Шрімп рол

%name Шрімп рол

Шрімп рол – популярна страва швидкого приготування, добре знайоме шанувальникам ресторанів швидкого харчування. Воно стало частим гостем у повсякденному раціоні городян різного віку після його появи в меню відомої мережі фаст-фуду.

Принадність шрімп-ролу полягає не тільки в мінімумі витрат на створення закуски. Привабливим робить його поєднання найтоншого хрусткого тіста, солодких соковитих креветок і ніжної зелені в обрамленні пікантного соусу.

В класичному «фаст-фудівської» виконанні міні рулет є досить калорійним стравою. В нього кладуть не просто дієтичні морепродукти, а креветки, обсмажені в клярі і запаніровані в сухарях або сирі. Зібраний конвертом рол можуть приготувати в маслі до придбання насиченого золотистого відтінку, а складений «кулечком» — залишити в первісному вигляді, тобто, не обсмаженою.

В домашніх варіантах страви є і більш щадні фігуру рецепти. У них готову пряну коржик «Тортилья» замінюють на простий лаваш тонкий, свіже прісне тісто або млинці. Замість салату «Айсберг» використовують листові салати, більш суху пекінську капусту. Креветки в складі можуть доповнити відварною кальмаром або мідіями.

Що стосується смакових добавок, то тут справа дещо складніше. В оригіналі використовується соєвий соус і заправка з лемонграс на йогуртній основі. В домашніх рецептах йогуртний соус з успіхом замінює майонез з лимонним соком, а звичний смак соєвого заправки нерідко міняють на гострий кисло-солодкий соус з томатом і соєю. Рулети нерідко не обсмажують, а злегка підсушують в духовій шафі або зовсім залишають як є.

Запропоновані нижче рецепти допоможуть оцінити смак не тільки класичного шрімп-ролу, але і його адаптованих версій.

Шрімп-рол «Популярний»

Страва, максимально наближене до оригіналу. Єдине відступ від поширеного рецепта – наявність зеленого соусу замість йогуртно.

Дивіться також:  Рисова запіканка

Перелік компонентів дано в розрахунку на 4 рулету.

Список інгредієнтів:

  • Креветки великі – 8-12 шт.
  • Кріп – 20 р.
  • Полвенка салату «Айсберг».
  • Готові коржі «Тортилья» — 4 шт.
  • Майонез з лимонним соком – 200 р.
  • Дрібні панірувальні сухарі – 100-150 р.
  • Яйце куряче – 1-2 шт.
  • Масло рослинне для смаження.
  • Сіль і спеції за смаком.

Спосіб приготування:

  • Коржі скропити водою і на кілька хвилин помістити в духову шафу, прогрітий до 150 градусів, або в мікрохвильову піч. Так вони стануть м’якше, і не будуть ламатися при згортанні.
  • Креветки добре розморозити, промокнути паперовими рушниками, щоб прибрати залишки вологи з поверхні. Вмочити у збите і підсолене яйце, обваляти в дрібних білих сухарях.
  • Обсмажити морепродукти у великій кількості сильно розігрітого масла протягом 1-2 хвилин.
  • Відкласти на кілька шарів паперових рушників, щоб видалити надлишкову рослинний жир.
  • Вінок салату нашаткувати в тонку соломку. Якщо зелені належить термічна обробка, то її потрібно нашаткувати трохи товщі. Для свіжого ролу підійдуть витончені тонкі смужки.
  • Гілочки кропу розтерти в кашку і змішати з майонезом або відразу збити все в блендері.
  • На корж викласти соломку салату, зверху розмістити кілька креветок, зробити сіточку з соусу і згорнути у закритий з усіх боків рулет. Для подання без обжарювання, коржі згорнути кульком.
  • Розігріти сковороду з тонким шаром масла і обсмажити в ньому шрімп-рол, поклавши його спочатку згорнутим кінцем вниз.
  • Також відкласти на рушники, щоб видалити рослинне масло. В іншому випадку, хрусткої скоринки не вийде, так як тісто стане м’яким.
  • При подачі обсмажений рол надрізати і полити соусом.
  • Шрімп-рол з прісного тіста з омлетом

    Технічно цей рецепт трохи складніше попереднього, так як доведеться самостійно зробити тісто. Однак за рахунок цього блюдо вийде соковитіше і ніжніше. Також особливий смак додає йому пишний омлет. Креветки смажаться без панірування, з додаванням гострої ноти часнику або імбиру.

