Сирна запіканка

a55793608cf637b33e00d05d9934cce7 Сирна запіканка

Сирна запіканка – страва дуже популярний. І неспроста, адже приготувати його досить просто. Ну а якщо додати до сиру додаткові продукти, може легко вийти просто фантастично смачний сніданок або десерт! Плюс сирної запіканки ще й у тому, що вона дуже корисна і подобається дітям. З її допомогою можна легко збагатити організм кальцієм, фосфором і мінеральними речовинами, які зміцнять кісткову систему. Приготувати сирну запіканку можна в духовці, мультиварці і навіть мікрохвильовій печі. Пропонуємо вам кілька простих рецептів, які дозволять зробити це блюдо і кожен раз насолоджуватися новим її смаком.

Сирна запіканка з бананами

Банани багаті калієм і вітаміном С, вони легко засвоюються і відмінно поєднуються з сиром. Якщо запекти ці два продукти разом, вийде справжня протеїнова бомба, яка забезпечить ваш організм багатьма корисними речовинами.

Інгредієнти:

  • Сир — 500 г
  • Яйце — 3 шт
  • Банан — 2 шт
  • Вершки (20% жирності) — 100 мл
  • Цукор — 50 г
  • Борошно — 60 г
  • Вершкове масло — 20 г
  • Розпушувач — ½ ч. л
  • Ванілін — 1 г

Розбийте три яйця в глибоку миску, всипте до них цукор і збийте з допомогою віночка або міксером (на низькій швидкості). Коли цукор розчиниться, влити в яєчну масу вершки, продовжуйте збивати ще 1-2 хвилини.

Невеликими порціями викладайте в масу сир, ретельно перемішуючи до однорідного стану. Додайте туди ж борошно, розпушувач і ванілін.

Банани очистіть від шкірки і поріжте будь шматочками. Викладіть їх в сирну масу, акуратно перемішайте.

Форму для запікання змастіть вершковим маслом. Вилийте підготовлене сирне тісто у форму, розрівняйте поверхню ложкою. Духовку розігрійте до 180 градусів за Цельсієм. Надішліть форму в гарячу духовку і запікайте приблизно 40 хвилин, поки верх запіканки не покриється твердої рум’яною скоринкою.

Сирна запіканка з родзинками та рисом

Перетворити сирну запіканку в повноцінне друге блюдо легко – потрібно лише додати в неї рис. Ця крупа додасть страві цікавий смак, до того ж зробить його більш ситним. Пропонуємо приготувати солодку сирно-рисову запіканку з сюрпризом у вигляді родзинок всередині.

Дивіться також:  Бананове печиво

Інгредієнти:

  • Рис — 0,5 склянки
  • Сир — 0.5 кг
  • Курячі яйця — 3 шт
  • Цукор — 2/3 склянки
  • Ванільний цукор – за смаком
  • Родзинки — 0,5 склянки
  • Вершкове масло — 30 р. для змащування форми
  • Борошно – 2 ст. л. для посипання форми
  • Цукрова пудра – 2 ст. л для прикраси
  • Кориця – 1 ст. л для прикраси

Рис добре промийте під проточною водою і викладіть в каструлю з великою кількістю води. Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь і варіть 15-20 хвилин (рис повинен стати як би прозорим). Відкиньте готовий рис на друшляк, ще раз промийте і залиште остигати.

Ізюм промийте, викладіть в миску з окропом і залиште на 10-15 хвилин до набухання.

Сир викладіть в миску, добре розімніть виделкою. Всипте до нього цукор і ванільний цукор, розмішайте. Потім вибити яйця, додайте відварений рис, родзинки і знову все ретельно вимісіть.

Форму для запікання змастіть вершковим маслом і трохи присипте борошном. Викладіть ложкою тісто у форму, розрівняйте. Надішліть форму в розігріту до 180°С духовку. Запікайте приблизно 40 хвилин. Готову запіканку прикрасьте цукровою пудрою і меленою корицею.

Сирна запіканка в мультиварці

Головне правило приготування сирної запіканки в мультиварці – не відкривати кришку мультиварки під час запікання. Якщо слідувати рецептом, ваше блюдо вийде дуже ніжним, правда без звичної золотистої скоринки. Щоб приховати цей недолік, просто переверніть готову запіканку або прикрасьте її блідий верх сметанкою, джемом або згущеним молоком.

