Шоколадний кекс

fdb2b5dfca7022bb7c682b0a025ce3f4 Шоколадний кекс

Ніжний, злегка гіркуватий шоколад з самого своєї появи в меню європейців став справжньою спокусою для гурманів та любителів солодкого. Шоколадний кекс – це спокуса подвійно. Адже крім насиченого аромату десерту, в наявності є і апетитне бісквітне тісто, щедро приправлене горіхами, цукатами або сухофруктами і часто прикрашена розкішним білосніжною шапкою цукрової глазурі.

Подати до столу шоколадний кекс буде безпрограшним варіантом незалежно від причини, по якій організовано сімейне торжество. Він буде доречний в будь-якому випадку – на дитячому святі, посиденьки з подружками, дні народження або просто сімейному зборах.

Шоколад будь-якого виду володіє м’яким універсальним смаком, з яким поєднуються дуже багато інгредієнтів. Тому існують кекси з цукатами, персиками, бананами, апельсинами, горіхами і сухофруктами, різними кремами і т. д.

Прикрашають шоколадний десерт цукрової або фруктової глазур’ю, готовими посипками у вигляді різнокольорових кульок або фігурок, горіховою крихтою або мигдальними пелюстками та ін.

Нижче запропоновано кілька рецептів цього смачного десерту. Деякі з них можна віднести до категорії «ледачих», інші з точністю до навпаки, не поступляться за своєю якістю ресторанним кондитерських шедеврів, незважаючи на скромний список компонентів і просте виконання.

Шоколадний кекс «Смайлик» на сметані

Рецепт для дитячого столу. Його випікають не в спеціальній кексніці з отвором посередині, а в рознімної формі для тортів. Кількість продуктів вказано орієнтовно на 6-8 порцій.

Список інгредієнтів:

  • Яйце куряче – 5 шт.
  • Сметана жирна – 350 р.
  • Цукор – 250 р.
  • Борошно пшеничне – 350 р.
  • Какао-порошок – 4 ст. л. або
  • Плитка будь-якого шоколаду – 100 р.
  • Цукрова пудра – 100 р.
  • Сода – 1 ч. л. або
  • Розпушувач – 1 уп.
  • Масло вершкове – 50 г.

Спосіб приготування:

  • Яйця розтерти з цукром в щільну піну до білого стану.
  • До піні додати сметану. Якщо використовується шоколад, то на цьому етапі додати до яєчної маси.
  • Пшеничне борошно просіяти разом з какао-порошком і розпушувачем.
  • З’єднати суху і рідку частини тесту. Добре розмішати і вилити в змащену маслом круглу форму.
  • Випікати при температурі в районі 180-190 градусів протягом 50 хвилин.
  • Поки готується кекс, вирізати з паперу трафарет смайлика по діаметру майбутнього десерту.
  • Остиглий кекс повністю присипати цукровою пудрою через ситечко. Зверху накласти трафарет і зробити мордочку смайлика з какао-порошку або тертого шоколаду.
  • За бажанням, декорувати іншими прикрасами (мармеладом, сухофруктами).
  • Дивіться також:  Торт Баунті

    Мініатюрний шоколадний кекс

    Крихітний десерт з сюрпризом всередині. Для його приготування потрібні невисокі кавові чашечки або піали.

    Кількість продуктів наведено орієнтовно на 8-9 порцій по 80-100 р.

    Список інгредієнтів:

    • Шоколад (від 50 % какао) – 150 р.
    • Масло вершкове – 150-200 р.
    • Борошно пшеничне – 200 р.
    • Яйце куряче – 5 шт.
    • Цукор – 150 р.
    • Крохмаль – 1 ст. л.

    Спосіб приготування:

  • Перед замісом тіста підготувати чашечки для випічки. Їх потрібно змастити вершковим маслом, перевернути горлом донизу на лист пергаменту і витримати в нагрітій до 220 градусів духовій шафі.
  • Плитку натурального шоколаду з підвищеним вмістом какао розтопити на водяній бані.
  • Додати вершкове масло і змішати до отримання блискучої маси. Посуд повинна бути сухою, без крапель води, так само як і масло не повинно занадто «пускати сльозу». Його потрібно вийняти з холодильника завчасно.
  • До суміші додати цукор. Постійно помішувати.
  • Білки відокремити від жовтків. П’ять білків і чотири жовтка збити в пишну масу і з’єднати її зі злегка остигнула шоколадної основою.
  • У неї ж просіяти крохмаль і борошно, вимісити тісто, яке відразу розлити гарячим формочках.
  • Один жовток розтерти дочиста з цукром і до пори відставити в сторону.
  • Кекси випікати при дуже високій температурі протягом 10-12 хвилин. Тісто має добре піднятися.
  • Буквально за півтори хвилини до готовності, змастити кекси залишилися жовтком і повернути їх в духову шафу.
  • Якщо все зроблено правильно, то вийде глянцевий кекс з пастоподібної шоколадної серцевиною, яка виллється, варто тільки взяти ложкою один шматочок.
  • Десерт подавати до столу теплим.
  • Шоколадний кекс з кремом із згущеного молока

    Рецепт з дитинства, коли мами пекли шоколадний бісквіт і присмачували його найсолодшим вершковим кремом із згущеного молока. Кількість продуктів вказано орієнтовно на 7-8 порцій.