    Дивіться також:  Котлети з картоплі

    Перелік компонентів дано в розрахунку на 6 рулетів.

    Список інгредієнтів:

    Тісто прісне:

    • Борошно пшеничне – 250 р.
    • Молоко – 100 мл
    • Майонез – 50 р.
    • Сіль за смаком.

    Начинка:

    • Креветки варено-морожені – 250 р.
    • Маленький вінок пекінської капусти – 100 р.
    • Імбир – за смаком.
    • Часник – 1-2 зубки.
    • Цибуля зелена пером – 5-8 шт.
    • Олія рослинна.
    • Соєвий соус за бажанням.

    Омлет:

    • Яйце куряче – 2 шт.
    • Молоко жирне – 150 мл
    • Сіль.
    • Сода.
    • Сметана – 1 ст. л.

    Заправка:

    • Китайський кисло-солодкий соус або
    • Майонез з лимонним соком.

    Спосіб приготування:

  • Змішати разом борошно пшеничне, майонез, воду і куряче яйце. Добре вимісити, накрити плівкою, щоб запобігти пересиханню і покласти в холодильник для вистоювання на півгодини.
  • Підготовлене тісто розділити на порційні шматки, приблизно з яблуко величиною. Кожна кулька розкотити в тонкий пласт.
  • Розігріти рослинне масло і обсмажити в ньому до готовності варено-морожені креветки разом з меленим імбиром, розтертим часником, соєвим соусом і сіллю. Сковорідку не накривати кришкою, щоб пішла вся зайва волога.
  • Зелену частину пекінську капусту тонко нашаткувати. Зелену цибулю дрібно посікти.
  • Яйця збити з сіллю, молоком, ложкою сметани і содою. Спекти пишний омлет на малому вогні і невеликій кількості олії.
  • Змішати креветки з ароматним соком, пекінською капустою, нарізаною смужкою омлетом і зеленою цибулею.
  • Викласти пару столових ложок начинки на поверхню тіста і згорнути його в невеликий прямокутний рулет.
  • Зібраний рулетик обсмажити на маслі і обсушити його на паперових рушниках.
  • При подачі надрізати і полити соусом.
  • Шрімп-рол з кальмаром в лаваші

    Рулет з смаженими креветками і кальмарами, политий ніжним вершковим соусом. Існує в двох варіантах – обсмаженому і «сирому».

    Дивіться також:  Зрази картопляні

    Перелік компонентів дано в розрахунку на 6 рулетів.

    Список інгредієнтів:

    • Креветки варено-морожені – 200 р.
    • Кальмар в соломці – 150 р.
    • Часник – 1 зубок.
    • Салат цикорій червоний – 1 вінок.
    • Листовий салат – 6-8 листків.
    • Сіль.
    • Сир твердий – 50 р.
    • Лаваш – 3 аркуша (на 6 ролів).
    • Масло рослинне – за необхідності
    • Вершковий соус з травами.
    • Спеції для морепродуктів.

    Спосіб приготування:

  • Креветки і кальмари обсмажити в рослинній олії з додаванням зубчики часнику і спецій. Зайві соки злити.
  • Вінок цикорію і листя салату нашаткувати в соломку. Сир натерти на стружку.
  • Якщо листки лаваша занадто сухі, то їх потрібно збризнути водою і трохи потримати в духовій шафі.
  • У кожен лист лавашу загорнути приблизно по дві столові ложки начинки і скрутити все в щільний рол, який швидко обсмажити до рум’яної скоринки на олії.
  • Шрімп-рол покласти на паперові рушники. Після того, як піде весь зайвий жир, надрізати рулет, полити готовим вершковим соусом з травами і подати його до столу.