Сирний торт

cd8226e3334e295ffa5ad904b11edf71 Сирний торт

Під сирним тортом мають на увазі різні страви. З сиру може вийти як холодна і гаряча закуска, так і повноцінне друге блюдо або десерт. Незалежно від того, солодке це страва чи ні, воно все одно є досить калорійним за рахунок свого основного компонента.

Справа в тому, що сир будь-якого сорту являє собою комору молочного білка і кальцію. Саме в сирі залишаються всі корисні речовини, що містяться в молоці. Тому легкі торти будуть корисні і обов’язково сподобаються маленьким дітям, а більш щільні страви надовго зарядять енергією дорослих людей.

Нижче наведені рецепти, як других страв, так і десертів, званих сирними тортами.

Сирний торт з мовою

По суті це салат, але в шикарній святкової подачі. Заправки для салату потрібно багато, тому бажано не використовувати лише майонез. Буде занадто важко і жирно. Краще зробити суміш жирної сметани і майонезу в рівних пропорціях.

Щоб красиво подати страву потрібно металева роз’ємна форма для торта (з знімається дном).

Інгредієнти:

  • Сир твердих сортів – 100 р.
  • Сир нарізний в пластинках (для декорації) – 2 уп.
  • Сир «Сулугуні» або «Чеддер» — 300 р.
  • Сметана – 200 р.
  • Майонез – 200 р.
  • Язик яловичий – 300 р.
  • Яйце куряче – 4 шт.
  • Картопля – 2 шт.
  • Огірки мариновані – 4 шт.
  • Волоські горіхи – 20 р.
  • Зелень будь – 30 р.
  • Чорний перець.
  • Сіль.

Приготування:

  • Відварити яловичий язик, картопля і курячі яйця.
  • Яйця, сир Сулугуні і картоплю натерти на крупній (бурякової) тертці. Твердий сир натерти на дрібній тертці.
  • Яловичий язик нарізати тонкою довгою соломкою. Аналогічно зробити з маринованими огірками.
  • На велику тарілку поставити форму для торта без дна і пошарово викласти компоненти. Кожен шар злегка промазати сумішшю майонезу та сметани. Першим шаром йде картоплю, потім сир, мову, яйце, мариновані огірки і знову яйце, сир, мову, картопля.
  • Обережно зняти форму і отриманий «торт» добре обмазати заправкою. Бічну частину обваляти тертим твердим сиром.
  • На поверхню торта викласти пластинки сиру. Спочатку по краю, таким чином, щоб вони злегка нависали на бічну частину. Далі, немов черепицю, у напрямку до центру викласти інші шматочки сиру.
  • В центрі на підкладці з майонезу, за бажанням, можна зробити декоративну композицію з гілочок зелені, цілих та подрібнених волоських горіхів.
  • Дати салату настоятися близько півгодини і подати до столу.
  • Дивіться також:  Стейк з яловичини

    Сирний торт Вишенька

    Чимось цей торт схожий на знамениті американські чіз-кейки. Замість вишень підійде будь-яка інша яскрава ягода.

    Інгредієнти:

    • Борошно пшеничне – 200 р.
    • Розпушувач – третина кавової ложки.
    • Масло вершкове – 250 р.
    • Цукор пісок – 250 р.
    • Яйце куряче – 3 шт.
    • Жовток курячий – 1 шт.
    • Цукор ванільний – 1 ст. л.
    • Лимон – 0,5 шт.
    • Вершки вищої жирності – 150 мл
    • Крохмаль картопляний – 50 р.
    • Вишня свіжа або заморожена – 500 р.
    • Желатин або готове кларо.
    • Сир м’який вершковий – 500 р.
    • Сіль – щіпка.

    Приготування:

  • З 1 жовтка, розпушувача, щіпки солі, пшеничного борошна, ванільного цукру, половину від зазначеної кількості цукру піску і вершкового масла замісити пісочне тісто щільне. Скачати його в кулю, накрити плівкою і дати полежати в холодильнику.
  • Яйця розділити на білки і жовтки. Жовтки розмішати в міцну піну разом з вершковим маслом і цукром. В кінці влити білки, також збиті в щільну піну і обережно перемішати.
  • Сир змішати з крохмалем, лимонним соком і цедрою, частиною вершків. З’єднайте з яєчно-масляною масою.
  • Заздалегідь розігріти духовку до 180 або 190 градусів.
  • У низькій тонкій формі рівномірно розподілити тісто, зробивши «борти» з запасом. Запекти тісто до напівготовності протягом 10 або 15 хвилин.
  • У схватившуюся тестяную основу викласти начинку і поставити пиріг в духовку. Випікати до повної готовності, потім дістати і охолодити.
  • Вишню розморозити. Сік використовувати для приготування желатинової заливки. Для цього сік підігріти з ложкою цукру і змішати з попередньо розпущеним в гарячій воді желатином.
  • Якщо береться свіжа вишня, то краще купити готову желейну основу з пакетика (кларо).
  • Ягоди вишні декоративно розкласти по остившему пирога і залити невеликою кількістю желе. Поставити в холодильник і дати йому застигнути.
  • Вершки охолодити і збити в крем. Готовий торт прикрасити.
  • Дивіться також:  Капустяні котлети

    Сирний торт Шоколадне суфле

    Ніжний, що тане в роті торт. Єдиний недолік – готується він дуже довго і при випічці важливо дотримувати температурний режим і технологію.

    Інгредієнти:

    • Курячі яйця – 7 шт.
    • Цукор – 200 р.
    • Борошно пшеничне – 150 р.
    • Цедра 1 лимона.
    • Розпушувач – третина кавової ложки.
    • Ананаси в сиропі – 1 банку.
    • Вершки 10 % жирності – 200 мл
    • Ванільний цукор – 1 уп.
    • Масло вершкове – 100 г.
    • Сир вершковий – 150 р.
    • Плитка гіркого шоколаду.
    • Збиті вершки в балоні.
    • Горіхи волоські – 50 р.
    • Лимонний сік – 1 ст. л.
    • Сіль – щіпка.

    Приготування:

  • Три яйця і половину цукру збити в міцну піну. Додати розпушувач, цедру лимона і дві третини борошна. Все добре розмішати.
  • Розпустити плитку гіркого шоколаду, трохи остудити і обережно змішати з отриманою масою. Замість шоколаду можна взяти порошок натурального або сублімованого какао з вершками.
  • Повинно вийти рідкувате тісто, нагадує сметану середньої жирності.
  • Прогріти духовку і випікаємо в ньому тонкий корж в змащеній маслом формі. Дати йому охолонути.
  • Решта 4 яйця розділити на білки і жовтки.
  • Розігріти вершки на водяній бані. Як тільки нагріються, по частинах додати в них сир. Постійно помішувати, поки він не розтане.
  • Потім в суміш всипати решту пшеничного борошна, покласти вершкове масло і цукор. Масі дати трохи охолонути, після чого влити розтерті жовтки і кілька раз все ретельно перемішати.
  • Білки охолодити і віночком збити в щільну піну. По частинам перекласти їх до сирної суміші і перемішати.
  • У формі на випеченому коржі розкласти шматочки консервованих ананасів (сироп добре злити).
  • Зверху корж залити шоколадно-сирною масою.
  • Духовку прогріти до 130 градусів. Форму з тортом поставити в глибоку жаровню, в яку до половини налити гарячої води (щоб не витрачали час на її нагрівання).
  • Випікати годину-півтора, постійно перевіряючи стан випічки. За 10 хвилин до готовності збільшити температуру до 160 градусів, щоб підрум’янити верх.
  • За бажанням, готовий тор декорувати збитими вершками.