    Список інгредієнтів:

    Тісто:

    • Борошно пшеничне – 300 р.
    • Молоко жирне – 200 мл
    • Сода – 1 ч. л. або
    • Розпушувач – 1 уп.
    • Плитка гіркого шоколаду – 100 р.
    • Цукор -150 р.
    • Кава сублімований – 1 ч. л. з запасом.
    • Яйце куряче – 3-4 шт.
    • Масло вершкове – 100 г.
    Дивіться також:  Яблучний мус

    Крем вершковий:

    • Горіх волоський – 50 р.
    • Лікер будь – 3 ст. л.
    • Згущене Молоко – 100 р..
    • Сметана – 50-80 р.

    Спосіб приготування:

  • Курячі жовтки розтерти з цукром або пудрою набіло. Білки поставити в холодильник для охолодження. Потім їх збити в піну.
  • До желточной масі додати м’яке вершкове масло (але не пряжене, інакше погіршується смак десерту), молоко, сіль, сублімована кава, тертий шоколад, розпушувач і пшеничне борошно.
  • Вимісити тісто середньої густоти і по частинах підмісити до нього білки.
  • Змастити форму маслом і перелити в неї тісто до половини обсягу.
  • Випікати при середній температурі 170-180 градусів) протягом 50 хвилин.
  • Дати кексу повністю охолонути.
  • Волоські горіхи залити окропом, щоб відійшла лушпиння. При необхідності, просушити їх на сухій сковороді.
  • У чаші міксера з’єднати згущене молоко, десертний алкоголь, сметану, цукор і очищені від лушпиння горіхи.
  • Збити крем і дати йому настоятися і загуснути в холодильнику.
  • За допомогою кондитерського мішка прикрасити охолоджений кекс і подати його до столу.
  • Порційний шоколадний кекс з кокосом

    Приголомшливе поєднання гіркого шоколаду і ніжною кокосової стружки. Незважаючи на використання не особливо солодкої плитки, такий десерт оцінять маленькі ласуни шкільного віку.

    Кількість продуктів вказано орієнтовно на 9-10 порцій або 1 кг. штучних кексів.

    Список інгредієнтів:

    • Плитка темного шоколаду – 100 р.
    • Борошно пшеничне – 200 р.
    • Розпушувач – 1 уп. або
    • Сода – 1 ч. л.
    • Масло вершкове – 100 г.
    • Цукор – 100 р.
    • Яйце куряче – 3 шт.
    • Кокосова стружка – 80 р.
    • Сіль.
    • Кокосове або звичайне молоко – 100 мл

    Спосіб приготування:

  • Розтопити на водяній бані плитку шоколаду разом з м’яким вершковим маслом. У масі і на посуді не повинно бути води, тому масло потрібно дістати з холодильної камери завчасно.
  • Шоколадну масу охолодити, змішати з цукровим піском, розпушувачем, дрібкою солі.
  • Збити в щільну піну яйця.
  • Підмішати їх до остиглої основі.
  • Просіяти в посуд борошно, всипати кокосову стружку і влити молоко.
  • Вимісити густе, достатньої вологості тісто.
  • Кожну форму змастити олією і прогріти в духовій шафі, залити тістом до половини обсягу.
  • Випекти кекси при температурі близько 180 градусів протягом 20-30 хвилин.
  • До закінчення процесу приготування, не відкривати дверцята, інакше кекси можуть осісти.
  • Десерт остудити і прикрасити за своїм вибором.
  • Дивіться також:  Банановий крем

    Шоколадно-банановий кекс «Шашки»

    Справжня класика жанру. Різновид кексів з шоколадом і бананом не поступається за популярністю сонячно-жовтому апельсиновому кексу.

    Кількість продуктів вказано орієнтовно на 7-8 порцій.

    Список інгредієнтів:

    Тісто:

    • Масло вершкове – 200 р.
    • Яйце куряче – 4 шт.
    • Цукор – 150 р.
    • Кефір або сметана – 250 мл
    • Стиглі банани плямисті – 2-3 шт.
    • Цедра одного лимона або апельсина.
    • Шоколадна паста або плитковий шоколад – 100 р.
    • Розпушувач – 1 уп.
    • Борошно пшеничне – 300 р.

    Глазур:

    • Цукрова пудра – 200 р.
    • Лимонний сік – 1-2 ст. л.

    Декорація:

    • Мармеладні цукерки.

    Спосіб приготування:

  • М’яке вершкове масло розтерти дерев’яною ложкою разом з цукром або пудрою до білого стану.
  • По одному додати в масляну суміш яйця і сметану (кефір).
  • У пшеничне борошно просіяти розпушувач, покласти цедру цитрусових.
  • З’єднати дві частини тесту і потім порівну поділити.
  • В одну додати розім’яті виделкою банани, в іншу тертий шоколад або натуральну шоколадну пасту. Дешеві рослинні аналоги пасти не підійдуть.
  • Змащену і присипану сухарями форму для випічки заповнити чорно-білим тестом в чергується порядку, тобто послідовно викладати по колу по ложці світлого і темного тіста.
  • Випікати при середньому рівні спека (170-180 градусів) протягом 50 хвилин.
  • Готового кексу дати охолонути, після чого за допомогою силіконової кулінарної кисті прикрасити пишною шапкою цукрової глазурі. Поверх помістити мармеладні фігурки.
  • Щоб зробити глазур, потрібно цукрову пудру тонкого помелу залити натуральним лимонним соком (або будь-яким іншим з фруктів, ягід) і інтенсивно розтерти масу дерев’яною ложкою або лопаткою.
  • Глазурі дати застигнути і подати десерт до столу.