поекспериментувати зі свіжим перцем чилі. Він добре поєднується зі смаком лимона.
  • Покласти в маринад м’ясо і вкрити посуд плівкою. Залишити м’ясо в холодильнику на 10-12 годин. Свиняча грудинка в маринад не вкладається.
  • Нанизати на шампури, перекладаючи пластинками грудинки, обсмажити на добре прогоревшем вогнищі або вугіллі мангалу.
  • Подавати зі свіжими овочами або будь-яким іншим додатком.