Сирний Кекс

8c52ff0d5eb05f0bde4a8e06b1e06c40 Сирний Кекс

Навіть не надто солодкі сирні кекси важко назвати дієтичним блюдом. Готувати таку щодня занадто накладно для фігури, проте дуже важко встояти від виду свіжовипеченого рум’яного кексу з яскравими проблисками сухофруктів і ягід.

Сирні кекси відрізняються своїм м’яким кисло-солодким смаком і ніжною, пишною а іноді і пухкою консистенцією. Рецепти випічки дуже різноманітні, тому можна зустріти крихітні «чіз» — кекси в чашках, порційні міні — і звичайні тістечка, а також розкішні пироги в класичних формах – кексницах з отвором в центрі.

Поширений рецепт кексу включає в себе сир (зернистий або протертий), курячі яйця, борошно або іноді крохмаль, цукор, ароматизатори, розпушувачі і масло. Доповнюють страву свіжими фруктами і ягодами, горіхами, сухофруктами і цукатами, шоколадом і какао, овочами (морквою, гарбузом).

Тісто для кексів готується за аналогією з бісквітним і вимоги до неї такі ж :

  • не відкривати духовку перші півгодини випічки;
  • дати можливість готовим виробам охолонути поступово, залишивши їх на 15-20 хвилин в вимкненому духовій шафі.

Всі секрети приготування смачних сирних кексів викладені в розміщених нижче рецептах.

«Чіз» — кекс в чашці

Мініатюрні сирні кекси в чашках. Для такого способу випічки потрібно трохи більш рідке тісто, ніж у звичайних рецептах.

Список інгредієнтів:

  • Борошно пшеничне – 200 р.
  • Яйце куряче – 2-3 шт.
  • Сир «Рікотта» або «Маскарпоне» — 100 р.
  • Сир сухий, протертий – 150 р.
  • Цукрова пудра з ароматизатором – 100 р.
  • Масло вершкове – 150 р. (100 і 50 р.).
  • Розпушувач з розрахунку на 500 р. тесту.
  • Шоколадні краплі – 50 р. або
  • Гіркий шоколад – 50 р.

Спосіб приготування:

  • Яйця збити з ароматизованою цукровою пудрою і розпушувачем. Частина пудри відкласти для прикраси десерту (її можна змішати з ложкою какао).
  • Протертий сир змішати з сиром, просіяним борошном і маслом (100 г).
  • З’єднати обидві частини тесту, додати в нього шоколадні краплі або дрібно роздроблену плитку гіркого шоколаду.
  • До самого краю змастити чашки вершковим маслом, за бажанням присипати дрібними сухарями.
  • Залити в них тісто до половини і поставити в мікрохвильову піч або духовку.
  • Випікати 20-40 хвилин при 180 градусах.
  • Після охолодження присипати цукровою пудрою з какао.
  • Дивіться також:  Варення з фейхоа

    Кекс з курагою і родзинками

    Звичайний порційний кекс, присмачений шматочками кураги і великими ягодами родзинок.

    Список інгредієнтів:

    • Родзинки жовтий – 30 р.
    • Масло вершкове – 150 р.
    • Курага – 30 р.
    • Яйце куряче – 3 шт.
    • Сир зернистий – 150 р.
    • Борошно пшеничне – 250 р.
    • Цукор – 100 р.
    • Сіль.
    • Ароматизатори.
    • Сода, оцет або
    • Розпушувач – 1 уп.

    Спосіб приготування:

  • У борошно просіяти ароматизатори і розпушувачі. Охолоджені яйця змішати в піну разом з цукром.
  • Сухофрукти залити гарячою водою. Перебрати. Курагу дрібно порубати.
  • З’єднати м’яке масло, подрібнені сухофрукти, борошно, зерна сиру і яєчну масу.
  • Вимісити туге і вологе тісто.
  • Змастити форми маслом, заповнити їх тестом, не доходячи до верху 1 див.
  • Випікаємо при 180 градусах за 20-30 хвилин. Духова шафа попередньо прогріти, як і самі форми.
  • Сирний кекс зі свіжими ягодами

    Цей насичений кекс можна готувати з будь-якими ягодами, але краще віддати перевагу кислим або не дуже солодким різновидам – чорниці, смородину, журавлину, вишні.

    Список інгредієнтів:

    • Сир м’який – 250 р. (2 пачки).
    • Горіхи – 30 р.
    • Цукор – 100 р.
    • Борошно пшеничне – 250-300 р.
    • Чорниця – 50 р.
    • Кефір – 70 мл
    • Червона смородина – 50 р.
    • Яйце куряче – 4 шт.
    • Масло вершкове – 150 р.
    • Розпушувач – 1 уп.
    • Картопляний крохмаль – 2-3 ст. л.
    • Какао-порошок для декору.

    Спосіб приготування:

  • Збити яйця з ароматизованою цукровою пудрою. Змішати з кефіром.
  • Свіжі або розморожені ягоди запанірувати в картопляному крохмалі. Це необхідно для того, щоб вони зберегли свою форму і не сильно пускали сік.
  • Дрібно натерти горіхи.
  • Просіяти борошно з сіллю і розпушувачем. Розмішати з маслом і з’єднати з яєчною заготівлею.
  • Додати подрібнені горіхи і запаніровані ягоди. Обережно змішати ложкою.
  • Змастити маслом форми, трохи їх прогріти в духовій шафі. Заповнити бісквітної масою на дві третини обсягу і випікати при 180 градусах.
  • Орієнтовний час випічки – 30-40 хвилин.
  • Охолоджені до кімнатної температури кекси за смаком присипати какао-порошком або цукровою пудрою.