Інгредієнти:

  • Сир — 600 г
  • Яйця — 4 шт
  • Манна крупа — 3 ст. л
  • Лимон – 0,5 шт
  • Вершкове масло — 150 г
  • Цукор — 3/4 склянки
  • Ванільний цукор – 0,5 ч. л
  • Борошно – 1 ст. л
  • Сіль — 1 щіпка
  • Сода – 0,5 ч. л

Увімкніть мультиварку на режим «Підігрів», покладіть на неї шматок вершкового масла і тримайте 5-7 хвилин, поки воно не розтопиться. За цей час розділіть яйця на білки і жовтки. Охолоджені білки збийте міксером до міцної піни (приблизно 5-10 хвилин на великих оборотах), додаючи в процесі збивання половину цукру. Другу половину всього цукру змішайте в окремому посуді з жовтками, трохи збийте виделкою або вінчиком.

Дивіться також:  Ягідний мус

Сир добре розімніть вилкою або ручним блендером. Додайте в нього спочатку жовтки, а потім розтоплене вершкове масло (при цьому каструлю з мультиварки, де масло розтопилося, посипте манкою – в ній буде готуватися запіканка). Ретельно розмішайте масу до однорідного стану.

З половини лимона вичавте сік, змішайте його з харчовою содою. Вилийте цю суміш у сир. Змішайте ложку манної крупи і ложку борошна, також додайте в сирне тісто. Туди ж висипте ванільний цукор, все гарненько розмішайте.

Далі обережно викладайте в сир збиті білки, повільно замішуючи їх в тісто. Воно повинно стати дуже ніжним, повітряним. Перекладіть тісто в каструлю мультиварки, закрийте кришку і включіть режим «Випічка» на 45 хвилин. Коли час закінчиться і пролунає звуковий сигнал, не відкривайте кришку – залиште запіканку приблизно на 1 годину. Потім обережно вийміть запіканку з мультиварки і поставте на деякий час в холодильник.

Сирна запіканка Зебра

Ця запіканка більше схожа на тортик, тому будьте впевнені: ваших дітей від такого ласощі відтягнути буде дуже складно. Для того щоб приготувати таку смачну полушоколадную запіканку, вам знадобиться:

Інгредієнти:

  • Сир — 500 г
  • Молоко — 150 мл
  • Цукор — 5 ст. л
  • Яйця — 2 шт.
  • Манна крупа — 4 ст. л
  • Какао-порошок — 1 ст. л.
  • Ванілін — 2 р.
  • Сіль – щіпка
  • Рослинне масло – 1 ст. л. для змащування форми

Викладіть в миску сир, розімніть його виделкою, пропустіть через м’ясорубку або змішайте віночком. Вибийте в розм’якшений сир два яйця, додайте цукор, сіль і ванілін. Ретельно розмішайте. Потім влийте в масу молоко, всипте манку і ще раз гарненько вимісіть.

Вийшло сирне тісто розділіть на дві частини в різних мисках. Одну частину залиште білою, а в другу всипте какао-порошок і розмішайте до однорідного стану.

Дивіться також:  Лимонний торт

Форму для запікання змастіть рослинною олією. Акуратно вилийте в центр трохи білого тіста, потім знову в центр трохи шоколадного. Зачекайте, поки шари трохи розтечуться, потім повторіть, чергуючи, до закінчення всього тесту.

Розігрійте духовку до 175°С. Поставте блюдо запікатися на 40 хвилин (готовність перевірте сірником – вона повинна бути сухою). Можна також запекти запіканку в мікрохвильовій печі. Для цього викладіть тісто в скляний посуд і готуйте приблизно 10 хвилин на потужності 750 Вт.

Проста сирна запіканка з трьох інгредієнтів

Всього три продукту знадобляться, щоб спекти солодке і дуже смачну сирну запіканку зі згущеним молоком. Ця страва – з розряду паличок-рятівниць, наприклад, коли раптом захотілося чогось смачненького, а вдома – не так багато продуктів.

Інгредієнти:

  • Сир — 500 г
  • Яйця — 3 шт.
  • Згущене молоко — 1 банка

Вилийте згущене молоко в миску (воно не повинно бути вареним), вибийте до нього яйця і збийте все разом віночком або міксером. Сир в окремому посуді розімніть або протріть майже до однорідного стану. Ретельно змішайте сир зі згущеним молоком і яйцями. Повинна вийти густа кремоподібна маса.

Форму для запікання змастіть маленьким шматочком вершкового масла. Викладіть в неї сирне тісто, розгладьте ложкою поверхню.

Духовку розігрійте до 180 градусів. Відправте в неї запіканку і залиште приблизно на 40-45 хвилин. Не лякайтеся, якщо запіканка спочатку підніметься, а потім впаде. В кінці приготування перевірте готовність страви сірником або зубочисткою. Готову запіканку залиште у вимкненій духовці 10-15 хвилин. Не варто подавати зі сметаною або джемом, так як у цієї запіканки досить яскраво виражений смак.