Щі з квашеної капусти

5495f81e85c176234ada3f06831d9034 Щі з квашеної капусти

Щі – класика слов’янської кухні і один з її всесвітньо відомих символів. Звичайно, першою на думку будь-якому іноземцю прийде червоний борщ, але і щі відомі далеко за межами нашої батьківщини. У будь-якому більш-менш пристойному ресторані російської, української чи білоруської кухні в меню можна знайти той чи інший варіант щів.

Як видно з назви, щі готують з квашеної капусти. Її можуть закладати в блюдо в натуральному вигляді або припущеної у вершковому маслі, з розсолом або без. Вона добре поєднується з картоплею та іншими свіжими овочами, грибами, крупами і всіма видами м’яса. У окремих рецептах в числі інших інгредієнтів можна зустріти також солоні огірки і помідори.

Прості щі з квашеної капусти

Дуже швидкий і легкий варіант приготування щів. В деяких джерелах їх називають ще денними або добовими щами, за аналогією з стравою із свіжої капусти. Справа в тому, що цей суп готується без м’яса і кісткового бульйону, максимум, що використовується – комбінована приправа або бульйонний кубик. Основна «наваристого» досягається за рахунок тушкування квашеної капусти у вершковому маслі.

Такий суп особливо аппетитен, коли його подають на стіл гарячими, безпосередньо з запалі з жару. При вторинному підігріві він втрачає велику частину свого смаку, тому зазвичай щі варять на один раз.

Інгредієнти на 1,5 л. супу:

  • Капуста квашена з морквою – 300 р.
  • Масло вершкове для гасіння – 100 р.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Картопля – 1 шт.
  • Зелень – 30 р.
  • Вода – 1 л.
  • Комбінована гранульована приправа – 1-2 ст. л.
  • Лавровий лист, часник сушений, перець запашний, сіль – за смаком.

Приготування:

  • Нарізати картоплю, порубати зелень і нашаткувати овочі.
  • Закип’ятити воду і всипати в неї кубики картоплі, варити на повільному вогні.
  • У глибокій товстостінній сковороді розтопити вершкове масло і помістити туди віджату від розсолу квашену капусту. Тушкувати на повільному вогні близько 5-10 хвилин, потім додати в каструлю до підлоги звареному картоплі. Якщо картопля повністю сирий, то капусту приєднувати до нього не можна, інакше він залишиться жорстким.
  • Ріпчасту цибулю пасерувати окремо, додати до щам разом із зеленню та спеціями.
  • Після цього варити суп ще близько 5 хвилин.
  • Подавати зі сметаною.
  • Дивіться також:  Рисовий суп

    Щі Боярські

    Якщо готувати борщ згідно з наведеними нормами закладки, то вийде дуже густий і наваристий суп з консистенцією другої страви. Тим, хто любить «юшку», потрібно додати більше води або скоротити кількість продуктів. Список інгредієнтів наведено приблизний, їх легко можна замінити аналогами. Наприклад, замість солоних грибів використовувати сушені або свіжі, замість ріпи – селера, а натомість солоних огірків – солоні зелені помідори. Грибочки краще брати дрібні, начебто опеньків.

    Інгредієнти на 3 л. супу:

    • Яловичина нежирна на кістки – 700 р.
    • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
    • Капуста квашена з морквою – 300 р.
    • Гриби солоні цілі – 100 р.
    • Огірки солоні – 1 шт.
    • Картопля – 1-2 шт.
    • Ріпа – половинка кореня.
    • Яйце куряче, перепелине – 1/2 або 1 шт. відповідно.
    • Сіль, зелень, спеції за смаком.
    • Вершкове масло для пасирування – 2-3 ст. л.
    • Вода – 2,5 л.

    Приготування:

  • Протягом години варити насичений кістковий бульйон на яловичині, знімаючи з’являється пінку. Яловичину вийняти, розібрати на кістки і м’ясо. Добре процідити бульйон від осілих пластівців, повернути в нього нарізане на невеликі шматочки м’ясо, знову поставити на повільний вогонь.
  • Картоплю нарізати кубиками і додати в бульйон.
  • Капусту, солоні гриби і обкоровані огірки пасерувати в розігрітому вершковому маслі.
  • Цибулю нашаткувати півмісяцями, обсмажувати з ріпою окремо.
  • Всі компоненти з’єднати разом і варити на невеликому вогні близько 10 хвилин.
  • В кінці спробувати, додати спеції і досолити за смаком.
  • Подавати, прикрасивши зеленню і вареним яйцем.
  • Кислі червоні щі

    Блюдо «два в одному». Воно поєднує в собі як рецепт класичного червоного борщу, так і рецепт звичайних щів. По закладці виходить дуже густим, тому кількість інгредієнтів потрібно додавати поступово, орієнтуючись на свій смак і бажану консистенцію.

    Дивіться також:  Молочна каша в мультиварці

    Для цього супу використовується капуста, квашена без шинкування, тобто цілими качанами або четвертинками. Підійде і капуста, маринована разом з буряковим соком. Щоб отримати червоний напівпрозорий колір, буряк закладають сирої, а для досягнення насиченого вишневого відтінку супу, її попередньо відварюють в шкірці до напівготовності. В рецепті представлений другий варіант.

    Інгредієнти на 3 л. супу:

    • Свинина на кістці – 400 р.
    • Капуста квашена – пів (300-400 р.).
    • Картопля – 2 шт.
    • Цибуля – 1 шт.
    • Морква – 1 шт.
    • Томатна паста – 1 шт.
    • Часник – 1 шт.
    • Вершкове масло – 2 ст. л.
    • Зелень петрушки і кропу, а також їх коріння – 30 р.
    • Буряк – 2 невеликих шт.
    • Вода – 2,5 л.
    • Сіль і спеції за смаком.

    Приготування:

  • Буряк промити і поставити тушкуватися до напівготовності прямо в шкірці. Не солити.
  • З свинини на кістці зварити наваристий бульйон. Процідити його від сірих пластівців. Обробити свинину нарізати на порційні шматочки, повернути назад в бульйон.
  • Картоплю нарізати кубиками і додати до щам. Варити на повільному вогні.
  • Цибулю і моркву крупно нарізати, пасерувати в вершковому маслі.
  • Додати до овочів ложку томатної пасти, подрібнений часник і зелень. Обсмажувати ще кілька хвилин і додати в бульйон до м’яса і картоплі.
  • Качан капусти нашаткувати тонкою соломкою. Відварну буряк очистити і крупно натерти. Як тільки картопля звариться, додати залишилися інгредієнти і спеції із сіллю. Варити на невеликому вогні до готовності капусти.
  • Подавати зі сметаною.